1 Catedrala Notre-Dame

 

Aceasta este fara indoiala cea mai completa din toate edificiile(constructiile, cladirile) pe care ni le-a dat arta gotica. Construita intre anii1163-1330, catedrala Notre-Dame a suferit distrugeri diverse in secolul al XVII-lea (galeria dintre cor si naos si strana) si in secolul al XVIII-lea(intregolul portii centrale).

In perioada revolutiei s-au distrus numeroase statui, mai ales cele de pe fatada, ale regilor. In 1844, Louis-Philippe decide sa o restaureze si incredinteaza lucrarea de restaurare lui Lassus si, in special, lui Viollet-le-Duc. Opera acestuia,  fara indoiala criticabila in anumite parti,nu a salvat catedrala,care s-a ales ca rasplata cu cateva adaugiri.

Fatada: celebrul portal triplu, cu admirabilele-I sculpturi; de la stanga la dreapta: poarta”Fecioarei”, poarta “Judecatii de apoi” si poarta “Sfintei Ana”.

Deasupra, plasata in straturi successive se afla galeria regilor; marea rozeta, de proportii perfecte, precedata de o statuie a Fecioarei intre doi ingeri; galleria se deschide in final cu arcadele gotice;turnurile.

Flancul nordic: remarcabile contraforturi; o magnifica statuie a Fecioarei; rozeta de 13m.in diametru; poarta rosie. La capat un dublu arc butant de o eleganta desavarsita.

Flancul din sud este asemanator celui din nord, dar poarta”St-Etienne” este mai cizelata(lucrata cu minutiozitate) decat poarta manastirii; nu mai sunt alte porti.

Interiorul: lung de 130 de m., lat de 48 de m.si inalt de 35 de m.; naos cu duble nave laterale, continuat(prelungit) de un dublu deambulatoriu; numeroase opere de arta; la incrucisarea transeptelor se afla statuia Sfantului Deniset de Notre-Dame de Paris(secolul al XIV-lea); basoreliefurile ce imprejmuiesc interiorul impreuna cu vitraliile rozetelor sunt din secolul al XII-lea; golul de la usa naosului si al rozetelor amvoanelor au fost inzestrate cu vitralii moderne in 1965.

Gotic=stil architectural aparut in sec. Al XII-lea in Europa

Naos= in bisericile ortodoxe, incaperea centrala despartita de altar prin intermediul iconostasului

Strana=sir de scaune alaturate,care au in comun spatarul foarte inalt, sunt sculptate din lemn

Rozeta=motiv decorative,rotund(circular), ca o floare

Arcade gotice=deschidere practicata intr-un zid sub un arc

Contraforturi=element de sprijin exterior

Arc butant=system de sprijin exterior la marile catedrale gotice

Nava=parte a unei biserici de plan dreptunghiular cuprinsa intre altar si intrare;compartimentata in sensul axului longitudinal=nava centrala si una sau 2 perechi de nave laterale.(la biserica ortodoxa nava=naos,pronaos si pridvor)

Deambulatoriu=in arhitectura gotica spatiu ce inconjoara altarul

Transept=nava transversala plasata in fata altarului

Basorelief=relief putin profilat fata de suprafata de fundal

Amvon=spatii inaltate cu trepte destinat citirii Evangeliei sau predicii.

 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro