referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Piramidele

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Regii Imperiului Vechi, urmati de regii Imperiului de Mijloc , de la dinastia a III-a pânĂ„Æ’ la dinastia a XII-a au dispus timp de 1000 de ani construirea Piramidelor ca morminte regale...

Varianta Printabila 


1
Piramidele

    În ultimile zeci de ani piramidele au fost unul dintre cele mai vorbite subiecte.
    Regii Imperiului Vechi, urmati de regii Imperiului de Mijloc , de la dinastia a III-a până la dinastia a XII-a au dispus timp de 1000 de ani construirea Piramidelor ca morminte regale.
O cameră mortuară, în care era depus un sarcofag din piatră dură se afla în aceste monumente egiptene. La Sakkarah apare pentru prima oară piramida (cea în trepte) , datorită talentului arhitectului regelui Zoser, renumitul si genialul Imhotep. Scara simbolică pe care urca sufletul regelui , înăltându-se către părintele său, Ra, era reprezentată de aceste trepte ale piramidei.
„Ei au adus o scară pentru Teti, ei au instalat o scară pentru Teti; scara iat-o apare . Apare si numele tău pe care l-au rostit zeii“ rostesc Textele Piramidelor.
Din epoca regelui Snefru datează piramidele cu fete triunghiulare. Ni se povesteste că această trecere de la una la alta a fost foarte simplă. Ea s-a efectuat în momentul în care arhitectul a materializat în piatră traiectoria triunghiulară în care se înscrie profilul în trepte al monumentului. Astfel Înăltarea a sufletului regelui era înlesnită atât de pantele al căror vârf se ridica la cer , cât si de treptele gigantice construite până atunci .
Pentru slăvirea vesnică a numelui lor, faronii, pe lângă mormintele regale, înăltau un anasmblu întreg de constructii legat de aceste piramide cum ar fi: temple , capele, incinte etc.
De exemplu piramida lui Sneferu de la Dahsur era flancată , pe latura estică  de templul de sus, destinat să primească ofrandele pentru cultul regelui zeu, iar pe latura sudică o mică piramidă . O  incintă înconjoară tot ansmablul si comunică printr-un drum de legătură , uneori fiind acoperit, cu un templu de acces , care probabil la început avea ca destinatie operatiile rituale de mumificare.
La nordul si sudul piramidei se găseau deseori canale mari, tăiate în roca platoului, care adăposteau „bărcile lui Ra“, simboluri ale călătoriei faraonului către Duat „ cerul de jos“ si al dreptului căpătat de faraon, devenit zeu, de a-l însoti pe Zeul Soarelui, Ra, în barca sa cerească , în călătoria făcută aproape în fiecarre zi. Recent s-au decsoperit trei canale de acest fel , lângă piramida lui Keops si cinci canale lângă cea a lui Kefren .
După moartea regelui cultul său funerar era oficiat în aceste temple.
Aproape de drumul care duce la Piramida lui Keops străjuieste Marele Sfinx, cioplit dintr-o stâncă. Leu , cu cap de om, paznic al apusului unde odihneste Ra, Sfinxul măsoară treizeci si nouă de metri  în lungime si saptesprezece metri în înăltime.
Marea piramidă a lui Gizeh, măsurată în coti regali egipteni  (0. 524 de metri), prezintă o bază de 440 de coti, circa 230,5 , metri si o înăltime teoretică de 280 de coti, circa 146,7 metri. Panta sa excată este de 51de grade, 50 de minute , 35 de secunde.
Această piramidă are o serie de coridoare care duc la camera regelui. Această piramidă este construită din blocuri de granit perfect asezate  si lustruite ; pe axa N-S se află un frumos sarcofag din granit rosu, fără capac , deoarece acesta nu a fost încă descoperit.
În camera regelui si a reginei sunt plasaste două canale de ventilatie. Datorită acestor canale, care au contact în permanentă cu exteriorul , chiar dacă intrarea piramidei este închisă, în interior si mai ales în camera regelui si a reginei, orice activitate omenească poate continua. Aceste canale de aerisire ale camerelor , iesind în exterior spre nord si spre sud si încălzirea în mod diferit de către soare a fetelor piramidei, permit o ventilatie suficientă.
De la faraonul Keops nu ne-a rămas decât amintirea unui mare rege, deoarece mormântul său a fost prădat de hoti. Keops, acest mare rege, zeu pe pământ, a dorit să lase generaților viitoare un monument demn de numele său si părintele său, Ra.
Piramidele domină întinderea nesfârsită a desertului , continuând în veci să slăvească măretia acestor regi trecuti în nefiintă.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica