referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Basmul

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Deoarece basmele reprezinta “ poezia dorintelor implinite “ si nazuintele poporului spre o viata fericita si multumita , ele aduc in prim plan personajele exemplare , exceptionale , care sunt purtatorele acestor idealuri , in final, implinite . De aceea majoritatea basmelor iau drept titlu chiar numele personajului principal , asa cum este si cazul creatiei populare “ Praslea cel voinic si merele de aur "...

Varianta Printabila 


1                                         Basmul
                               - personaj pozitiv -

   Deoarece basmele reprezinta “ poezia dorintelor implinite “ si nazuintele poporului spre o viata fericita si multumita , ele aduc in prim plan personajele exemplare , exceptionale , care sunt purtatorele acestor idealuri , in final, implinite . De aceea majoritatea basmelor iau drept titlu chiar numele personajului principal , asa cum este si cazul creatiei populare “ Praslea cel voinic si merele de aur .
   Acest basm fascineaza nu numai prin ineditul intamplarilor , dar si prin complexitatea personajului principal care , desi fiu de imparat , intruchipeaza insusirile alese ale omului din popor .
   Cu toate ca este dispretuit de tatal sau , Praslea I se adreseaza cuviincios si isi asuma cu modestie misiunea : “ – Eu nu ma incumat a prinde pe hoti , ci zic ca o incercare de voi face si eu , nu poate sa-ti faca nici un rau .” Istet si precaut , isi ia “ carti de cetit , doua tepuse , arcul si tolba cu segeti “ , reusind sa-si alunge somnul si sa-l raneasca pe hot . Aceeasi istetime , dublata de un acut simt al anticipatiei ,  dovedeste si atunci cand , dandu-si seama de intentiile fratilor mai mari , leaga de franghie o piatra sau cand se angajeaza ucenic argintar .
   La aceste insusiri se adauga vitezia si curajul cu care ii infrunta si ii omoara pe zmei , bunatatea sufleteasca ( el salveaza puii de zgripturoaica ) , darzenia si tenacitatea dovedite in atingerea scopului propus .
   Cinstit si correct , dar si generos , mezinul ii iarta pe fratii cei mari , pedeapsa urmand sa fie data de forta divina in a carei dreptate el credea cu tarie .
   Daca toate aceste trasaturi de caracter sunt obisnuite , Praslea are si unele insusiri supranaturale : el este inzestrat cu o forta impresionanta ( il baga pe zmeu in pamant pana la gat , omoara balaurul ) , cunoaste si intelege graiul corbului si al fapturilor de pe alt taram , are capacitatea de a se metamorfoza in foc , transforma palatele in mere si reuseste sa faca o furca de aur care sa toarca singura si o closca cu pui de aur .
   Din toate insusirile sale se observa ca Praslea este un personaj complex , o impletire de insusiri omenesti si fabuloase prin care este definit un anumit ideal etic de cinste si adevar .

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica