referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

RevoluÅ£ia a izbugnit pe fondul nemulÅ£umirilor oamenilor. La început oamenii s-au strâns in grupuri mici în faÅ£a casei pastorului Lazslo Tockes din TimiÅŸoara. În delungul mai multor zile oamenii au ieÅŸit pe străzi adunânduse în grupuri în punctele fierbinÅ£i ale oraÅŸului (Catedrala, Primaria, Prefectura)...

Varianta Printabila 


1                                                
                                            
            Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989  


              
                  O mare parte din populaţia Romniei consideră că viaţa dinaintea revoluţie a fost mai bună ca cea actuală. Deoarece statul ajuta foarte mult oamenii, tinerii proapeţi casătoriţi primiau o locuinţa , la terminarea studilor absolvenţi primeau un loc de munca asigurat conform studilor pe care le-au facut , nvăţămntul era gratuit pnă la terminarea studilor, sistemul sanitar era gratuit si oamenii se puteau trata n mod egal .
                 
Chiar dacă erau multe parţi bune, existau totuşi şi parţi rele. Nu aveai libertate de exprimare dacă ziceai ceva nelalocul lui erai aspru pedepsit, nu aveai libertate de circulaţie adică nu avei voie să ieşi din ţară dect n ţarile comuniste si cu grupuri organizate. Casă poată plătii datoriile ţarii, Ceaşescu , a făcut mari restricţii la alimente, la curent si la caldură. Televiziunea nu era decat cateva ore pe zii ,şi in fiecare zii erau numai ştiri , emisiuni de divertisment prin care se slăvea partidul şi şeful statului.
                 Legile erau mai respectate de catre oamnei, nu erau atţi infractori şi atţi hoţi pentru că oamenii ştiau de frică, iar oamenii legii erau mai corecţi .
                   Revoluţia a izbugnit pe fondul nemulţumirilor oamenilor. La nceput oamenii s-au strns in grupuri mici n faţa casei pastorului Lazslo Tockes  din Timişoara. n delungul mai multor zile oamenii au ieşit pe străzi adunnduse n grupuri n punctele fierbinţi ale oraşului(Catedrala, Primaria, Prefectura).
    Armata şi poliţia au ieşit pe strazi ca să i potolească pe manifestanţi,   din acel moment  a nceput să se strngă şi mai mulţi oamnei, au ieşit muncitorii din fabrici, studenţii şi apoi s-a extins n toata ţara. n zilele revoluţiei au fost npuşcaţi mulţi oameni. Punctul culminant al revoluţiei a fost acela cand Ceauşescu a fugit cu elicopterul de pe clădirea comitetului central . Din acel moment s-a instaurat un alt regim politic şi s-a format Frontul Salvarii Nationale(FSN), organ care a condus ţara pnă la noi alegeri. Iar Ceauşescu e fost judecat şi condamnat la moarte prin mpuşcare, el fost mpuşcat la Targovişte n data de 25-12-1989 mpreună cu soţia sa.
                  n urma revoluţiei s-a cştigat libertatea de a călătorii, oamenii aveau voie sa călătorească oriunde n lume , s-a mai cştigat libertatea de expresie , adică oamneii aveau voie sa işi spună parerea să se exprime liber, programul de televiziune s-a diversificat , s-a cştigat libertatea religioasă.
                   Dar n urma revoluţiei s-a pierdut stabilitatea zilei de mine, absolvenţi trebuiau să işi caute singuri de lucru ,nu mai primeu de la stat un serviciu stabil şi pe vremea lui Ceaşescu nu iţi era frică că vei rămne fără sevici atunci erai sigur ca nu vei rămne pe strada că nimeni nu ted ă afara de la serviciu, acum nu mai eşti sigur trebuie să te lupţi ca să cştigi bani ,pentru că nu ştii niciodată cnd vei rămne fără servici. Acum cnd te căsătoreşti nu mai primeşti o locuinţă unde să stai pnă iţi găseşti o locuinţă, acum nu iţi mai dă nimeni locuinţă acuma numai să iţi ieie. Viaţa a fost mai ieftină nu erau attea taxe ,acum viaţa e scumpă cu cea mai mare paret din salariu oamenilor simpli sunt plătite taxele, impozitele şi medicamentele. Pe vremea lui Ceauşescu oamenii nu se mbolnăveau aşa de des şi nu se ştia de attea boli, mncarea era mai sănatoasă, animalele erau crescute natural nu cu ngrasăminte chimice, lume de acum se nbolnăveşte att de uşor  din orce .
                      Preţul libertăţii a fost acela că s-a pierdut multe vieţii n timpul revoluţiei dar nu se stie exact numarul de morti, si totuşi au fost mulţi morţi si răniţi, unii oameni erau nevinovaţi s-au nimerit din greşeala acolo. n timpul revoluţiei mulţi oameni stăteau ascunşi n casă.
                   n lumea asta totul se rezumă la bani dacă ai bani ai şi libertate poţi să faci ce vrei tu dacă ai bani dacă nu  ai bani nu prea poţi să faci nimic, n lume totul se rezuma la bani şi acum nimeni nu mai face nimic fără bani. După părerea mea eu zic că a fost mult mai bine pe vremea lui Ceauşescu pentru că aveai stabilitatea zilei de mine aveai o locuinţă un serviciu stabil şi seara nu iţi era frică să ieşi din casă acum nu mai faci nimic seara că tie frică să nu păţeşti ceva. Dacă plecai şi uitai să nchizi casa nu iţi era frică că vor intra hotii, acum te omoara n propria casă sau te scoate din casă chear dacă ai act de proprietate pentru casă nimeni nu mai ţine cont de nimic.
                 
                       

   Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica