referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Republica Moldova in contextul integrarii Europene

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Durata negocierilor este diferită de la stat la stat, în dependenţă de gradul de pregătire al fiecăreia (de ex: Austria, Finlanda a avut nevoie de 16 luni, iar Portugalia tocmai de 80 de luni, pentru negocierea aderării la UE)...

Varianta Printabila 


1 RM N CONTEXTUL INTEGRĂRII EUROPENE
Tatiana GOREA
Facultatea Drept, anul III, IRIM

Coordonator ştiinţific:
Larisa IATCO,magistru n drept

“Harta Europei nu va fi completă pnă cnd Moldova nu se va alătura statelor membre ale UE.”

Consacrarea RM ca subiect al DI, la 27 iunie 1991, a constituit un moment important n calea evoluţiei statului.
n timp, politica externă a RM a oscilat de la Est la Vest, aceasta datorită lipsei unei orientări clare şi a problemelor mari de ordin economic, politic, social cu care se confruntă ţara noastră.
Faptul că RM a devenit din 2004 stat vecin al NATO şi din ianuarie 2007 n apropiata vecinătate a UE, au determinat cursul politicii pro-europene la Chişinău.
 Deci la moment obiectivul esenţial o reprezintă integrarea n UE, structură care antrenează ntr-un proces dinamic de transformare şi consolidare economică, politică şi militară a statelor membere.
n unanimitate este recunoscut faptul că RM este un stat European, att geopolitic, economic ct şi cultural, care pe parcursul secolelor a fost influenat de diverse culturi.
 Integrarea europeană reprezintă un proces, care implică att beneficii ct şi riscuri pentru statele implicate. Pentru RM un stat care parcurge o perioadă de tranziţie - integrarea n UE, ar aduce cu siguranţă mai multe beneficii dect riscuri. Avantajele integrării RM n UE ar fi:
-Aplicarea standartelor europene, care cel puţin nseamnă civilizaţie.
-mijloace financiare alocate prin intermediu programelor (ex. TACIS)
-Investiţiile care ar da posibilitate creşterii bunăstării simplilor cetăţeni
-Piaţa de desfacere se va extinde , adică ar avea loc o orientare de la est – spre vest , astfel s-ar evita eventualele crize economice , aşa cum a avut loc n 1998.
-O respectare mai strigentă a drepturilor omului
-O eventuală soluţionare mai rapidă a conflictului Transnistrean, ntru-ct problema Transnistreana s-ar transforma ntr-o problemă  a UE.
nsă pe lngă avantaje, integrarea presupune şi anumite dezavantaje.
Ori de cte ori un popor acceptă să adere la astfel de structuri, renunţă voluntar ntr-o anumită măsură la suveranitatea proprie şi acceptă impunerea regulilor structurii respective.
Dezavantaj ar fi şi creşterea impozitelor, pentru că RM va trebui să participe la cuferele UE; vor creşte investiţiile străine , de care nsă vor beneficia investitorii străini, dar nu şi cei autohtoni.
Cu toate acestea, RM ar avea nevoie de UE , este destul de straniu faptul că majoritatea ncearcă să găsească mai multe dezavantaje n drumul nostru spre UE, n loc să-şi pună problema unde-i fericrea şi avantajul de a trăi n CSI.
O cerinţă impusă de structurile UE, faţă de statele care doresc să se integreze n UE, este satisfacerea aşa numitele “Criteriile de la Copenhaga“:
-atingerea unei stabilităţi a instituţiilor  care asigură democraţia, supremaţia legii.
-existenţa unei economii de piaţă n funcţionare.
-capacitate de a face presiunii concurenţiale şi puterilor de piaţă din UE.
-posibilitate de a-şi asuma obligaţiuni, n legătură cu calitatea de membru, inclusiv realizarea obiectivelor uniunii, politice, economice, monetare.
-garantarea  că aderarea ţării nu va slăbi integrarea europeană.
La acest compartiment RM, trebuie să depună un efor major, ntru-ct situaţia actuală este incompatibilă cu cerinţele impuse de “criteriile de la Copenhaga”.
Pentru a-şi vedea visul realizat, RM trebuie să parcurgă un şir de trepte. Mai ntii de toate, trebuie să capete statulul de stat asociat (acordul de asociere reprezintă un tratat dintre UE şi o ţară non UE. La 27 octombrie 1997 P. Lucinshii adresează Comisiei Europene solicitare cu privire la semnarea unui Acord de Asociere la UE, nsă solicitarea a fost calificată drept prematură şi nerealistă.)
Următorul pas o reprezintă obţinerea statutului de stat candidat, urmată de demararea negocierilor efective de aderare. Această etapă presupune adoptarea, aplicarea şi dezvoltarea acquis-ului comunitar.
Unul din principiile fundamentale de aderare la UE, este acela că cea mai mare parte a acquis-ului nu este negociabilă, ea constituind temelia construcţiei europene , el trebuie preluat şi instituit de statul candidat. Pot face obiectul negocierilor, doar unele aspecte mai dificile.

1 Durata negocierilor este diferită de la stat la stat, n dependenţă de gradul de pregătire al fiecăreia (de ex: Austria, Finlanda a avut nevoie de 16 luni, iar Portugalia tocmai de 80 de luni, pentru negocierea aderării la UE).
Un ultim pas pnă la aderarea efectivă la UE, o reprezintă redactarea şi convenirea Tratatului de aderare de către UE şi statul candidat; obţinerea consimţămntului Parlamentului European prin adoptarea tratatului de aderare precum şi semnarea, şi ratificarea Tratatului de aderare de către toate statele membre ale UE şi statul candidat.
 n cazul RM, primul pas n intensificarea dialogului cu UE la constituit semnarea APC, la 28 noiembrie 1994.
APC consacră RM n calitate de partener direct al UE, fiind privit ca un angajament bilateral, prin intermediul căruia UE s-a angajat să susţine eforturile RM orientate spre consolidarea democraţiei sale şi finalizarea tranziţiei spre economia de piaţă. Pe cnd RM s-a angajat să respecte valorile democratice, principiile DI, ale dreptului omului, ale economiei de piaţă, toate fiind declarate elemente esenţiale ale APC.
APC urmăreşte cooperarea n diferite domenii: cooperare economică, legislativă, financiară, schimb de mărfuri, dialog politic.
Cu toate că acordul instituţionalizează relaţiile cu RM, el nu oferă o perspectivă clară de integrare , ci doar un parteneriat.
Una din cerinţele prevăzute n APC (art.50) este “armonizarea legislaţiei prezente şi viitoare a RM cu legislaţia UE”.
RM va depune toate eforturile pentru ca legislaţia sa, să devină treptat compatibilă cu legislaţia UE.
Anul 2005 poate fi considerat, unul de o semnificaţie majoră pentru aprofundarea relaţiilor ntre RM şi UE, ntru-ct a fost adoptat PAUE-RM –  plan prin care este pusă temelia dezvoltării unei relaţii privilegiate bilaterale, avnd ca scop consolidarea stabilităţii, securităţii şi bunăstării reciproce n diverse domenii.
La moment toate eforturile guvernării sunt ndreptate spre implementarea PA,dacă acesta nu reuşeste nimeni nu va fi penalizat , nsă de rezultatul implementării depinde succesul dialogului dintre cele două părti.
Structura PA este foarte asemănătoare cu criteriile de aderarea la UE:
-Criteriul politic: stabilitatea instituiţiilor care garantează democraţia, supremaţia legii, drepturile omului şi respectarea, protecţia drepturilor minorităţilor.
-Criteriul economic: existenţa unei economii de piaţă funcţionale şi capacitatea de a face faţă competiţiei pe piaţă internă a UE.
-Criteriul acquis-ului: capacitatea de asumare a obligaţiilor de membru.
PA nu presupune aderarea RM la UE, nsă măsurile prevăzute n PA, vor ajuta RM să se apropie de criteriile de aderare şi deci să fie un stat mult mai pregătit pentru demararea procesului de aderare la UE,un stat mai prosper şi mai democratic.
 Accentul final n aplicabilitatea PA se pune pe rapoartele de implementare a acestuia.
n ceea ce priveşte rezultatul implementării PA, pnă la etapa actuala Comisia consideră că, RM a nregistrat progrese n mai multe domenii, cum ar fi controlul frontierii moldo-ucrainene şi problema transnistreană.
  nsă nota estimativă a experţilor dată publicităţii prin rapotul privind implementarea PA vizează  şi un şir de goluri, restanţe n domenii ca: administraţiei publice, dezvoltării social-economice, sistemul judiciar, protecţiei drepturilor omului, transparenţei guvernării.
Raportul cuprinde  un şir ntreg de recomandări n celelalte sfere sociale ca: sănătatea, mass-media, audiovizualul, migraţie, educaţie, instruire, criminalitatea organizată, domeniul ecologic, transport, turism etc
De rezultatul acestui plan depinde viitorul nostru European, cu ct rezultatele vor fi mai pozitive şi desigur neartificiale cu att vom fi priviţi de către structurile europene, ca nişte posibili viitori membri ai ei.
Deci afirmaţia că integrarea Europeană, pentru RM, este o ţintă şi un proces este justificată.
 Integrarea europeană reprezintă cheia succesului n dezvoltarea democratică a RM.


Bibliografie:
1. Planul de acţiuni UE-RM, Chişinău 2006
2. Avram I., UE şi aderarea Romniei, Bucureşti 2001
3. Ipp, Noile frontiere in Europa de sud-est RM, Ucraina, Romnia, Ştiinţa 2002

     


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica