1                                                
                                            
            Viata inainte si dupa revolutia romana din 1989  


              
                  O mare parte din populaţia României consideră că viaţa dinaintea revoluţie a fost mai bună ca cea actuală. Deoarece statul ajuta foarte mult oamenii, tinerii proapeţi casătoriţi primiau o locuinţa , la terminarea studilor absolvenţi primeau un loc de munca asigurat conform studilor pe care le-au facut , învăţământul era gratuit până la terminarea studilor, sistemul sanitar era gratuit si oamenii se puteau trata în mod egal .
                 
Chiar dacă erau multe parţi bune, existau totuşi şi parţi rele. Nu aveai libertate de exprimare dacă ziceai ceva nelalocul lui erai aspru pedepsit, nu aveai libertate de circulaţie adică nu avei voie să ieşi din ţară decât în ţarile comuniste si cu grupuri organizate. Casă poată plătii datoriile ţarii, Ceaşescu , a făcut mari restricţii la alimente, la curent si la caldură. Televiziunea nu era decat cateva ore pe zii ,şi in fiecare zii erau numai ştiri , emisiuni de divertisment prin care se slăvea partidul şi şeful statului.
                 Legile erau mai respectate de catre oamnei, nu erau atâţi infractori şi atâţi hoţi pentru că oamenii ştiau de frică, iar oamenii legii erau mai corecţi .
                   Revoluţia a izbugnit pe fondul nemulţumirilor oamenilor. La început oamenii s-au strâns in grupuri mici în faţa casei pastorului Lazslo Tockes  din Timişoara. În delungul mai multor zile oamenii au ieşit pe străzi adunânduse în grupuri în punctele fierbinţi ale oraşului(Catedrala, Primaria, Prefectura).
    Armata şi poliţia au ieşit pe strazi ca să îi potolească pe manifestanţi,   din acel moment  a început să se strângă şi mai mulţi oamnei, au ieşit muncitorii din fabrici, studenţii şi apoi s-a extins în toata ţara. În zilele revoluţiei au fost înpuşcaţi mulţi oameni. Punctul culminant al revoluţiei a fost acela cand Ceauşescu a fugit cu elicopterul de pe clădirea comitetului central . Din acel moment s-a instaurat un alt regim politic şi s-a format Frontul Salvarii Nationale(FSN), organ care a condus ţara până la noi alegeri. Iar Ceauşescu e fost judecat şi condamnat la moarte prin împuşcare, el fost împuşcat la Targovişte în data de 25-12-1989 împreună cu soţia sa.
                  În urma revoluţiei s-a câştigat libertatea de a călătorii, oamenii aveau voie sa călătorească oriunde în lume , s-a mai câştigat libertatea de expresie , adică oamneii aveau voie sa işi spună parerea să se exprime liber, programul de televiziune s-a diversificat , s-a câştigat libertatea religioasă.
                   Dar în urma revoluţiei s-a pierdut stabilitatea zilei de mâine, absolvenţi trebuiau să işi caute singuri de lucru ,nu mai primeu de la stat un serviciu stabil şi pe vremea lui Ceaşescu nu iţi era frică că vei rămâne fără sevici atunci erai sigur ca nu vei rămâne pe strada că nimeni nu ted ă afara de la serviciu, acum nu mai eşti sigur trebuie să te lupţi ca să câştigi bani ,pentru că nu ştii niciodată când vei rămâne fără servici. Acum când te căsătoreşti nu mai primeşti o locuinţă unde să stai până iţi găseşti o locuinţă, acum nu iţi mai dă nimeni locuinţă acuma numai să iţi ieie. Viaţa a fost mai ieftină nu erau atâtea taxe ,acum viaţa e scumpă cu cea mai mare paret din salariu oamenilor simpli sunt plătite taxele, impozitele şi medicamentele. Pe vremea lui Ceauşescu oamenii nu se îmbolnăveau aşa de des şi nu se ştia de atâtea boli, mâncarea era mai sănatoasă, animalele erau crescute natural nu cu îngrasăminte chimice, lume de acum se înbolnăveşte atât de uşor  din orce .
                      Preţul libertăţii a fost acela că s-a pierdut multe vieţii în timpul revoluţiei dar nu se stie exact numarul de morti, si totuşi au fost mulţi morţi si răniţi, unii oameni erau nevinovaţi s-au nimerit din greşeala acolo. În timpul revoluţiei mulţi oameni stăteau ascunşi în casă.
                   În lumea asta totul se rezumă la bani dacă ai bani ai şi libertate poţi să faci ce vrei tu dacă ai bani dacă nu  ai bani nu prea poţi să faci nimic, în lume totul se rezuma la bani şi acum nimeni nu mai face nimic fără bani. După părerea mea eu zic că a fost mult mai bine pe vremea lui Ceauşescu pentru că aveai stabilitatea zilei de mâine aveai o locuinţă un serviciu stabil şi seara nu iţi era frică să ieşi din casă acum nu mai faci nimic seara că tie frică să nu păţeşti ceva. Dacă plecai şi uitai să închizi casa nu iţi era frică că vor intra hotii, acum te omoara în propria casă sau te scoate din casă chear dacă ai act de proprietate pentru casă nimeni nu mai ţine cont de nimic.
                 
                       

   Cele mai ok referate!
www.referateok.ro