referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Semnificatia marii uniri pentru generatiile urmatoare

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Primul pas a fost Unirea Principatelor Române din 1859,care a insuflat noi legi ÅŸi noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,prinÅ£ străin cu moÅŸtenirea tronului ÅŸi neutralitatea pamîntului. La 9/21 mai 1877 este adoptată moÅ£iunea prin care România îÅŸi proclamă independenÅ£a absolută.Acesta constituie pasul urmator...

Varianta Printabila 


1                  Semnificatia Marii Uniri
             pentru generatiile urmatoare   Marea Unire a fost şi ramine  pagina cea mai sublimă a istoriei romneşti.Ea este inceputul unei noi vieţi şi a unui nou univers de cunoaştere.
   Premisele Marii Uniri au fost primele pietre in construirea marei şi puternicei zidiri.
 Primul pas a fost Unirea Principatelor Romne din 1859,care a insuflat noi legi şi noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,prinţ străin cu moştenirea tronului şi neutralitatea pamntului.
 La 9/21 mai 1877 este adoptată moţiunea  prin care Romnia şi proclamă independenţa absolută.Acesta constituie pasul urmator.
 Mişcarea de eliberare naţională  şi trezirea conştiinţei naţionale  sunt paşii decisive in constituirea unei noi şi mari naţiuni.
 Primul razboi mondial (1914-1918) a servit  şi el drept o premisă pentru efectuarea Marii Uniri.
Premisele M.U. au fost primul şi cel mai important pas spre unire.
   Constituirea Romniei Mari  a avut loc in citeva etape.
 Prima etapă este  cea basareabeană.In aprilie 1917 este constituit P.N.M. care a avut un pas decisiv in istoria poporului.A fost dobndită autonomia basarabiei,au fost asigurate drepturi democreatice,limba naţională devine romna. In octombrie 1917 a fost convocat Congresul Militar Moldovenesc.Ceva mai trziu a fost convocat Sfatul Ţării in frunte cu Ion Inculet. Proclamarea RDM n componenţa RFDR a avut loc la data de 2 decembrie 1917,iar la 24 ianuarie 1918 RDM este proclamată republică independentă.
La 13 ianuarie 1918 Romnia rupe relatiile cu Rusia şi la 27 martie 1918 are loc Marea Unire condiţionată a Basarabiei cu Romnia de către Sfatul Ţării.  
 Cea dea doua etapă a M.A. este etapa bucovineană. In octombrie 1917 in Bucovina este constituit Consiliul National Romn,in frunte cu Iancu Flondor.La 3 noiembrie 1918,la Cernăuţi ,a fost convocată Adunarea Naţională a ucrainenilor care a decis mparţirea Bucovinei ntre romni şi ucraineni. La 28 noiembrie  1917 a fost convocat Congresul General al Bucovinei care a adoptat  moţiunea de “Unire necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei n vechile ei hotare pnă  la Ceremuş,Colacin şi Nistru cu Regatul Romniei.” Astfel a fost săvrşită Marea Unire a Bucovinei cu Romnia.
 Ultima etapă,etapa ardeleană a fost ncheiere n constituirea Romniei Mari şi nceputul noi vieţi pentru ardeleni.La 3 octombrie 1918,mpăratul Carol I adresează un manifest ntitulat “Către popoarele mele credincioase”, in care anunţă intenţia de federalizare a imperiului şi crearea a 6 state independente: austriac,ungar,ceh,iugoslav,polonez şi ucrainean. La 18 octombrie 1918 Alexandru Vaida-Voevod a dat citire “Declaraţiei de autodeterminare”. La 30 octombrie 1918 a fost  adoptat Consiliul  Naţional Romn Central. La 1 decembrie 1918  a fost constituită Marea Adunare la Alba-Iulea, unde a fost votată hotărrea de unire,cea mai importantă hotărre din istoria rpmnilor transilvăneni. La 11  decembrie 1918 regele Ferdinand I a semnat decretul prin care a consacrat unirea romnilor din Ardeal cu Romnia. Măreţia Marii Uniri stă in faptul că desăvirşirea unităţii naţionale nu este opera unui singur om, ci a unei intregi naţiuni.
     Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria Romniei.A fost un nou nceput şi o mare schimbare n viaţa economică,politică şi socială a ţării.Poporull a devenit mult mai deschis,mai apropiat şi cointeresat de problemele sociale şi culturale. Modernizarea a facut un mare pas nainte,iar intelectualitate a crescut considerabil. Marea Unire a servit drept o lecţie pentru generaţiile următoare,un ndemn şi-un sfat.Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica