1                  Semnificatia Marii Uniri
             pentru generatiile urmatoare   Marea Unire a fost şi ramine  pagina cea mai sublimă a istoriei romāneşti.Ea este inceputul unei noi vieţi şi a unui nou univers de cunoaştere.
   Premisele Marii Uniri au fost primele pietre in construirea marei şi puternicei zidiri.
 Primul pas a fost Unirea Principatelor Romāne din 1859,care a insuflat noi legi şi noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,prinţ străin cu moştenirea tronului şi neutralitatea pamīntului.
 La 9/21 mai 1877 este adoptată moţiunea  prin care Romānia īşi proclamă independenţa absolută.Acesta constituie pasul urmator.
 Mişcarea de eliberare naţională  şi trezirea conştiinţei naţionale  sunt paşii decisive in constituirea unei noi şi mari naţiuni.
 Primul razboi mondial (1914-1918) a servit  şi el drept o premisă pentru efectuarea Marii Uniri.
Premisele M.U. au fost primul şi cel mai important pas spre unire.
   Constituirea Romāniei Mari  a avut loc in citeva etape.
 Prima etapă este  cea basareabeană.In aprilie 1917 este constituit P.N.M. care a avut un pas decisiv in istoria poporului.A fost dobīndită autonomia basarabiei,au fost asigurate drepturi democreatice,limba naţională devine romāna. In octombrie 1917 a fost convocat Congresul Militar Moldovenesc.Ceva mai tīrziu a fost convocat Sfatul Ţării in frunte cu Ion Inculet. Proclamarea RDM īn componenţa RFDR a avut loc la data de 2 decembrie 1917,iar la 24 ianuarie 1918 RDM este proclamată republică independentă.
La 13 ianuarie 1918 Romānia rupe relatiile cu Rusia şi la 27 martie 1918 are loc Marea Unire condiţionată a Basarabiei cu Romānia de către Sfatul Ţării.  
 Cea dea doua etapă a M.A. este etapa bucovineană. In octombrie 1917 in Bucovina este constituit Consiliul National Romān,in frunte cu Iancu Flondor.La 3 noiembrie 1918,la Cernăuţi ,a fost convocată Adunarea Naţională a ucrainenilor care a decis īmparţirea Bucovinei īntre romāni şi ucraineni. La 28 noiembrie  1917 a fost convocat Congresul General al Bucovinei care a adoptat  moţiunea de “Unire necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei īn vechile ei hotare pīnă  la Ceremuş,Colacin şi Nistru cu Regatul Romāniei.” Astfel a fost săvīrşită Marea Unire a Bucovinei cu Romānia.
 Ultima etapă,etapa ardeleană a fost īncheiere īn constituirea Romāniei Mari şi īnceputul noi vieţi pentru ardeleni.La 3 octombrie 1918,īmpăratul Carol I adresează un manifest īntitulat “Către popoarele mele credincioase”, in care anunţă intenţia de federalizare a imperiului şi crearea a 6 state independente: austriac,ungar,ceh,iugoslav,polonez şi ucrainean. La 18 octombrie 1918 Alexandru Vaida-Voevod a dat citire “Declaraţiei de autodeterminare”. La 30 octombrie 1918 a fost  adoptat Consiliul  Naţional Romān Central. La 1 decembrie 1918  a fost constituită Marea Adunare la Alba-Iulea, unde a fost votată hotărīrea de unire,cea mai importantă hotărīre din istoria rpmānilor transilvăneni. La 11  decembrie 1918 regele Ferdinand I a semnat decretul prin care a consacrat unirea romānilor din Ardeal cu Romānia. Măreţia Marii Uniri stă in faptul că desăvirşirea unităţii naţionale nu este opera unui singur om, ci a unei intregi naţiuni.
     Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria Romāniei.A fost un nou īnceput şi o mare schimbare īn viaţa economică,politică şi socială a ţării.Poporull a devenit mult mai deschis,mai apropiat şi cointeresat de problemele sociale şi culturale. Modernizarea a facut un mare pas īnainte,iar intelectualitate a crescut considerabil. Marea Unire a servit drept o lecţie pentru generaţiile următoare,un īndemn şi-un sfat.Cele mai ok referate!
www.referateok.ro