referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Lectia solidaritatii jurnalistice

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Pregătirea unui jurnalist, deprinderea tehnicilor specifice meseriei, se realizează în solitar ÅŸi Å£ine de capacitatea individuală de a asimila cunoÅŸtinÅ£e ÅŸi de a le pune în practică. Însă el îÅŸi desfăşoară activitatea în solidar, în mijlocul unui colectiv redacÅ£ional ÅŸi este coleg de breaslă cu toÅ£i ceilalÅ£i jurnaliÅŸti, care merită respectul cuvenit...

Varianta Printabila 


1         Lecţia solidarităţii jurnalisticeLa nceput a fost cronicarul. Din speţa cronicarilor s-au născut scriitorii... (ei au născocit literatura, o osmoză de realitate şi ficţiune) ...şi jurnaliştii - cei vrednici să con-semneze realitatea aşa cum este ea, nudă, crudă, frumoasă şi urtă, n acelaşi timp.
O dată cu inventarea tiparului, au apărut jurnaliştii de cursă lungă, care au transformat pasiunea n meserie, spre folosul oamenilor. Lor le datorăm frescele pe care istoricii le numesc „izvoare”.
Cronicile jurnaliştilor alcătuiesc radiografia vremurilor pe care le trăiesc. Scrierile lor devin documente. De aceea, ei trebuie să aibă harul de a vedea de la o oarecare nălţime evenimentele la care sunt martori.
Penuria mijloacelor de informare n masă a dus, n ultimele decenii, la dezvoltarea unei adevărate industrii media. Parte a economiei de piaţă, această industrie presupune un plan concurenţial. Beneficiarul concurenţei profesionale este consumatorul de media, omul modern, dependent de informaţie. Concurenţa, nsă, nu trebuie să lase loc adversităţilor şi orgoliilor.
Jurnaliştii alcătuiesc o breaslă care funcţionează pe principiul solidarităţii. Soli-daritatea aduce mai multe beneficii jurnalistului, dect izolarea, trufia sau ranchiuna.
Jurnalistul nu trebuie să uite că nu este mai presus de lege (legile date de stat şi codul deontologic). Prin aceasta dă dovadă de respect faţă de membrii societăţii şi şi păstrează nealterată credibilitatea.
Datorită spiritului său iscoditor şi curiozităţii ce şi-o manifestă n numele datoriei de a informa publicul, jurnalistul este expus, uneori, la diverse pericole care i pot afecta sănătatea, integritatea corporală sau viaţa. Căci el e un soldat n linia nti... Dar poate fi expus şi la presiuni (fizice sau psihice) din partea unor persoane sau grupuri de persoane care au interesul să nu li se dezvăluie activitatea mai mult sau mai puţin legală. Şi n astfel de cazuri solidaritatea de breaslă e decisivă. Dar, pentru asta, el trebuie să-şi păstreze verticalitatea şi incoruptibilitatea.
Jurnalistul trebuie să trateze orice caz fără prejudecăţi şi idei preconcepute, să adune date şi probe relevante, să nu formuleze sentinţe gratuite. Sentinţele sunt apanajul justiţiei şi un prerogativ al comunităţii.
Pregătirea unui jurnalist, deprinderea tehnicilor specifice meseriei, se realizează n solitar şi ţine de capacitatea individuală de a asimila cunoştinţe şi de a le pune n practică. nsă el şi desfăşoară activitatea n solidar, n mijlocul unui colectiv redacţional şi este coleg de breaslă cu toţi ceilalţi jurnalişti, care merită respectul cuvenit.
Orict de bine pregătit ar fi, orict de credibil şi talentat ar fi, vocea unui jurnalist ar striga n pustie şi va cădea pradă ignoranţei celorlalţi, dacă nu i va avea de partea sa pe confraţi. Campaniile de presă izbutite se realizează doar n solidar. Forţa şi puterea presei e dată de suma jurnaliştilor care aderă la o idee şi o promovează pe mai multe canale media.
n solitar, un bun jurnalist ştie că trebuie să aibă, n primul rnd, o mare pasiune pentru această meserie. O pasiune sinceră şi dezinteresată, căci jurnalismul e un drog dulce-amar de care devii dependent. Jurnalismul nu e un accident, ci o meserie predestinată, pentru cei ce au cu adevărat o chemare lăuntrică.
n solitar, un bun jurnalist trebuie să aibă fler şi talent. Un jurnalist lipsit de fler nu va simţi dimensiunea şi consecinţele unui eveniment. Pentru a avea fler, trebuie să fii permanent conectat la tot ce se ntmplă n domeniul tău.
n solitar, un bun jurnalist va ţine mereu cont de pragul de aşteptare al consumatorului de presă, care doreşte să fie informat prompt, corect şi obiectiv, să cştige timp şi bani, să fie scutit, pe ct posibil, de eforturi suplimentare, să ia cunoştinţă de evenimentele care l privesc, să i se ofere informaţii credibile, să afle cum trăiesc alţii, ce stil de viaţă au şi să se raporteze la ei.
Dar toate acestea şi multe altele se dobndesc ntr-o şcoală de presă.
De regulă, despre necesitatea şi valoarea solidarităţii se vorbeşte pasager şi acci-dental, cultivndu-se mai degrabă individualismul şi importanţa carierei profesionale. Prea rar se nţelege că solidaritatea nu nseamnă nivelarea valorilor, ci nsumarea lor, ceea ce dă forţă şi nobleţe acestei meserii.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica