referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Mix-ul de promovare a unui produs turistic in cadrul agentiei de turism

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Dupa micul dejun se pleacă la Divrigi, unde se viziteaza moscheea Ulu ÅŸi spitalul Darussifa, intrate în patrimoniul UNESCO pe locul 3 pe lista "The World's Cultural Heritage". Masa de pranz se serveÅŸte la un restaurant din Divrigi, după care se continuă vizita la castelul Divrigi,...

Varianta Printabila 


1 Prezentarea mix-ului de promovare

a unui produs turistic n cadrul agenţiei de turism

Aladin Travel din Bucureşti


CUPRINS


Introducere (3)

1. Prezentarea mix-ului de marketing (3)

2. Prezentarea produsului turistic (4)

3. Preţul produsului turistic (6)

4. Promovarea produsului (6)

5. Plasamentul şi distribuţia (10)

Bibliografie (11)INTRODUCERE

Lucrarea şi propune să prezinte strategia de marketing a agenţiei de turism Aladin Travel pentru promovarea produsului turistic intitulat TRATAMENT SPA PENTRU PSORIASIS.
Produsul este creaţia agenţiei şi apariţia lui este rezultatul cererii nregistrate pe piaţa romnească pentru produse turistice destinate odihnei şi tratamentului, la centre SPA din străinătate, specializate pentru anumite afecţiuni. Agenţia a combinat cele două cerinţe prin crearea unui produs nou, care să ofere posibilitatea unui pacient cu psoriasis să beneficieze de asistenţă specializată la Centrul de Tratament din Kangal-Sivas, Turcia şi, totodată, de facilităţile de odihnă şi recreere oferite de zona pitorească n care se află situată clinica.
Dată fiind specificitatea produsului, acesta este disponibil tot timpul anului.


1. PREZENTAREA MIX-ULUI DE MARKETING

    n cercetarea de marketing turistic, scopul este acela de a identifica produsele şi serviciile care satisfac dorinţele şi nevoile de piaţă n ceea ce priveşte conceperea produsului turistic.
    Conceptul segmentării pieţei pleacă de la ideea că grupuri de indivizi cu caracteristici similare vor avea nevoi şi dorinţe asemănătoare.
Odată definite aceste grupuri, ele devin ţinte ale proiectelor de marketing. Segmentarea este o etapă indispensabilă n procesul de concepere a produselor turistice. O segmentare corect realizată oferă informaţii cu privire la:
- motivaţia alegerii destinaţiei;
- dimensiuni grup;
    - nivelul veniturilor;
    - loialitatea faţă de o anumită destinaţie;
    - sensibilitatea la schimbările de preţ;
    - reacţia la strategii de marketing mixt;
    - modul de elaborare a unei campanii publicitare.
    Mix-ul de marketing este un proces prin care variabilele de marketing, produs, preţ, plasament, promovare, sunt combinate pentru atingerea obiectivelor pe segmentul ţintă de piaţă.

2. PREZENTAREA PRODUSULUI TURISTIC

CENTRUL DE TRATAMENT DIN KANGAL:

Situat la 98 km de Sivas şi 13 km de centrul oraşului Kangal, ntr-o  zona rurală pitorească, centrul de tratament din Kangal este unic in lume.
Cercetările ştiinţifice, dar şi declaraţiile pacienţilor care s-au tratat n această bază stau marturie asupra multitudinii factorilor care fac posibilă vindecarea psoriasis-ului n acest loc, printr-un tratament natural cunoscut şi apreciat n ntreaga lume. Această bază de tratament s-a făcut cunoscută pe plan internaţional pentru apele termale cu o temperatură de 37 grade Celsius, care conţin o cantitate mare de seleniu şi miraculoşi peştişori sanitari care descuamează pielea bolnavă. De asemenea, pacientul mai poate benificia de efectul direct al razelor ultraviolete, datorită altitudinii la care se află staţiunea (1650 m).
Hotelul Kangal Thermal dispune de 144 camere standard şi 3 suite, 5  piscine  cu  apă  termală, restaurant  cu o capacitate de 200 de  persoane, mini-market şi loc  de  joacă  pentru  copii.
Certificatul oferit de Ministerul Turismului şi al Sănătăţii din Turcia dovedeşte calitatea procedurilor de tratament precum şi a serviciilor turistice oferite de baza de tratament, hotel şi restaurant.

PROGRAME OPTIONALE:

EXCURSIE DE 1 ZI LA SIVAS
După micul dejun se pleacă la Sivas, oraş istoric şi cultural, care datează din perioada Hitita (2000 .H). Se viziteaza Ulu Mosque şi Sifahiye Medrese, cel mai vechi centru de sanatate. Masa de pranz se serveşte la faimosul restaurant Niyazi Bey, după care se continuă excursia la şcoala teologică Buruciye Medrese, minaretul Guduk şi bazarul din Sivas. Deplasare la centrul de tratament.

EXCURSIE DE 1 ZI LA DIVRIGI
Dupa micul dejun se pleacă la Divrigi, unde se viziteaza moscheea Ulu şi spitalul Darussifa, intrate n patrimoniul UNESCO pe locul 3 pe lista "The World's Cultural Heritage". Masa de pranz se serveşte la un restaurant din Divrigi, după care se continuă vizita la castelul Divrigi, Sitte Melik Mausoleum, Kameraddin Mausoleum, Nureddin Salih Mausoleum, Burma Han Caravanserai şi Mircinge Inn. Deplasare la centrul de tratament.
METODA DE TRATAMENT :

-nainte de micul dejun se beau cel puţin trei pahare de apă termală;
-se intră n bazinul cu apă termală şi peştişori sanitari de două ori pe zi, prima oară dupa micul dejun;
-durata şederii n bazin este de 4-8 ore pe zi, timp n care peştişorii sanitari descuamează pielea bolnavă;
-nu se consumă alcool n timpul tratamentului;
 -nu se ia nici un alt fel de medicament mpotriva psoriazisului pe durata tratamentului;
-durata recomandată de tratament este de 21 de zile.


OFERTA DE TRATAMENT SPA PENTRU PSORIASIS:

SERVICII INCLUSE:
•    Transport cu avionul dus/ntors, Bucureşti-Istanbul-Malatya, compania  Turkish  Airlines: pret de la 441 euro/persoană
Orar  de  zbor  informativ:  
Bucuresti-Istanbul: 10:45-12:00    Istanbul  -  Malatya:  19:10-20:45
Malatya-Istanbul:  09:55-11:30    Istanbul-Bucuresti:  16:55-18:25
•    Transfer de la aeroport la Centrul de Tratament Kangal  (3 ore) cu autoturism privat cu şofer: 208 euro/maşină

1 •    Cazare cu pensiune completă n regim de masă “a-la-carte” la Centrul de Tratament Kangal  
-sejur de 21 de zile:
pentru 1 pacient n cameră single : 1675 euro/camera/sejur
pentru 1 pacient şi 1 nsoţitor n cameră dublă: 2206 euro/camera/sejur
pentru 2 pacienţi n cameră dublă : 2510 euro/camera/sejur
-sejur de 14 zile:
pentru 1 pacient n cameră single : 1391 euro/camera/sejur
pentru 1 pacient şi 1 nsoţitor n cameră dublă : 1675 euro/camera/sejur
pentru 2 pacienţi n cameră dublă : 1978 euro/camera/sejur

SERVICII  NEINCLUSE :
-  taxa  de  viza:  10  euro  (se  obţine  pe  aeroportul  din  Istanbul)
- excursiile optionale in zona (SIVAS - DIVRIGI - ISTANBUL)3. PREŢUL PRODUSULUI TURISTIC

Preţul reprezintă singura componentă a mixului de marketing care generează venituri, toate celelalte fiind cheltuieli. n calculul preţului vor intra următoarele elemente: cazare, masă, transport, cheluieli cu promovarea produsului turistic, TVA şi comisionul agenţiei.
Cu toate că produsul este singular pe piaţa turistică, agenţia va adopta o strategie tarifară de pătrundere pe piaţă, urmărind creşterea profitului din volumul vnzărilor.
n paralel agenţia promotoare a acestui pachet turistic va avea o politică de preţ diferenţiată pentru perioadele anului, astfel:
•    Perioadele roşii (sezon de vrf, preţul cel mai mare);
•    Perioadele albe (sezon intermediar, cu reduceri de 20% faţă de tariful roşu);
•    Perioadele albastre („low-season”, cu reduceri de 40% faţă de tariful roşu).

n tabelul de mai jos sunt prezentate diferenţele tarifare pe durata desfăşurării programului

Tabelul 2.
ian    feb    mar    apr    mai    iun    iul    aug    sep    oct    noe    dec
                                            
40%    20%    100%    20%    40%


4. PROMOVAREA PRODUSULUI

    Modul de promovare adoptat de agenţie urmăreşte conştientizarea potenţialilor turişti de existenţa produsului descris pe piaţă, va căuta să le trezească interesul prin materialele lansate, să le dea posibilitatea de a evalua oferta prin intermediul informaţiilor oferite n materialele promoţionale, urmărind ca potenţialul turist, prin achiziţionarea produsului ofertat, să se transforme ntr-un consumator.
    Dacă turistul va fi satisfăcut, există şanse considerabile ca el să revină pentru solicitarea unui nou pachet/produs al agenţiei şi, de asemenea, va crea o imagine favorabilă produsului/agenţiei prin intermediul relatărilor sale.

    Planul de promovare, al cărui desfăşurător anual este prezentat n tabelul de mai jos, urmăreşte prezenţa n media a informaţiilor despre produs nainte de nceperea sezonului estival, cnd se urmăreşte atingerea numărului maxim de vnzări. Lunile de promovare sunt marcate cu “+” iar cele n care nu se desfăşoară activităţi de promovare, cu “-”.

Tabelul 2. Plan de promovare-desfăşurător lunar
Ian.    Feb.    Mar.    Apr.    Mai    Iun.    Iul.    Aug.    Sep.    Oct.    Nov.    Dec.
-    -    +    +    +    +    +    +    +    -    -    -
    Promovarea prin activităţi media constă n anunţuri făcute n cotidianele de mare tiraj din Bucureşti (“Ziua”, “Evenimentul zilei”, “Romnia liberă”). Avantajele acestui mod de promovare sunt următoarele: cost relativ scăzut, comparativ cu efectul scontat, operativitate, flexibilitate, capacitate de stocare, selectivitate, regularitatea apariţiei. Dezavantajul este acela că mesajul trebuie repetat de mai multe ori pentru a fi conştientizat.
Internetul este un mijloc deosebit de important n promovarea şi distribuirea produsului turistic. Agenţia Aladin Travel a gndit folosirea acestui instrument n trei moduri:
    - crearea unui site al agenţiei, n care produsul să aibă o prezentare completă, care să l promoveze n topul căutărilor;
    - prezentarea ofertei pe portalurile de turism la care agenţia este membră (www.infoturism.ro, www.travelworld.ro) precum şi pe site–urile de informare destinate bolnavilor de psoriasis (www.psoriazis.ro);
    - realizarea unui plan de promovare, prin expedierea de email-uri către clienţi aflaţi n baza de date a agenţiei: persoane individuale care au folosit serviciile firmei şi societăţi comerciale.

    n planul de promovare au mai fost incluse şi broşurile care vor fi difuzate, n principal, la cabinete medicale şi clinici specializate n tratarea psoriazisului.
    Prezentăm mai jos pozele din interiorul broşurii care promovează produsul turistic. Pe lngă acestea, broşura mai conţine informaţii detaliate referitoare la Centrul Kangal, metodele de tratament, oferta turistică.
    Broşura conţine pe pagina exterioară informaţii privind numele agenţiei şi date de contact.

Agenţia are n plan şi participarea la trguri şi manifestări comerciale de profil, realizarea de obiecte personalizate şi de afişe şi acţiuni de promovare cu vnzarea produsului la preţ redus.
    O altă metodă de promovare este cea prin poştă, care presupune plasarea de fluturaşi informativi n căsuţele poştale ale potenţialilor clienţi.
    Lansarea broşurilor va fi nsoţită de următoarele acţiuni:
    - prezentarea produsului către clienţi n cadrul trgurilor de turism;
    - prezentarea produsului n firme;
    - realizarea de obiecte personalizate;
    - realizarea unei animaţii audio-video cu prezentarea produsului, care poate fi folosită la trguri şi alte forme de prezentări (n cerc restrns, n cadrul agenţiei pe laptop) sau poate fi folosit ca obiect personalizat care poate fi oferit cadou;
    - trimiteri de e-mailuri;
    - anunţuri n presă.
n tabelul 3 sunt prezentate planurile pe care agenţia şi propune să le urmărească pentru promovarea produsului.

Tabelul 3. Forme de promovare a produsului.

PROMOVARE    MIJLOACE    DESCRIERE
Publicitatea    media    anunţuri promoţionale n ziarele centrale
    media
media
media    editare de broşuri
reclame difuzate la radio
afişe expuse n punctele de vnzare
Publicitatea
directă    poştă    trimitere ofertă produs prin poştă
    internet    prezentare produs pe site agenţie
Promovare
vnzări    reducere tarife    reduceri cu 20% n extrasezon
    seminarii    prezentare produs la firme
    trguri    prezentare produs la trguri de turism
    afişe    afişare n agenţie
    cadouri    obiecte personalizate (CD audio/video)
Relaţii publice
    conferinţe    organizate la sediul agenţiei
    organizare evenimente    ziua copilului, nvăţătorului, ntlniri absolvenţi
Vnzare personală    prezentări comerciale    organizate la sediul agenţiei

5. PLASAMENTUL ŞI DISTRIBUŢIA PRODUSULUI TURISTIC

    Legătura ntre firmele prestatoare şi clienţii finali ai produsului turistic se realizează prin intermediul distribuţiei. Prin activitatea de distribuţie se urmăreşte ndeplinirea obiectivelor de acoperire a spaţiului de provenienţă a clientelei, de control a reţelei de distribuţie, de asigurare a unui număr de distribuitori n concordanţă cu dimensiunea cererii.
    Problema principală a activităţii de distribuţie este alegerea canalelor, care, n funcţie de numărul de verigi, pot fi:
-    directe, atunci cnd produsul turistic este vndut direct clientului
-    indirecte, atunci cnd n vnzare sunt implicaţi intermediari.
    Distribuţia produsului turistic se poate face folosind un singur canal, toate canalele sau făcndu-se o selecţie.
    n cazul de faţă, agenţia de turism va asigura distribuţia directă, ea asigurnd:
    - puncte de vnzare;
    - broşuri şi alte materiale informaţionale, pentru a nlesni alegerea destinaţiei turistice;
    - asistarea şi consilierea clientelei;
    - furnizarea de informaţii de marketing către prestatari;
    - ncasarea şi transmiterea către prestatari a veniturilor din vnzări;
    - suplimentarea activităţilor promoţionale ale prestatarilor cu acţiuni proprii;
    - feed-back de la clienţi;
    - anunţuri n presă.


BIBLIOGRAFIE

1.    Gheorghiţa, D. – Marketing general, suport de curs, THR-CG

2.    Mihail, A., Stănciulescu, D. – Managementul activităţii de cazare, suport de curs, THR-CG
3.    Dumitrescu, I. – Management general, suport de curs, THR-CG.

4.    C. Luca, Chiriac C., Hurmuzescu D., Cojocariu S., Gheorghiţă D., Lăscuţ T, Manualul directorului agenţiei de turism, THR-CG.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica