referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Cu o remarcabilă vigoare omenirea încerca să îÅŸi caute un nou făgaÅŸ al evoluÅ£iei. Prea curând însă uitarea a acoperit cu valul său protector lungii ani de lipsuri ÅŸi suferinÅ£e, ducând lumea – după numai două decenii de pace – în pragul unui nou război. “Cine nu învaţă din istorie este condamnat să o repete”...

Varianta Printabila 


1 Performanţe tragice n istoria omenirii.
Războiul ca stare de permanenţă .


Definit ca un conflict armat de durată ntre două sau mai multe state, n vederea realizării unor interese economice sau politico-teritoriale, războiul a fost considerat de anumite curente de opinie drept un inevitabil motor al progresului. Pentru alţi gnditori el apare nsă ca o uriaşă frnă n calea dezvoltării, o teribilă traumă psihică provocată umanităţii şi un mod nedorit pentru a demonstra adevărul de o profunzime revoltătoare conţinut de maxima:  “homo homini lupus” (“omul este lup pentru oameni”). Se pare că războiul a apărut pe pămnt o dată cu apariţia acestei flori a creaţiei: omul. Din zorii istoriei pnă astăzi lumea a fost zguduită de mii de conflicte, diferite ca durată, cauze, intensitate şi urmări. n anul 1939 se publică o statistică internaţională referitoare la istoria războiului n lume, evidenţiind următorul ,,clasament”: Germania – 24; Italia – 32; Spania – 75; Austro-Ungaria – 131; Rusia – 151; Anglia – 176; Franţa – 185. De departe nsă, cele mai traumatizante experienţe războinice ale pămntenilor au fost cele două războaie mondiale care au zguduit Terra n secolului al XX-lea. Bilanţul este nfricoşător: zeci de milioane de morţi, răniţi şi dispăruţi, economii ntregi distruse, transporturi dezorganizate, iremediabila pierdere a unor valori nepreţuite ale culturii spirituale. Izbucnit la 15 iulie 1914  şi ncheiat  la 11 noiembrie 1918, primul război mondial s-a soldat cu circa 10 milioane de morţi şi 22 de milioane de răniţi şi dispăruţi. Cu o remarcabilă vigoare omenirea ncerca să şi caute un nou făgaş al evoluţiei. Prea curnd nsă uitarea a acoperit cu valul său protector lungii ani de lipsuri şi suferinţe, ducnd lumea – după numai două decenii de pace – n pragul unui nou război. “Cine nu nvaţă din istorie este condamnat să o repete”. Nori sumbri acopereau cerul unei lumi care nu şi revenise după “primul război total”. Fascismul şi militarismul cştigau teren, mpreună cu teritoriile periculoase ale “spaţiului vital ” sau a “raselor superioare şi inferioare”.
    La 1 Septembrie 1939, punnd n aplicare “Planul Alb”, armatele lui Adolf Hitler atacau Polonia declanşnd cel de-al doilea război mondial, război ce se va transforma n cea mai mare grozăvie trăită de omenire de la nceputurile sale. Din Europa pnă n Africa şi Asia, din Oceania pnă n America, un cerc de foc şi de moarte a cuprins pămntul pentru 6 ani: 1939 – 1945. Un inimaginabil potenţial militar a fost aruncat peste glob. Statele neutre s-au văzut atacate, cele mai mici au fost cucerite, statele mari au luptat din răsputeri pentru a supravieţui şi pentru a-şi atinge scopurile, n timp ce zeul necruţător al războiului şi-a cules “cuvenitele“ jertfe de snge şi suferinţă pe fronturile din Europa, Africa şi Asia. Timp de 2194 de zile au fost angajate n luptă uriaşe eforturi materiale şi umane. Au participat 61 de state, cu o populaţie de 1,7 miliarde locuitori, adică 3/4 din ntreaga lume. Operaţiunile militare s-au desfăşurat pe teritoriile a 40 de state din patru continente, pe o suprafaţă de 22 de milioane de km2, supus unor inimaginabile distrugeri. Numărul celor mobilizaţi n acest război a fost de 110 milioane, iar armamentul folosit şi fabricat s-a cifrat la 653.000 avioane, 287.000 tancuri şi circa 1.000.000 de tunuri, pentru a enumera doar cele mai importante arme de luptă. Omenirea a suferit pierderi imense: circa 51 de milioane de morţi, răniţi şi dispăruţi, adică 25.298 victime la fiecare 24 de ore, o adevărată culme a aberaţiei şi ororii n lume.
    Aceste rnduri nu s-au vrut o apologie a războiului, a crimei organizate n numele “intereselor superioare“, nici o istorie completă a conflictelor interumane, ci mai degrabă un mijloc de a trezi n minţile şi inimile cititorilor dorinţa vie de a face din ,, Pace “, nu din război, o stare permanentă de existenţă. Scopul acestui articol poate fi atins doar dacă veţi reuşi să nţelegeţi că cifrele prezentate nu reprezintă altceva dect oameni, doar dacă veţi reuşi să vă imaginaţi aceste milioane de vieţi prinse n vltoarea necruţătoare a conflictelor, destine tulburate şi zdrobite n final de zeul Război şi cortegiul său ntunecat de ajutoare: Foamea, Focul, Boala, Cruzimea şi Moartea. Orice război are un sfrşit. Suferinţele nu!

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica