referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Catedrala Notredam

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Interiorul: lung de 130 de m., lat de 48 de m.si inalt de 35 de m.; naos cu duble nave laterale, continuat(prelungit) de un dublu deambulatoriu; numeroase opere de arta; la incrucisarea transeptelor se afla statuia Sfantului Deniset de Notre-Dame de Paris(secolul al XIV-lea); basoreliefurile ce imprejmuiesc interiorul impreuna cu vitraliile rozetelor sunt din secolul al XII-lea; golul de la usa naosului si al rozetelor amvoanelor au fost inzestrate cu vitralii moderne in 1965...

Varianta Printabila 


1 Catedrala Notre-Dame

 

Aceasta este fara indoiala cea mai completa din toate edificiile(constructiile, cladirile) pe care ni le-a dat arta gotica. Construita intre anii1163-1330, catedrala Notre-Dame a suferit distrugeri diverse in secolul al XVII-lea (galeria dintre cor si naos si strana) si in secolul al XVIII-lea(intregolul portii centrale).

In perioada revolutiei s-au distrus numeroase statui, mai ales cele de pe fatada, ale regilor. In 1844, Louis-Philippe decide sa o restaureze si incredinteaza lucrarea de restaurare lui Lassus si, in special, lui Viollet-le-Duc. Opera acestuia,  fara indoiala criticabila in anumite parti,nu a salvat catedrala,care s-a ales ca rasplata cu cateva adaugiri.

Fatada: celebrul portal triplu, cu admirabilele-I sculpturi; de la stanga la dreapta: poarta”Fecioarei”, poarta “Judecatii de apoi” si poarta “Sfintei Ana”.

Deasupra, plasata in straturi successive se afla galeria regilor; marea rozeta, de proportii perfecte, precedata de o statuie a Fecioarei intre doi ingeri; galleria se deschide in final cu arcadele gotice;turnurile.

Flancul nordic: remarcabile contraforturi; o magnifica statuie a Fecioarei; rozeta de 13m.in diametru; poarta rosie. La capat un dublu arc butant de o eleganta desavarsita.

Flancul din sud este asemanator celui din nord, dar poarta”St-Etienne” este mai cizelata(lucrata cu minutiozitate) decat poarta manastirii; nu mai sunt alte porti.

Interiorul: lung de 130 de m., lat de 48 de m.si inalt de 35 de m.; naos cu duble nave laterale, continuat(prelungit) de un dublu deambulatoriu; numeroase opere de arta; la incrucisarea transeptelor se afla statuia Sfantului Deniset de Notre-Dame de Paris(secolul al XIV-lea); basoreliefurile ce imprejmuiesc interiorul impreuna cu vitraliile rozetelor sunt din secolul al XII-lea; golul de la usa naosului si al rozetelor amvoanelor au fost inzestrate cu vitralii moderne in 1965.

Gotic=stil architectural aparut in sec. Al XII-lea in Europa

Naos= in bisericile ortodoxe, incaperea centrala despartita de altar prin intermediul iconostasului

Strana=sir de scaune alaturate,care au in comun spatarul foarte inalt, sunt sculptate din lemn

Rozeta=motiv decorative,rotund(circular), ca o floare

Arcade gotice=deschidere practicata intr-un zid sub un arc

Contraforturi=element de sprijin exterior

Arc butant=system de sprijin exterior la marile catedrale gotice

Nava=parte a unei biserici de plan dreptunghiular cuprinsa intre altar si intrare;compartimentata in sensul axului longitudinal=nava centrala si una sau 2 perechi de nave laterale.(la biserica ortodoxa nava=naos,pronaos si pridvor)

Deambulatoriu=in arhitectura gotica spatiu ce inconjoara altarul

Transept=nava transversala plasata in fata altarului

Basorelief=relief putin profilat fata de suprafata de fundal

Amvon=spatii inaltate cu trepte destinat citirii Evangeliei sau predicii.

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica