1 Prezentarea mix-ului de promovare

a unui produs turistic în cadrul agenţiei de turism

Aladin Travel din Bucureşti


CUPRINS


Introducere (3)

1. Prezentarea mix-ului de marketing (3)

2. Prezentarea produsului turistic (4)

3. Preţul produsului turistic (6)

4. Promovarea produsului (6)

5. Plasamentul şi distribuţia (10)

Bibliografie (11)INTRODUCERE

Lucrarea îşi propune să prezinte strategia de marketing a agenţiei de turism Aladin Travel pentru promovarea produsului turistic intitulat TRATAMENT SPA PENTRU PSORIASIS.
Produsul este creaţia agenţiei şi apariţia lui este rezultatul cererii înregistrate pe piaţa românească pentru produse turistice destinate odihnei şi tratamentului, la centre SPA din străinătate, specializate pentru anumite afecţiuni. Agenţia a combinat cele două cerinţe prin crearea unui produs nou, care să ofere posibilitatea unui pacient cu psoriasis să beneficieze de asistenţă specializată la Centrul de Tratament din Kangal-Sivas, Turcia şi, totodată, de facilităţile de odihnă şi recreere oferite de zona pitorească în care se află situată clinica.
Dată fiind specificitatea produsului, acesta este disponibil tot timpul anului.


1. PREZENTAREA MIX-ULUI DE MARKETING

    În cercetarea de marketing turistic, scopul este acela de a identifica produsele şi serviciile care satisfac dorinţele şi nevoile de piaţă în ceea ce priveşte conceperea produsului turistic.
    Conceptul segmentării pieţei pleacă de la ideea că grupuri de indivizi cu caracteristici similare vor avea nevoi şi dorinţe asemănătoare.
Odată definite aceste grupuri, ele devin ţinte ale proiectelor de marketing. Segmentarea este o etapă indispensabilă în procesul de concepere a produselor turistice. O segmentare corect realizată oferă informaţii cu privire la:
- motivaţia alegerii destinaţiei;
- dimensiuni grup;
    - nivelul veniturilor;
    - loialitatea faţă de o anumită destinaţie;
    - sensibilitatea la schimbările de preţ;
    - reacţia la strategii de marketing mixt;
    - modul de elaborare a unei campanii publicitare.
    Mix-ul de marketing este un proces prin care variabilele de marketing, produs, preţ, plasament, promovare, sunt combinate pentru atingerea obiectivelor pe segmentul ţintă de piaţă.

2. PREZENTAREA PRODUSULUI TURISTIC

CENTRUL DE TRATAMENT DIN KANGAL:

Situat la 98 km de Sivas şi 13 km de centrul oraşului Kangal, într-o  zona rurală pitorească, centrul de tratament din Kangal este unic in lume.
Cercetările ştiinţifice, dar şi declaraţiile pacienţilor care s-au tratat în această bază stau marturie asupra multitudinii factorilor care fac posibilă vindecarea psoriasis-ului în acest loc, printr-un tratament natural cunoscut şi apreciat în întreaga lume. Această bază de tratament s-a făcut cunoscută pe plan internaţional pentru apele termale cu o temperatură de 37 grade Celsius, care conţin o cantitate mare de seleniu şi miraculoşi peştişori sanitari care descuamează pielea bolnavă. De asemenea, pacientul mai poate benificia de efectul direct al razelor ultraviolete, datorită altitudinii la care se află staţiunea (1650 m).
Hotelul Kangal Thermal dispune de 144 camere standard şi 3 suite, 5  piscine  cu  apă  termală, restaurant  cu o capacitate de 200 de  persoane, mini-market şi loc  de  joacă  pentru  copii.
Certificatul oferit de Ministerul Turismului şi al Sănătăţii din Turcia dovedeşte calitatea procedurilor de tratament precum şi a serviciilor turistice oferite de baza de tratament, hotel şi restaurant.

PROGRAME OPTIONALE:

EXCURSIE DE 1 ZI LA SIVAS
După micul dejun se pleacă la Sivas, oraş istoric şi cultural, care datează din perioada Hitita (2000 Î.H). Se viziteaza Ulu Mosque şi Sifahiye Medrese, cel mai vechi centru de sanatate. Masa de pranz se serveşte la faimosul restaurant Niyazi Bey, după care se continuă excursia la şcoala teologică Buruciye Medrese, minaretul Guduk şi bazarul din Sivas. Deplasare la centrul de tratament.

EXCURSIE DE 1 ZI LA DIVRIGI
Dupa micul dejun se pleacă la Divrigi, unde se viziteaza moscheea Ulu şi spitalul Darussifa, intrate în patrimoniul UNESCO pe locul 3 pe lista "The World's Cultural Heritage". Masa de pranz se serveşte la un restaurant din Divrigi, după care se continuă vizita la castelul Divrigi, Sitte Melik Mausoleum, Kameraddin Mausoleum, Nureddin Salih Mausoleum, Burma Han Caravanserai şi Mircinge Inn. Deplasare la centrul de tratament.
METODA DE TRATAMENT :

-înainte de micul dejun se beau cel puţin trei pahare de apă termală;
-se intră în bazinul cu apă termală şi peştişori sanitari de două ori pe zi, prima oară dupa micul dejun;
-durata şederii în bazin este de 4-8 ore pe zi, timp în care peştişorii sanitari descuamează pielea bolnavă;
-nu se consumă alcool în timpul tratamentului;
 -nu se ia nici un alt fel de medicament împotriva psoriazisului pe durata tratamentului;
-durata recomandată de tratament este de 21 de zile.


OFERTA DE TRATAMENT SPA PENTRU PSORIASIS:

SERVICII INCLUSE:
•    Transport cu avionul dus/întors, Bucureşti-Istanbul-Malatya, compania  Turkish  Airlines: pret de la 441 euro/persoană
Orar  de  zbor  informativ:  
Bucuresti-Istanbul: 10:45-12:00    Istanbul  -  Malatya:  19:10-20:45
Malatya-Istanbul:  09:55-11:30    Istanbul-Bucuresti:  16:55-18:25
•    Transfer de la aeroport la Centrul de Tratament Kangal  (3 ore) cu autoturism privat cu şofer: 208 euro/maşină

1 •    Cazare cu pensiune completă în regim de masă “a-la-carte” la Centrul de Tratament Kangal  
-sejur de 21 de zile:
pentru 1 pacient în cameră single : 1675 euro/camera/sejur
pentru 1 pacient şi 1 însoţitor în cameră dublă: 2206 euro/camera/sejur
pentru 2 pacienţi în cameră dublă : 2510 euro/camera/sejur
-sejur de 14 zile:
pentru 1 pacient în cameră single : 1391 euro/camera/sejur
pentru 1 pacient şi 1 însoţitor în cameră dublă : 1675 euro/camera/sejur
pentru 2 pacienţi în cameră dublă : 1978 euro/camera/sejur

SERVICII  NEINCLUSE :
-  taxa  de  viza:  10  euro  (se  obţine  pe  aeroportul  din  Istanbul)
- excursiile optionale in zona (SIVAS - DIVRIGI - ISTANBUL)3. PREŢUL PRODUSULUI TURISTIC

Preţul reprezintă singura componentă a mixului de marketing care generează venituri, toate celelalte fiind cheltuieli. În calculul preţului vor intra următoarele elemente: cazare, masă, transport, cheluieli cu promovarea produsului turistic, TVA şi comisionul agenţiei.
Cu toate că produsul este singular pe piaţa turistică, agenţia va adopta o strategie tarifară de pătrundere pe piaţă, urmărind creşterea profitului din volumul vânzărilor.
În paralel agenţia promotoare a acestui pachet turistic va avea o politică de preţ diferenţiată pentru perioadele anului, astfel:
•    Perioadele roşii (sezon de vârf, preţul cel mai mare);
•    Perioadele albe (sezon intermediar, cu reduceri de 20% faţă de tariful roşu);
•    Perioadele albastre („low-season”, cu reduceri de 40% faţă de tariful roşu).

În tabelul de mai jos sunt prezentate diferenţele tarifare pe durata desfăşurării programului

Tabelul 2.
ian    feb    mar    apr    mai    iun    iul    aug    sep    oct    noe    dec
                                            
40%    20%    100%    20%    40%


4. PROMOVAREA PRODUSULUI

    Modul de promovare adoptat de agenţie urmăreşte conştientizarea potenţialilor turişti de existenţa produsului descris pe piaţă, va căuta să le trezească interesul prin materialele lansate, să le dea posibilitatea de a evalua oferta prin intermediul informaţiilor oferite în materialele promoţionale, urmărind ca potenţialul turist, prin achiziţionarea produsului ofertat, să se transforme într-un consumator.
    Dacă turistul va fi satisfăcut, există şanse considerabile ca el să revină pentru solicitarea unui nou pachet/produs al agenţiei şi, de asemenea, va crea o imagine favorabilă produsului/agenţiei prin intermediul relatărilor sale.

    Planul de promovare, al cărui desfăşurător anual este prezentat în tabelul de mai jos, urmăreşte prezenţa în media a informaţiilor despre produs înainte de începerea sezonului estival, când se urmăreşte atingerea numărului maxim de vânzări. Lunile de promovare sunt marcate cu “+” iar cele în care nu se desfăşoară activităţi de promovare, cu “-”.

Tabelul 2. Plan de promovare-desfăşurător lunar
Ian.    Feb.    Mar.    Apr.    Mai    Iun.    Iul.    Aug.    Sep.    Oct.    Nov.    Dec.
-    -    +    +    +    +    +    +    +    -    -    -
    Promovarea prin activităţi media constă în anunţuri făcute în cotidianele de mare tiraj din Bucureşti (“Ziua”, “Evenimentul zilei”, “România liberă”). Avantajele acestui mod de promovare sunt următoarele: cost relativ scăzut, comparativ cu efectul scontat, operativitate, flexibilitate, capacitate de stocare, selectivitate, regularitatea apariţiei. Dezavantajul este acela că mesajul trebuie repetat de mai multe ori pentru a fi conştientizat.
Internetul este un mijloc deosebit de important în promovarea şi distribuirea produsului turistic. Agenţia Aladin Travel a gândit folosirea acestui instrument în trei moduri:
    - crearea unui site al agenţiei, în care produsul să aibă o prezentare completă, care să îl promoveze în topul căutărilor;
    - prezentarea ofertei pe portalurile de turism la care agenţia este membră (www.infoturism.ro, www.travelworld.ro) precum şi pe site–urile de informare destinate bolnavilor de psoriasis (www.psoriazis.ro);
    - realizarea unui plan de promovare, prin expedierea de email-uri către clienţi aflaţi în baza de date a agenţiei: persoane individuale care au folosit serviciile firmei şi societăţi comerciale.

    În planul de promovare au mai fost incluse şi broşurile care vor fi difuzate, în principal, la cabinete medicale şi clinici specializate în tratarea psoriazisului.
    Prezentăm mai jos pozele din interiorul broşurii care promovează produsul turistic. Pe lângă acestea, broşura mai conţine informaţii detaliate referitoare la Centrul Kangal, metodele de tratament, oferta turistică.
    Broşura conţine pe pagina exterioară informaţii privind numele agenţiei şi date de contact.

Agenţia are în plan şi participarea la târguri şi manifestări comerciale de profil, realizarea de obiecte personalizate şi de afişe şi acţiuni de promovare cu vânzarea produsului la preţ redus.
    O altă metodă de promovare este cea prin poştă, care presupune plasarea de fluturaşi informativi în căsuţele poştale ale potenţialilor clienţi.
    Lansarea broşurilor va fi însoţită de următoarele acţiuni:
    - prezentarea produsului către clienţi în cadrul târgurilor de turism;
    - prezentarea produsului în firme;
    - realizarea de obiecte personalizate;
    - realizarea unei animaţii audio-video cu prezentarea produsului, care poate fi folosită la târguri şi alte forme de prezentări (în cerc restrâns, în cadrul agenţiei pe laptop) sau poate fi folosit ca obiect personalizat care poate fi oferit cadou;
    - trimiteri de e-mailuri;
    - anunţuri în presă.
În tabelul 3 sunt prezentate planurile pe care agenţia îşi propune să le urmărească pentru promovarea produsului.

Tabelul 3. Forme de promovare a produsului.

PROMOVARE    MIJLOACE    DESCRIERE
Publicitatea    media    anunţuri promoţionale în ziarele centrale
    media
media
media    editare de broşuri
reclame difuzate la radio
afişe expuse în punctele de vânzare
Publicitatea
directă    poştă    trimitere ofertă produs prin poştă
    internet    prezentare produs pe site agenţie
Promovare
vânzări    reducere tarife    reduceri cu 20% în extrasezon
    seminarii    prezentare produs la firme
    târguri    prezentare produs la tîrguri de turism
    afişe    afişare în agenţie
    cadouri    obiecte personalizate (CD audio/video)
Relaţii publice
    conferinţe    organizate la sediul agenţiei
    organizare evenimente    ziua copilului, învăţătorului, întâlniri absolvenţi
Vânzare personală    prezentări comerciale    organizate la sediul agenţiei

5. PLASAMENTUL ŞI DISTRIBUŢIA PRODUSULUI TURISTIC

    Legătura între firmele prestatoare şi clienţii finali ai produsului turistic se realizează prin intermediul distribuţiei. Prin activitatea de distribuţie se urmăreşte îndeplinirea obiectivelor de acoperire a spaţiului de provenienţă a clientelei, de control a reţelei de distribuţie, de asigurare a unui număr de distribuitori în concordanţă cu dimensiunea cererii.
    Problema principală a activităţii de distribuţie este alegerea canalelor, care, în funcţie de numărul de verigi, pot fi:
-    directe, atunci când produsul turistic este vândut direct clientului
-    indirecte, atunci când în vânzare sunt implicaţi intermediari.
    Distribuţia produsului turistic se poate face folosind un singur canal, toate canalele sau făcându-se o selecţie.
    În cazul de faţă, agenţia de turism va asigura distribuţia directă, ea asigurând:
    - puncte de vânzare;
    - broşuri şi alte materiale informaţionale, pentru a înlesni alegerea destinaţiei turistice;
    - asistarea şi consilierea clientelei;
    - furnizarea de informaţii de marketing către prestatari;
    - încasarea şi transmiterea către prestatari a veniturilor din vânzări;
    - suplimentarea activităţilor promoţionale ale prestatarilor cu acţiuni proprii;
    - feed-back de la clienţi;
    - anunţuri în presă.


BIBLIOGRAFIE

1.    Gheorghiţa, D. – Marketing general, suport de curs, THR-CG

2.    Mihail, A., Stănciulescu, D. – Managementul activităţii de cazare, suport de curs, THR-CG
3.    Dumitrescu, I. – Management general, suport de curs, THR-CG.

4.    C. Luca, Chiriac C., Hurmuzescu D., Cojocariu S., Gheorghiţă D., Lăscuţ T, Manualul directorului agenţiei de turism, THR-CG.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro