referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Plan de recapitulare - teza la istorie

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

- getii se credeau nemuritori iar ceremenialul religios se desfasura in sanctuare(locuri sfinte care erau patrulatere sau circulare).Cele mai multe s-au descoperit la Sarmisegetuza(m-ţii Orăştiei)...

Varianta Printabila 


1 Plan de Recapitulare TEZA ISTORIE semestrul 1

Istoria Geţilor timpurii

*Daco-getii fac parte din ramura de Nord a dacilor.
*Desi apar sub denumirea de geţi in izvoarele grecesti si de daci in izvoarele romane daco-getii formau un singur popor si vorbeau aceeasi limba (Strabon) .
*Daco-getii erau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de un rege care locuia intr-o asezare intarita de tip DAVA.
*Clasele sociale :-NOBILIMEA→tarabostes ( pileati ) .
                           -COMATI→oamenii liberi(ţărani,negustori,etc.)
◘Informatii despre daco-geti :
1)    Prima informatie o da Herodot in anul 514 i.Hr. care mentioneaza pe getii dobrogeni cu prilejul expeditiei organizata de regele Darius I impotriva sciţilor din Nordul Marii Negre.Getii au opus rezistenta dar au fost infranti desi erau considerati cei mai viteji si mai drepti dintre traci (Herodot) .
2)    O alta informatie dateaza din anul 335 i.Hr. sec.4 cu prilejul expeditiei organizata de Alexandru Macedon impotriva tracilor de la Dunarea de Jos ( sunt mentionati si getii de la Nord de Dunare) .
◊Dromichetes : - seful unei uniuni tribale din Cmpia Munteniei a intrat in conflict cu regele Lisimah,urmasul lui Alexandru Macedon.In urma luptelor din 300-292 i.Hr. Lisimah este nfrnt.
◊Geţii si grecii de la Dunarea de Jos : - intre sec.7-6 i.Hr. getii au intemeiat pe litoralul Marii Negre 3 colonii.In anul 657(sec.7) i.Hr. grecii din Milet(Asia Mica) au intemeiat prima colonie Histria iar in sec.6 i.Hr. au fost intemeiate Tomis si Callatis .
                                                           - intre cele doua popoare
s-au stabilit relatii comerciale.Grecii luau de la geti grne,materii prime,sclavi iar getii luau de la greci vin,ulei de măsline,ceramică de lux,podoabe,etc.
*Datorita civilizatiei avansate getii au preluat de la greci moneda,roata olarului,tehnici perfectionate de metalurgie si modele de organizare politico-statale.
*Religia : - getii erau politeisti.Principala divinitate era Zamolxis(zeul pamantului).Alte divinati :Gebeleizis(zeul luminii si cerului) , Bendis(zeita lunii si a padurilor).
               - getii se credeau nemuritori iar ceremenialul religios se desfasura in sanctuare(locuri sfinte care erau patrulatere sau circulare).Cele mai multe s-au descoperit la Sarmisegetuza(m-ţii Orăştiei).
Statul(regatul) condus de Burebista

*In aparitia statului dac un rol important l-au avut factorii interni(dezvoltarea metalurgiei,aparitia cetatilor DAVA si a sanctuarelor) si factorii externi(amenintarea celţilor si expansiunea Imperiului Roman) .
◘Burebista ( 82 – 44 i.Hr. sec.1) :
•    a unificat triburile daco-getilor cu ajutorul marelui preot Deceneu) .
•    Caile folosite : 1) calea paşnică si 2) calea războiului.
•    In plan intern : - s-a sprijinit pe aristocratie si a construit un sistem de fortificatii ( Costeşti , Blidaru , Piatra Roşie ) care trebuiau sa apere capitala statului Sarmisegetuza la Regia.
•    In plan extern : - a dus o politica expansionista.
                              -  in anul 60 i.Hr. i-a nfrnt pe celţii care amenintau Nord-Vestul Daciei .
                              - in anul 55 i.Hr a cucerit cetăţile grecesti de pe liroralul pontic de la Olbia ( Nord ) pana la Apolonia ( Sud ) .
Granitele statului se intindeau in Nord pana la Carpaţii Nordici ( Păduroşi ) , in Sud pana la munţii Balcani , in Est pana la Nistru iar in Vest pana la Dunărea  Mijlocie →Burebista era considerat cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia.
*Statul dac reprezenta un pericol si pentru romani .
*Burebista : - se amesteca in razboiul civil dintre Cezar si Pompei de la Roma.
                    - promite ajutor militar lui Pompei dar in schimb trebuia sa recunoasca granitele statului dac.Intre timp Cezar il nlătură pe Pompei si se pregăteşte să organizeze o expedititie militară impotriva Daciei . Dar in anul 44 i.Hr. Cezar este asasinat iar in acelasi an este asasinat si Burebista .
*Dupa moartea lui Burebista statul dac se imparte in patru apoi cinci formatiuni politice independente . Nucleul statului
s-a mentinut in muntii Orăştiei.
*Urmasi ai lui Burebista : Deceneu , Comosicus ( amndoi au fost regi si mari preoţi  → monarhia militară se transformă in teocraţie ) , Scorilo , Duras , Decebal.

Statul dac condus de Decebal

◊Decebal ( 87 – 106 d.Hr.) :
•    Reface unitatea statului.In acest proces un rol l-a avut cresterea pericolului roman .
•    In anul 28 i.Hr. romanii au cucerit Dobrogea care in anul 46 d.Hr. va fi inclusa in provincia romana Moesia .
•    In timpul lui Decebal statul dac era mai putin ntins                        ( Transilvania , Banatul , Oltenia , Subcarpatii Meridionali ) dar era mai puternic ( organizat mai bine ) →se dezvoltă economia , creste populaţia  , cresc aşezările de tip DAVA , se stabilesc relaţii cu lumea greco-romană .
•    Primele conflicte cu romanii au inceput pe vremea impăratului Domiţian . El era nemultumit de puterea dacilor si totodata atras de bogatiile Daciei .
•    In anul 87 d.Hr. Domitian trimite o armata care este infranta in lupta de la Tapae .
•    In anul 88 d.Hr. o nouă armată romană condusă de Tetius Iulianus obtine de aceasta data victoria de la Tapae.
•    In anul 89 d.Hr. Decebal incheie o pace care era favorabila Daciei.
•    Dacia devine regat clientelar dar in schimb primea bani si mesteri cu care isi intareste cetatile si organizeaza armata.
◊Imparatul Traian ( 98 – 117 d.Hr.) :
•    Hotărăşte sa cucerească Dacia , lucru care s-a infăptuit in urma a doua razboaie daco-romane .
•    Cauzele celor doua razboaie daco-romane :bogăţiile Daciei si poziţia strategică .


◘Primul Razboi daco-roman ( 101-102 ) :
•    O suta de mii de soldati romani au trecut Dunarea in Banat obtinand victoria de la Tapae .
•    In iarna lui 101-102 :dacii au atacat cetatile romane de la Sudul Dunarii . Atacul este respins iar in primavara lui 102 romanii reiau ofensiva cucerind cetate dupa cetate indreptandu-se catre Sarmisegetuza .
•    Decebal este nevoit sa incheie pace cu romanii .
•    Pacea din 102 nu mai era favorabila dacilor deoarece trebuiau dărmate zidurile cetatilor , trupele romane ocupau o parte din teritoriul Daciei iar Decebal a renuntat la politica externa proprie.
•    Decebal a incalcat prevederile tratatului pregatindu-se pentru razboi .
◘Al doilea razboi daco-roman ( 105 – 106 ) :
•    Romanii au trecut Dunarea pe un pod de piatra construit la Drobeta Turnu-Serevin de catre arhitectul Apollodor din Damasc si s-au indreptat catre Sarmisegetuza .
•    Dacii s-au predat iar Decebal s-a retras in munti pentru a organiza o rezistenţă , dar fiind urmarit de romani s-a sinucis .
•    Ultimele rezistenţe ale dacilor au fost nfrnte in vara lui 106 .
◙Urmarile celor doua razboaie daco-romane :
•    Dacia devine provincie romană .
•    Populatia daco-geta sufera un proces de romanizare care va rezulta formarea poporului romn.

Integrarea daco-geţilor in lumea romană

■Incepe o data cu cucerirea Daciei de catre romani in anul 106 .
*Dacia : - devine provincie imperiala condusa de un guvernator numit legatus augusti .
               - capitala se afla la Ulpia Traiana Sarmisegetuza la 60km de vechea capitala .
*Provincia Dacia creata de Traian cuprindea Transilvania , Banatul ,
Oltenia .
*Dacia este reorganizata administrativ in timpul imparatilor
Hadrian ( Dacia Inferior , Dacia Superior , Dacia Porolissensis ) si
Marcus Aurelius ( Dacia Porolissensis , Apulensis , Malvensis ) .
*Dupa cucerirea Daciei de catre romani daco-getii au suferit un proces de romanizare (daco-getii au preluat limba latina , religia , obiceiurile , modul de viata roman ) .
◘Procesul de romanizare s-a desfasurat pe parcursul a trei etape :
1)    Secolul 1 i.Hr.↔Secolul 1 d.Hr. → s-au intensificat contactele dintre civilizatia romana si civilizatia daco-getilor.
2)    In 106-271→are loc procesul de romanizare .
3)    Dupa 271 →se mentin legaturile cu romanitatea de la Sud de Dunare.
◙Factorii romanizarii :
•    ARMATA : Dacia era aparata de 50.000 de soldati organizati in doua legiuni ( 1. 13 Gemina / 2. 5 Macedonica ) si trupe auxiliare ( cohorte si alae).Soldatii erau cantonati in castre (tabere militare) .
•    VETERANII : erau soldatii care si-au terminat serviciul militar , primeau bani , isi intemeiau familii in provincia respectiva.
•    COLONISTII : erau latinofoni si au fost adusi de pe tot cuprinsul imperiului roman si s-au asezat la sate si orase.
•    LIMBA LATINA : era limba cuceritoare fiind folosita in justitie , armata , administratie.
•    URBANIZAREA : - au fost intemeiate noi orase unele de rang superior numite colonii organizate dupa modelul Romei , altele de rang inferior numite municipii care aveau teritoriu propriu si autonomie administrativa .
                                             - noi asezari au fost intemeiate pe langa
           castre si orase numite CANABAE si VICUS care erau populate
           de autohtoni.
•    VIATA ECONOMICA : s-a dezvoltat agricultura care se  practica in ferme numite VILLA RUSTICA iar la orase mestesugarii erau organizati in asociatii numite COLEGIA .
•    RELIGIA : s-au raspandit divinitatile romane ( Minerva , Jupiter , Venus ,etc.) . Alaturi de ele intalnim si divinitati orientale ( Mithras cel mai raspandit → Soarele nebiruit ) Divinitatile autohtone au disparut dar s-a mentinut doar Divinitatea Cavalerilor Danubieni (origine traca ) .In religie intalnim fenomenul numit sincretism  → contopirea intr-o divinitate a atributelor ce apartin mai multor divinităţi .
*Dacii liberi : - locuiau in Nord-Vestul Transilvaniei , Muntenia si Moldova . Erau organizati in triburi ( carpii , costobocii , dacii mari ).                                    
               - au atacat in multe randuri Limesul (frontiera intarita a imperiului roman) provocand pagube mari .
In a doua jumatate a secolului 3 :carpii aliati cu goţii (de origine germanica ) au atacat frontiera imperiului . In urma acestor atacuri la care s-a adaugat si criza cu care se confrunta Imperiul l-au determinat pe Imparatul Aurelian sa retraga armata si administratia la Sud de Dunare in anul 271 .
*Retragerea stapanirii romane se mai numeste si Retragerea Aureliana.
*In Nordul Dunarii a ramas o populatie romanizată .
Romanitate si creştinism

*Dupa retragerea stăpnirii romane din Dacia ( anul 271 sec.9 ) teritoriul a continuat sa fie locuit de o populatie romanizată ( daco-romanii ) . Deci ei trăiesc in continuare in vechile aşezări .
*Procesul de romanizare se extinde si asupra dacilor liberi care patrund in fosta provincie romana .
*Consecintele retragerii aureliene :
    Decaderea vietii urbane.
    O parte din populatie se stabileste in mediul rural pentru a se apara in fata navalirilor migratorilor .
    Se mentin legaturile cu romanitatatea de la Sud de Dunare .
*Interesul autoritatilor romane pentru fosta provincie s-a mentinut astfel ca in timpul imparatilor Diocleţian ( 284 – 305 ) si Constantin cel Mare ( 306 – 337 ) o parte din teritoriul Daciei ( Banatul,Oltenia, Muntenia) a intrat sub stăpnire romană.Romanii au consolidat sau au construit noi fortificatii ( la Drobeta , la Sucidava ) pentru a rezista in fata migratorilor .
*Dobrogea a intrat sub stapanire romana in secolul 1 i.Hr. iar in anul 46 d.Hr. a fost integrata in provincia romana MOESIA .
*In timpul imparatului Constantin cel Mare rolul strategic al Dobrogei a crescut , de aceea Dobrogea este organizata ca provincie separata sub numele de Scythia [sciţia] Minor cu capitala la Tomis .
*Stapanirea romana in Dobrogea a durat pana in anul 602 .
*Creştinismul :
    A fost o religie monoteista si apare o data cu Iisus Hristos .
    La Nord de Dunare are un caracter popular . El s-a raspandit fara sprijinul Bisericii .
    In Dacia primii crestini au fost adusi de către Traian prin intermediul armatei si colonistilor .
     Numarul comunitatilor crestine a crescut dupa anul 313 cand Imparatul Constantin cel Mare acordă libertate crestinilor prin edictul de la Milano .
    S-a răspndit mai nti in Dobrogea . Aici s-a descoperit un episcopat la Tomis si un numar de 40 de bazilici ( locaşe sfinte ) .
    In raspandirea crestinismului la Nord de Dunare un rol important l-au avut misionarii de la Sud de Dunare . Unii dintre ei au fost prigoniti iar la Niculiţel a fost descoperit un mormnt ce apartinea unui numar de 4 misionari martiri .
    Misionarul Dionisie cel Mic a realizat calendarul crestin unde numaratoatea anilor incepe cu anul nasterii lui Iisus Hristos .
    In spatiul Nord Dunarean s-au descoperit obiecte cu simboluri crestine ( vase , opaiţe ,etc. ) si bazilici ( la Porolissum in Transilvania sec. 4 si la Sucidava in Oltenia sec. 6 ) .        Crestinimul s-a raspandit in limba latina . Exemple de termeni : crux (cruce ) ,  Angelus ( Inger ) , Basilica ( biserica ) , Christianus ( Crestin ) . O dovada a raspandirii crestinismului in limba latina este si descoperirea de la Biertan ( jud. Sibiu sec. 4) unui donariu din bronz cu o inscriptie in limba latina ( „ Eu Zenovie am inchinat acest dar „ si monograma lui Hristos ) .
    Dupa ce slavii si bulgarii s-au asezat la Sudul Dunarii s-au si creştinat ( secolul 9 ) .
    Crestinismul Nord-Dunarean a fost influentat de cel slavon si bizantin in organizarea ,  modul de săvrşire a slujbei si limba folosita in timpul slujbei .
    In Evul Mediu limba oficiala a slujbei era limba slavonă .
    In 1054 are loc Marea Schisma ( Biserica se desparte in Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa sau Rasariteana ) .
    Poporul romn desi are origine latina are religie ortodoxa .
Migratori şi autohtoni

Epoca migratiilor a avut loc intre secolele 3 si 8 .
*MIGRATORII: - aveau origini diferite ( turanica – hunii si avarii- , germanica – goţii si gepizii – si slava ) .
                             - aveau trasaturi comune: -  duceau o viata nomada.
                                                                       - caracter razboinic.
                                                                       - erau buni călăreţi → preferau zonele de cmpie si le evitau pe cele muntoase .
                                                                       - aristocratia militară .
*In ce priveste prezenta acestor populatii in spatiul carpato-dunarean este diferita ( hunii si avarii au avut o prezenta redusa iar gotii si gepizii au avut o prezenta efectiva ) .
*Istoricii desemnau acest spatiu cu numele de Gotia sau Gepizia .
*Intre sec.6↔7 in zona extracarpatică si apoi in Transilvania au pătruns slavii care in anul 602 au trecut la Sud de Dunare .
*Autohtonii: - erau sedentari .
                      - se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor .
                      - erau vorbitori de o limbă romanică .
                      - erau organizati in „ţări” conduse de un jude ( termen latin ) care erau alcătuite prin unirea mai multor sate .
                      - plăteau tribut migratorilor care in final au fost asimilati de catre autohtoni care erau mai numerosi si aveau o cultura mai avansata .
*Slavii: - au exercitat o influenta mai mare ( in limba romnă s-au preluat termeni care desemnau conducatori politico-militari [ voievod , cneaz ] , hidronime [ Bistriţa,etc.] dar acestea nu au putut modifica caracterul latin al limbii romne .
Formarea poporului romn si a limbii romne


1     Se numeste ETNOGENEZ .
    Poporul romn face parte din grupa popoarelor romanice . Se inrudeste etnic si lingvistic cu italienii , francezii , spaniolii si portughezii .
    Reprezinta ramura de răsărit a latinităţii .
*Poporul romn :
•    s-a format incepnd cu anul 106 si procesul a durat pana in sec.8 .
•    s-a format in urma a doua sinteze :                                                 1) PRIMA SINTEZA este cea dintre daci si romani , care a stat la baza formarii poporului romn .                                                          2)A DOUA SINTEZA este cea dintre daco-romani si populatiile migratoare care au patruns dupa anul 271 . In secolul 3 au patruns populatiile germanice , iar in secolul 6 slavii .                            Migratorii au fost asimilati de catre daco-romani .
•    In anul 602 o mare parte a slavilor au trecut la Sud de Dunare astfel ca latinitatea balcanica s-a separat de cea Nord Dunareana.
•    La Sudul Dunarii populatile romanice au fost asimilate de slavi , exceptie au facut grupurile de păstori si familiile lor care locuiau la munte si pe care slavii ii numeau VLAHI .
•    Limba romnă este o limba romanică ( neolatină ) . 60% din  vocabularul limbii romne si structura gramaticala sunt latine .          Un rol l-a avut si latina populara sau vulgara vorbita dupa 106 .
•    Structura limbii romne :                                                                         1) Substratul daco-moesic →limba vorbita de daci inainte de cucerirea romana ( 160 de cuvinte păstrate ) .                                          2) Stratul latin →limba cuceritorilor romană reprezinta 60% din vocabularul limbii romne .
•     In secolul 10 s-au format dialectele limbii romne Nord Dunarene ( daco-roman si Sud Dunarean ) .
Formaţiuni politice romneşti n raport cu statele vecine

*La inceputul Evului Mediu romnii erau organizati in sate si cătune  conduse de un jude sau cneaz . Prin unirea lor s-au format ţările conduse de un JUDE sau CNEAZ . Prin unirea lor s-au format ţările conduse de un VOIEVOD .
*Surse istorice :
1.    Cronica lui ANONIMUS ( Gesta Hungaronum ) mentioneaza in sec.9 trei voievodate : - al lui Menumorut cu centrul la Biharea .                                                
                                - al lui Glad cu centrul la Cuvin .
                               - al lui Gelu la Dăbca .
  2.  O cronică armeană mentioneaza existenta unei ţări romneşti(sec9)
  3.  Legenda Sfntului Gerard mentioneaza pe AHTUM , seful unor formatiuni politice care se afla pe locul voievodatului condus de GLAD ( secolul 11 ) .
 4.  Cntecul Libelungilor il aminteste pe Ramunc , ducele din Valahia.
5.  O inscripţie slavonă din secolul 10 il mentioneaza pe Jupan Dimitrie din Dobrogea ( Jupanatul ) .
6.  Ana Comnena mentioneaza in anul 1086 secolul 11 trei formatiuni politice : Seslav , Sacea si Tatos .
Organizarea politică n Transilvania sec.11-16

*Transilvania s-a format ca stat in sec. 12 .
*Formarea statului a fost favorizata de :
a) FACTORI INTERNI :
•    Evolutia politica atestata de existenta formatiunilor politice prestatale .
•    Dezvoltarea economiei .
•    Existenta claselor sociale .
b) FACTORI EXTERNI :
•    Politica expansionista a regalitatii maghiare determinata de bogatiile pamantului romnesc .
•    Transilvania a fost cucerita de catre maghiari intre sec. 11-13 .
•    A fost organizata dupa modelul feudalismului apusean , dar si-a pastrat organizarea interna si unele institutii pana in anul 1541 (sec.16) . Transilvania devine principat autonom sub suzeranitate otomana .
*Autonomia este libertatea interna .
*Mijloacele cuceririi Transilvaniei de catre maghiari :
•    Calea militara . Transilvania a fost cucerita de catre maghiari progresiv de la Vest catre Est .
•    Calea administrativa . Regalitatea maghiara a inlocuit ţările care erau specifice romnilor cu o noua forma de organizare administrativ – teritoriala care este comitatul care era condus de un COMITE ajutat de un VICECOMITE .
•    Calea politica . Regalitatea maghiara a dorit sa inlocuiasca voievodatul cu o noua institutie politica - PRINCIPATUL - care era strain romnilor . Incercarea a esuat iar in 1176 (sec.12) este mentionat voievodatul lui Leustachiu →Transilvania devine principat in sec.16  .
•    Calea religoasa . Maghiarii dupa ce au trecut la religia romano-catolica au intensificat procesul de deposedare a romnilor (schismatici ortodoxi) de pămnturi care au trecut in proprietatea BISERICII CATOLICE . In aceasta actiune maghiarii au fost ajutati de doua ordini calugaresti ( cel PREDICATOR  dat de dominicani si franciscani si cel RAZBOINIC dat de ioaniţi si teutoni ).
•    Calea etnica . Au continuat colonizarea saşilor si a secuilor care se bucurau de privilegii si autonomie administrativa .
*Organizarea Transilvaniei :
•    Transilvania era organizata ca un voievodat autonom faţă de coroana maghiara si era condus de un voievod cu atributii militare , judiciare , administrative care era ajutat de un vicevoievod . Voievodul era numit de regele maghiar cu acordul nobilimii romne . Unii voievozi cum ar fi Ladislav Can au manifestat independenta in raporturile cu regalitatea maghiara .
•    In organizarea administrativ-teritoriala maghiarii au introdus comitatul iar in teritoriile locuite de saşi si secui era organizarea scăunală in plus saşii aveau doua districte ( Braşovul si Bistriţa).   In teritoriile cu o populatie majoritar romnească ( Maramures , Haţeg , Ţara Oltului si a Brsei ) organizarea teritorial-administrativa este districtul condus de cneaz , jude , voievod care aveau atributii administrative , judiciare si fiscale .
*In anul 1366 ( sec.14 ) regele maghiar Ludovic I a introdus sistemul religiilor recepte ( oficiale ) prin care cei care nu erau catolici erau exclusi din viata politica . Romnii care nu erau catolici nu aveau drepturi , nu participau la viata politica . Drepturi aveau starile privilegiate ( nobilimea maghiara,fruntasii saşilor si secuilor si clerul )
ntemeierea ţării romneşti ( VALAHIA )

*Valahia s-a format ca stat in sec. 14 si reprezinta teritoriul de la Sud de Carpati .
*Factorii de influentare a statului :
1) FACTORI EXTERNI :
•    Criza regalitatii maghiare pentru ca dinastia Arpadiana s-a stins .
•    Invazia tătarilor din 1241-1242 sec. 13 .
2) FACTORI INTERNI :
•    Dezvoltarea economica .
•    Existenta claselor sociale ( mai marii pamantului ) .
•    Evolutia politica .
•    Existenta formatiunilor politice prestatale .
*In sec.13 anul 1247 : „Diploma Cavalerilor Ioaniţi” mentioneaza      5 formatiuni politice ( cnezatele lui Ioan si Farcaş , voievodatele lui Litovoi si Seneslau si „Ţara Severinului” ) .
*Prima etapa de formare a statului a inceput de la voievodatul lui Litovoi care intre 1272-1275 refuza sa plateasca tribut regalitatii maghiare avand ca obiectiv cucerirea independenţei .
*In urma luptei din 1277 Litovoi este ucis iar fratele sau Bărbat este luat prizonier dar se rascumpara cu o suma mare de bani .
*Prima incercare de intemeiere a statului a esuat dar urmeaza o noua etapa pe care traditia istorica o numeste „DESCLECAT” .
*TEORIA DESCALECATULUI a fost sustinuta de cronicarii sec17.
NEGRU VODA , voievod din Făgăraş , a trecut muntii si a intemeiat un stat in jurul Cmpulungului ( in 1291 sec.13) pentru ca a unificat toate formatiunile politice si a organizat institutiile politice si religioase.

*Basarab si-a luat titlul de mare voievod si a ocupat partea de Sud a teritoriului dintre Prut si Nistru care se va numi Basarabia .
*Documentele maghiare numeau aceasta tara „Ţara dincolo de munţi” si „Ţara lui Basarab” .
*Obţinerea independenţei :
•    In anul 1324 sec. 14 regele maghiar Carol Robert de Anjou recunoaste unitatea teritoriala realizata de Basarab in schimb el recunostea suzeranitatea regelui maghiar .
•    In anul 1330 Carol Robert organizeaza o expeditie pentru cucerirea Valahiei dar a fost infrant de Basarab in lupta de la Posada ( sec. 14 ) . Victoria a marcat cucerirea independentei Valahiei .
*Principalul document care prezinta informatii despre aceasta lupta de la Posada este CRONICA PICTATA DE LA VIENA .
*Statul s-a consolidat in timpul urmasilor lui Basarab :
•    Nicolae Alexandru ( 1352-1364 sec.14 ) si-a luat titlul de singur stapanitor .In 1359 sec. 14 a infiintat mitropolia Valahiei dependenta de PATRIARHIA DE LA CONSTANTINOPOL .
•    Vladislav Vlaicu ( 1364-1377 sec.14 ) bate moneda , a creat cancelaria domneasca , a infiintat a doua metropole a ţării .
*In 1368 V. Vlaicu a recunoscut suzeranitatea regelui maghiar . In schimb primea doua domenii : Fagarasul si Banatul de Severinntemeierea Moldovei si Dobrogei

*Moldova este teritoriul de la Est de Carpati .
*Factori interni :dezvoltarea economiei si existenta ţărilor ca formatiuni politice prestatale si existenta claselor sociale .
*Factori externi :organizarea expeditiilor de catre regalitatea maghiara impotriva invaziei tătarilor .
*Descalecatul lui Dragos: In 1352-1355 regalitatea maghiara a organizat o expeditie impotriva tatarilor la care a participat Dragos , un voievod din Maramures . Cu acest prilej in Nordul Moldovei regalitatea maghiara a infiintat o marca cu rol de aparare impotriva tatarilor . Aceasta formatiune politico-militara era condusa de Dragos , avea capitala la Baia si se afla sub suzeranitate maghiara .
*Descalecatul lui Bogdan ( din Cuhea ) : In 1363-1364 la Est de Carpati are loc o revolta a localnicilor impotriva urmasilor lui Dragos si a regalitatii maghiare . La revolta a participat si Bogdan , voievod din Maramures , care a preluat conducerea luptei si a obtinut independenta Moldovei .Statul s-a consolidat in timpul urmasilor lui Bogdan .
*Aceste doua descalecate alcatuiesc TEORIA DUBLULUI DESCALECAT .
*Petru Muşat ( 1375-1391 sec.14 ) bate moneda , a infiintat mitropolia ţării , a creat cancelaria domneasca .
*Roman I ( 1391 – 1394 sec.14 ) a unificat toate teritoriile formnd Moldova Mare pana la Carpati ,  Dunare , Marea Neagra si Nistru .
*Dobrogea : s-a format in sec.14 avand ca nucleu „Ţara Cavernei” .
*Balica : se amesteca in luptele din imperiul bizantin iar Dobrotici primeste de la Bizanţ titlul de despot si unifica toate teritoriile Dobrogei .
*Ivanco :se confrunta cu pericolul otoman si de aceea intre 1388-1389 Dobrogea va intra in stapanirea Valahiei condusa de Mircea cel Bătrn .


Organizarea statelor romneşti intre sec. 14-15

*Urmarile intemeierii statelor :
•    Formarea institutiilor .
•    S-au creat conditii favorabile dezvoltarii in plan economic ,social, politic .
*Domnia este institutia politica centrala principala in Moldova si Valahia .
*Statul era condus de un mare voievod si domn singur stapanitor .
*Domnul  - este stapanul intregii tari iar singur stapanitor inseamna dependent .
     - ATRIBUTII : - militaresti .
                                   - judecatoresti .
                                   -are initiativa legislativa .
                                          -bate moneda .
*Petru Muşat si Basarab I au intemeiat Dinastia Musatinilor             ( Moldova ) si Dinastia Basarabilor ( Valahia ) .
*Statul domnesc are un rol consultativ format din mari boieri iar mai tarziu din boieri cu functii ( dregătorii ) .
*In Valahia principala dregatorie era Banul Olteniei .
*In Moldova principala dregatorie era Portarul Sucevei .
*Alte functii : - logofătul ( seful cancelariei domnesti ) .
                - vornicul ( seful curţii domnesti ) .
                - spătarul ( purtatorul de spada ) .
               - postelnicul ( seful diplomatiei ) .
               -vistierul ( finanţele ) .

*Curtea domneasca este formata din boieri si slujitorii domnului .
*In Valahia curtea domneasca este situata la Curtea de Arges .
*In Moldova curtea domneasca este situata la Suceava .
*Adunarea ţării este ntrunirea in ocazii excepţionale si este formata din reprezentanti ai tuturor stărilor sociale ( boieri , cleri , ţărani , orăşeni ) .
*Armata este formata din oastea cea mică si oastea cea mare ( toti oamenii care erau capabili sa poarte arma ) .
*Biserica este principala instituţie in plan spiritual si totodată instituţia principala pe care se sprijina domnia .
*O data cu intemeierea mitropoliei in Valahia si Moldova s-a consolidat RELIGIA ORTODOXA .
*Din punct de vedere administrativ Valahia este organizata in judeţe iar Moldova in ţinuturi .
*Justiţia pnă in sec.16 se făcea dupa dreptul pămntului , nu dupa legile scrise .
*In sec.16 apar primele legi scrise dupa modelul bizantin .
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica