1 Plan de Recapitulare TEZA ISTORIE semestrul 1

Istoria Geţilor timpurii

*Daco-getii fac parte din ramura de Nord a dacilor.
*Desi apar sub denumirea de geţi in izvoarele grecesti si de daci in izvoarele romane daco-getii « formau un singur popor si vorbeau aceeasi limba » (Strabon) .
*Daco-getii erau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de un rege care locuia intr-o asezare intarita de tip DAVA.
*Clasele sociale :-NOBILIMEA→tarabostes ( pileati ) .
                           -COMATI→oamenii liberi(ţărani,negustori,etc.)
◘Informatii despre daco-geti :
1)    Prima informatie o da Herodot in anul 514 i.Hr. care mentioneaza pe getii dobrogeni cu prilejul expeditiei organizata de regele Darius I impotriva sciţilor din Nordul Marii Negre.Getii au opus rezistenta dar au fost infranti desi erau considerati « cei mai viteji si mai drepti dintre traci »(Herodot) .
2)    O alta informatie dateaza din anul 335 i.Hr. sec.4 cu prilejul expeditiei organizata de Alexandru Macedon impotriva tracilor de la Dunarea de Jos ( sunt mentionati si getii de la Nord de Dunare) .
◊Dromichetes : - seful unei uniuni tribale din Câmpia Munteniei a intrat in conflict cu regele Lisimah,urmasul lui Alexandru Macedon.In urma luptelor din 300-292 i.Hr. Lisimah este înfrânt.
◊Geţii si grecii de la Dunarea de Jos : - intre sec.7-6 i.Hr. getii au intemeiat pe litoralul Marii Negre 3 colonii.In anul 657(sec.7) i.Hr. grecii din Milet(Asia Mica) au intemeiat prima colonie Histria iar in sec.6 i.Hr. au fost intemeiate Tomis si Callatis .
                                                           - intre cele doua popoare
s-au stabilit relatii comerciale.Grecii luau de la geti grâne,materii prime,sclavi iar getii luau de la greci vin,ulei de măsline,ceramică de lux,podoabe,etc.
*Datorita civilizatiei avansate getii au preluat de la greci moneda,roata olarului,tehnici perfectionate de metalurgie si modele de organizare politico-statale.
*Religia : - getii erau politeisti.Principala divinitate era Zamolxis(zeul pamantului).Alte divinati :Gebeleizis(zeul luminii si cerului) , Bendis(zeita lunii si a padurilor).
               - getii se credeau nemuritori iar ceremenialul religios se desfasura in sanctuare(locuri sfinte care erau patrulatere sau circulare).Cele mai multe s-au descoperit la Sarmisegetuza(m-ţii Orăştiei).
Statul(regatul) condus de Burebista

*In aparitia statului dac un rol important l-au avut factorii interni(dezvoltarea metalurgiei,aparitia cetatilor DAVA si a sanctuarelor) si factorii externi(amenintarea celţilor si expansiunea Imperiului Roman) .
◘Burebista ( 82 – 44 i.Hr. sec.1) :
•    a unificat triburile daco-getilor cu ajutorul marelui preot Deceneu) .
•    Caile folosite : 1) calea paşnică si 2) calea războiului.
•    In plan intern : - s-a sprijinit pe aristocratie si a construit un sistem de fortificatii ( Costeşti , Blidaru , Piatra Roşie ) care trebuiau sa apere capitala statului Sarmisegetuza la Regia.
•    In plan extern : - a dus o politica expansionista.
                              -  in anul 60 i.Hr. i-a înfrânt pe celţii care amenintau Nord-Vestul Daciei .
                              - in anul 55 i.Hr a cucerit cetăţile grecesti de pe liroralul pontic de la Olbia ( Nord ) pana la Apolonia ( Sud ) .
Granitele statului se intindeau in Nord pana la Carpaţii Nordici ( Păduroşi ) , in Sud pana la munţii Balcani , in Est pana la Nistru iar in Vest pana la Dunărea  Mijlocie →Burebista era considerat cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia.
*Statul dac reprezenta un pericol si pentru romani .
*Burebista : - se amesteca in razboiul civil dintre Cezar si Pompei de la Roma.
                    - promite ajutor militar lui Pompei dar in schimb trebuia sa recunoasca granitele statului dac.Intre timp Cezar il înlătură pe Pompei si se pregăteşte să organizeze o expedititie militară impotriva Daciei . Dar in anul 44 i.Hr. Cezar este asasinat iar in acelasi an este asasinat si Burebista .
*Dupa moartea lui Burebista statul dac se imparte in patru apoi cinci formatiuni politice independente . Nucleul statului
s-a mentinut in muntii Orăştiei.
*Urmasi ai lui Burebista : Deceneu , Comosicus ( amândoi au fost regi si mari preoţi  → monarhia militară se transformă in teocraţie ) , Scorilo , Duras , Decebal.

Statul dac condus de Decebal

◊Decebal ( 87 – 106 d.Hr.) :
•    Reface unitatea statului.In acest proces un rol l-a avut cresterea pericolului roman .
•    In anul 28 i.Hr. romanii au cucerit Dobrogea care in anul 46 d.Hr. va fi inclusa in provincia romana Moesia .
•    In timpul lui Decebal statul dac era mai putin întins                        ( Transilvania , Banatul , Oltenia , Subcarpatii Meridionali ) dar era mai puternic ( organizat mai bine ) →se dezvoltă economia , creste populaţia  , cresc aşezările de tip DAVA , se stabilesc relaţii cu lumea greco-romană .
•    Primele conflicte cu romanii au inceput pe vremea impăratului Domiţian . El era nemultumit de puterea dacilor si totodata atras de bogatiile Daciei .
•    In anul 87 d.Hr. Domitian trimite o armata care este infranta in lupta de la Tapae .
•    In anul 88 d.Hr. o nouă armată romană condusă de Tetius Iulianus obtine de aceasta data victoria de la Tapae.
•    In anul 89 d.Hr. Decebal incheie o pace care era favorabila Daciei.
•    Dacia devine regat clientelar dar in schimb primea bani si mesteri cu care isi intareste cetatile si organizeaza armata.
◊Imparatul Traian ( 98 – 117 d.Hr.) :
•    Hotărăşte sa cucerească Dacia , lucru care s-a infăptuit in urma a doua razboaie daco-romane .
•    Cauzele celor doua razboaie daco-romane :bogăţiile Daciei si poziţia strategică .


◘Primul Razboi daco-roman ( 101-102 ) :
•    O suta de mii de soldati romani au trecut Dunarea in Banat obtinand victoria de la Tapae .
•    In iarna lui 101-102 :dacii au atacat cetatile romane de la Sudul Dunarii . Atacul este respins iar in primavara lui 102 romanii reiau ofensiva cucerind cetate dupa cetate indreptandu-se catre Sarmisegetuza .
•    Decebal este nevoit sa incheie pace cu romanii .
•    Pacea din 102 nu mai era favorabila dacilor deoarece trebuiau dărâmate zidurile cetatilor , trupele romane ocupau o parte din teritoriul Daciei iar Decebal a renuntat la politica externa proprie.
•    Decebal a incalcat prevederile tratatului pregatindu-se pentru razboi .
◘Al doilea razboi daco-roman ( 105 – 106 ) :
•    Romanii au trecut Dunarea pe un pod de piatra construit la Drobeta Turnu-Serevin de catre arhitectul Apollodor din Damasc si s-au indreptat catre Sarmisegetuza .
•    Dacii s-au predat iar Decebal s-a retras in munti pentru a organiza o rezistenţă , dar fiind urmarit de romani s-a sinucis .
•    Ultimele rezistenţe ale dacilor au fost înfrânte in vara lui 106 .
◙Urmarile celor doua razboaie daco-romane :
•    Dacia devine provincie romană .
•    Populatia daco-geta sufera un proces de romanizare care va rezulta formarea poporului român.

Integrarea daco-geţilor in lumea romană

■Incepe o data cu cucerirea Daciei de catre romani in anul 106 .
*Dacia : - devine provincie imperiala condusa de un guvernator numit legatus augusti .
               - capitala se afla la Ulpia Traiana Sarmisegetuza la 60km de vechea capitala .
*Provincia Dacia creata de Traian cuprindea Transilvania , Banatul ,
Oltenia .
*Dacia este reorganizata administrativ in timpul imparatilor
Hadrian ( Dacia Inferior , Dacia Superior , Dacia Porolissensis ) si
Marcus Aurelius ( Dacia Porolissensis , Apulensis , Malvensis ) .
*Dupa cucerirea Daciei de catre romani daco-getii au suferit un proces de romanizare (daco-getii au preluat limba latina , religia , obiceiurile , modul de viata roman ) .
◘Procesul de romanizare s-a desfasurat pe parcursul a trei etape :
1)    Secolul 1 i.Hr.↔Secolul 1 d.Hr. → s-au intensificat contactele dintre civilizatia romana si civilizatia daco-getilor.
2)    In 106-271→are loc procesul de romanizare .
3)    Dupa 271 →se mentin legaturile cu romanitatea de la Sud de Dunare.
◙Factorii romanizarii :
•    ARMATA : Dacia era aparata de 50.000 de soldati organizati in doua legiuni ( 1. 13 Gemina / 2. 5 Macedonica ) si trupe auxiliare ( cohorte si alae).Soldatii erau cantonati in castre (tabere militare) .
•    VETERANII : erau soldatii care si-au terminat serviciul militar , primeau bani , isi intemeiau familii in provincia respectiva.
•    COLONISTII : erau latinofoni si au fost adusi de pe tot cuprinsul imperiului roman si s-au asezat la sate si orase.
•    LIMBA LATINA : era limba cuceritoare fiind folosita in justitie , armata , administratie.
•    URBANIZAREA : - au fost intemeiate noi orase unele de rang superior numite colonii organizate dupa modelul Romei , altele de rang inferior numite municipii care aveau teritoriu propriu si autonomie administrativa .
                                             - noi asezari au fost intemeiate pe langa
           castre si orase numite CANABAE si VICUS care erau populate
           de autohtoni.
•    VIATA ECONOMICA : s-a dezvoltat agricultura care se  practica in ferme numite VILLA RUSTICA iar la orase mestesugarii erau organizati in asociatii numite COLEGIA .
•    RELIGIA : s-au raspandit divinitatile romane ( Minerva , Jupiter , Venus ,etc.) . Alaturi de ele intalnim si divinitati orientale ( Mithras cel mai raspandit → « Soarele nebiruit » ) Divinitatile autohtone au disparut dar s-a mentinut doar Divinitatea Cavalerilor Danubieni (origine traca ) .In religie intalnim fenomenul numit sincretism  → contopirea intr-o divinitate a atributelor ce apartin mai multor divinităţi .
*Dacii liberi : - locuiau in Nord-Vestul Transilvaniei , Muntenia si Moldova . Erau organizati in triburi ( carpii , costobocii , dacii mari ).                                    
               - au atacat in multe randuri Limesul (frontiera intarita a imperiului roman) provocand pagube mari .
In a doua jumatate a secolului 3 :carpii aliati cu goţii (de origine germanica ) au atacat frontiera imperiului . In urma acestor atacuri la care s-a adaugat si criza cu care se confrunta Imperiul l-au determinat pe Imparatul Aurelian sa retraga armata si administratia la Sud de Dunare in anul 271 .
*Retragerea stapanirii romane se mai numeste si Retragerea Aureliana.
*In Nordul Dunarii a ramas o populatie romanizată .
Romanitate si creştinism

*Dupa retragerea stăpânirii romane din Dacia ( anul 271 sec.9 ) teritoriul a continuat sa fie locuit de o populatie romanizată ( daco-romanii ) . Deci ei trăiesc in continuare in vechile aşezări .
*Procesul de romanizare se extinde si asupra dacilor liberi care patrund in fosta provincie romana .
*Consecintele retragerii aureliene :
    Decaderea vietii urbane.
    O parte din populatie se stabileste in mediul rural pentru a se apara in fata navalirilor migratorilor .
    Se mentin legaturile cu romanitatatea de la Sud de Dunare .
*Interesul autoritatilor romane pentru fosta provincie s-a mentinut astfel ca in timpul imparatilor Diocleţian ( 284 – 305 ) si Constantin cel Mare ( 306 – 337 ) o parte din teritoriul Daciei ( Banatul,Oltenia, Muntenia) a intrat sub stăpânire romană.Romanii au consolidat sau au construit noi fortificatii ( la Drobeta , la Sucidava ) pentru a rezista in fata migratorilor .
*Dobrogea a intrat sub stapanire romana in secolul 1 i.Hr. iar in anul 46 d.Hr. a fost integrata in provincia romana MOESIA .
*In timpul imparatului Constantin cel Mare rolul strategic al Dobrogei a crescut , de aceea Dobrogea este organizata ca provincie separata sub numele de Scythia [sciţia] Minor cu capitala la Tomis .
*Stapanirea romana in Dobrogea a durat pana in anul 602 .
*Creştinismul :
    A fost o religie monoteista si apare o data cu Iisus Hristos .
    La Nord de Dunare are un caracter popular . El s-a raspandit fara sprijinul Bisericii .
    In Dacia primii crestini au fost adusi de către Traian prin intermediul armatei si colonistilor .
     Numarul comunitatilor crestine a crescut dupa anul 313 cand Imparatul Constantin cel Mare acordă libertate crestinilor prin edictul de la Milano .
    S-a răspândit mai întâi in Dobrogea . Aici s-a descoperit un episcopat la Tomis si un numar de 40 de bazilici ( locaşe sfinte ) .
    In raspandirea crestinismului la Nord de Dunare un rol important l-au avut misionarii de la Sud de Dunare . Unii dintre ei au fost prigoniti iar la Niculiţel a fost descoperit un mormânt ce apartinea unui numar de 4 misionari martiri .
    Misionarul Dionisie cel Mic a realizat calendarul crestin unde numaratoatea anilor incepe cu anul nasterii lui Iisus Hristos .
    In spatiul Nord Dunarean s-au descoperit obiecte cu simboluri crestine ( vase , opaiţe ,etc. ) si bazilici ( la Porolissum in Transilvania sec. 4 si la Sucidava in Oltenia sec. 6 ) .        Crestinimul s-a raspandit in limba latina . Exemple de termeni : crux (cruce ) ,  Angelus ( Inger ) , Basilica ( biserica ) , Christianus ( Crestin ) . O dovada a raspandirii crestinismului in limba latina este si descoperirea de la Biertan ( jud. Sibiu sec. 4) unui donariu din bronz cu o inscriptie in limba latina ( „ Eu Zenovie am inchinat acest dar „ si monograma lui Hristos ) .
    Dupa ce slavii si bulgarii s-au asezat la Sudul Dunarii s-au si creştinat ( secolul 9 ) .
    Crestinismul Nord-Dunarean a fost influentat de cel slavon si bizantin in organizarea ,  modul de săvârşire a slujbei si limba folosita in timpul slujbei .
    In Evul Mediu limba oficiala a slujbei era limba slavonă .
    In 1054 are loc Marea Schisma ( Biserica se desparte in Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa sau Rasariteana ) .
    Poporul român desi are origine latina are religie ortodoxa .
Migratori şi autohtoni

Epoca migratiilor a avut loc intre secolele 3 si 8 .
*MIGRATORII: - aveau origini diferite ( turanica – hunii si avarii- , germanica – goţii si gepizii – si slava ) .
                             - aveau trasaturi comune: -  duceau o viata nomada.
                                                                       - caracter razboinic.
                                                                       - erau buni călăreţi → preferau zonele de câmpie si le evitau pe cele muntoase .
                                                                       - aristocratia militară .
*In ce priveste prezenta acestor populatii in spatiul carpato-dunarean este diferita ( hunii si avarii au avut o prezenta redusa iar gotii si gepizii au avut o prezenta efectiva ) .
*Istoricii desemnau acest spatiu cu numele de Gotia sau Gepizia .
*Intre sec.6↔7 in zona extracarpatică si apoi in Transilvania au pătruns slavii care in anul 602 au trecut la Sud de Dunare .
*Autohtonii: - erau sedentari .
                      - se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor .
                      - erau vorbitori de o limbă romanică .
                      - erau organizati in „ţări” conduse de un jude ( termen latin ) care erau alcătuite prin unirea mai multor sate .
                      - plăteau tribut migratorilor care in final au fost asimilati de catre autohtoni care erau mai numerosi si aveau o cultura mai avansata .
*Slavii: - au exercitat o influenta mai mare ( in limba română s-au preluat termeni care desemnau conducatori politico-militari [ voievod , cneaz ] , hidronime [ Bistriţa,etc.] dar acestea nu au putut modifica caracterul latin al limbii române .
Formarea poporului român si a limbii române


1     Se numeste ETNOGENEZĂ .
    Poporul român face parte din grupa popoarelor romanice . Se inrudeste etnic si lingvistic cu italienii , francezii , spaniolii si portughezii .
    Reprezinta ramura de răsărit a latinităţii .
*Poporul român :
•    s-a format incepând cu anul 106 si procesul a durat pana in sec.8 .
•    s-a format in urma a doua sinteze :                                                 1) PRIMA SINTEZA este cea dintre daci si romani , care a stat la baza formarii poporului român .                                                          2)A DOUA SINTEZA este cea dintre daco-romani si populatiile migratoare care au patruns dupa anul 271 . In secolul 3 au patruns populatiile germanice , iar in secolul 6 slavii .                            Migratorii au fost asimilati de catre daco-romani .
•    In anul 602 o mare parte a slavilor au trecut la Sud de Dunare astfel ca latinitatea balcanica s-a separat de cea Nord Dunareana.
•    La Sudul Dunarii populatile romanice au fost asimilate de slavi , exceptie au facut grupurile de păstori si familiile lor care locuiau la munte si pe care slavii ii numeau VLAHI .
•    Limba română este o limba romanică ( neolatină ) . 60% din  vocabularul limbii române si structura gramaticala sunt latine .          Un rol l-a avut si latina populara sau vulgara vorbita dupa 106 .
•    Structura limbii române :                                                                         1) Substratul daco-moesic →limba vorbita de daci inainte de cucerirea romana ( 160 de cuvinte păstrate ) .                                          2) Stratul latin →limba cuceritorilor romană reprezinta 60% din vocabularul limbii române .
•     In secolul 10 s-au format dialectele limbii române Nord Dunarene ( daco-roman si Sud Dunarean ) .
Formaţiuni politice româneşti în raport cu statele vecine

*La inceputul Evului Mediu românii erau organizati in sate si cătune  conduse de un jude sau cneaz . Prin unirea lor s-au format ţările conduse de un JUDE sau CNEAZ . Prin unirea lor s-au format ţările conduse de un VOIEVOD .
*Surse istorice :
1.    Cronica lui ANONIMUS ( Gesta Hungaronum ) mentioneaza in sec.9 trei voievodate : - al lui Menumorut cu centrul la Biharea .                                                
                                - al lui Glad cu centrul la Cuvin .
                               - al lui Gelu la Dăbâca .
  2.  O cronică armeană mentioneaza existenta unei ţări româneşti(sec9)
  3.  Legenda Sfântului Gerard mentioneaza pe AHTUM , seful unor formatiuni politice care se afla pe locul voievodatului condus de GLAD ( secolul 11 ) .
 4.  Cântecul Libelungilor il aminteste pe Ramunc , ducele din Valahia.
5.  O inscripţie slavonă din secolul 10 il mentioneaza pe Jupan Dimitrie din Dobrogea ( Jupanatul ) .
6.  Ana Comnena mentioneaza in anul 1086 secolul 11 trei formatiuni politice : Seslav , Sacea si Tatos .
Organizarea politică în Transilvania sec.11-16

*Transilvania s-a format ca stat in sec. 12 .
*Formarea statului a fost favorizata de :
a) FACTORI INTERNI :
•    Evolutia politica atestata de existenta formatiunilor politice prestatale .
•    Dezvoltarea economiei .
•    Existenta claselor sociale .
b) FACTORI EXTERNI :
•    Politica expansionista a regalitatii maghiare determinata de bogatiile pamantului românesc .
•    Transilvania a fost cucerita de catre maghiari intre sec. 11-13 .
•    A fost organizata dupa modelul feudalismului apusean , dar si-a pastrat organizarea interna si unele institutii pana in anul 1541 (sec.16) . Transilvania devine principat autonom sub suzeranitate otomana .
*Autonomia este libertatea interna .
*Mijloacele cuceririi Transilvaniei de catre maghiari :
•    Calea militara . Transilvania a fost cucerita de catre maghiari progresiv de la Vest catre Est .
•    Calea administrativa . Regalitatea maghiara a inlocuit ţările care erau specifice românilor cu o noua forma de organizare administrativ – teritoriala care este comitatul care era condus de un COMITE ajutat de un VICECOMITE .
•    Calea politica . Regalitatea maghiara a dorit sa inlocuiasca voievodatul cu o noua institutie politica - PRINCIPATUL - care era strain românilor . Incercarea a esuat iar in 1176 (sec.12) este mentionat voievodatul lui Leustachiu →Transilvania devine principat in sec.16  .
•    Calea religoasa . Maghiarii dupa ce au trecut la religia romano-catolica au intensificat procesul de deposedare a românilor (schismatici ortodoxi) de pământuri care au trecut in proprietatea BISERICII CATOLICE . In aceasta actiune maghiarii au fost ajutati de doua ordini calugaresti ( cel PREDICATOR  dat de dominicani si franciscani si cel RAZBOINIC dat de ioaniţi si teutoni ).
•    Calea etnica . Au continuat colonizarea saşilor si a secuilor care se bucurau de privilegii si autonomie administrativa .
*Organizarea Transilvaniei :
•    Transilvania era organizata ca un voievodat autonom faţă de coroana maghiara si era condus de un voievod cu atributii militare , judiciare , administrative care era ajutat de un vicevoievod . Voievodul era numit de regele maghiar cu acordul nobilimii române . Unii voievozi cum ar fi Ladislav Can au manifestat independenta in raporturile cu regalitatea maghiara .
•    In organizarea administrativ-teritoriala maghiarii au introdus comitatul iar in teritoriile locuite de saşi si secui era organizarea scăunală in plus saşii aveau doua districte ( Braşovul si Bistriţa).   In teritoriile cu o populatie majoritar românească ( Maramures , Haţeg , Ţara Oltului si a Bârsei ) organizarea teritorial-administrativa este districtul condus de cneaz , jude , voievod care aveau atributii administrative , judiciare si fiscale .
*In anul 1366 ( sec.14 ) regele maghiar Ludovic I a introdus sistemul religiilor recepte ( oficiale ) prin care cei care nu erau catolici erau exclusi din viata politica . Românii care nu erau catolici nu aveau drepturi , nu participau la viata politica . Drepturi aveau starile privilegiate ( nobilimea maghiara,fruntasii saşilor si secuilor si clerul )
Întemeierea ţării româneşti ( VALAHIA )

*Valahia s-a format ca stat in sec. 14 si reprezinta teritoriul de la Sud de Carpati .
*Factorii de influentare a statului :
1) FACTORI EXTERNI :
•    Criza regalitatii maghiare pentru ca dinastia Arpadiana s-a stins .
•    Invazia tătarilor din 1241-1242 sec. 13 .
2) FACTORI INTERNI :
•    Dezvoltarea economica .
•    Existenta claselor sociale ( mai marii pamantului ) .
•    Evolutia politica .
•    Existenta formatiunilor politice prestatale .
*In sec.13 anul 1247 : „Diploma Cavalerilor Ioaniţi” mentioneaza      5 formatiuni politice ( cnezatele lui Ioan si Farcaş , voievodatele lui Litovoi si Seneslau si „Ţara Severinului” ) .
*Prima etapa de formare a statului a inceput de la voievodatul lui Litovoi care intre 1272-1275 refuza sa plateasca tribut regalitatii maghiare avand ca obiectiv cucerirea independenţei .
*In urma luptei din 1277 Litovoi este ucis iar fratele sau Bărbat este luat prizonier dar se rascumpara cu o suma mare de bani .
*Prima incercare de intemeiere a statului a esuat dar urmeaza o noua etapa pe care traditia istorica o numeste „DESCĂLECAT” .
*TEORIA DESCALECATULUI a fost sustinuta de cronicarii sec17.
NEGRU VODA , voievod din Făgăraş , a trecut muntii si a intemeiat un stat in jurul Câmpulungului ( in 1291 sec.13) pentru ca a unificat toate formatiunile politice si a organizat institutiile politice si religioase.

*Basarab si-a luat titlul de mare voievod si a ocupat partea de Sud a teritoriului dintre Prut si Nistru care se va numi Basarabia .
*Documentele maghiare numeau aceasta tara „Ţara dincolo de munţi” si „Ţara lui Basarab” .
*Obţinerea independenţei :
•    In anul 1324 sec. 14 regele maghiar Carol Robert de Anjou recunoaste unitatea teritoriala realizata de Basarab in schimb el recunostea suzeranitatea regelui maghiar .
•    In anul 1330 Carol Robert organizeaza o expeditie pentru cucerirea Valahiei dar a fost infrant de Basarab in lupta de la Posada ( sec. 14 ) . Victoria a marcat cucerirea independentei Valahiei .
*Principalul document care prezinta informatii despre aceasta lupta de la Posada este CRONICA PICTATA DE LA VIENA .
*Statul s-a consolidat in timpul urmasilor lui Basarab :
•    Nicolae Alexandru ( 1352-1364 sec.14 ) si-a luat titlul de singur stapanitor .In 1359 sec. 14 a infiintat mitropolia Valahiei dependenta de PATRIARHIA DE LA CONSTANTINOPOL .
•    Vladislav Vlaicu ( 1364-1377 sec.14 ) bate moneda , a creat cancelaria domneasca , a infiintat a doua metropole a ţării .
*In 1368 V. Vlaicu a recunoscut suzeranitatea regelui maghiar . In schimb primea doua domenii : Fagarasul si Banatul de SeverinÎntemeierea Moldovei si Dobrogei

*Moldova este teritoriul de la Est de Carpati .
*Factori interni :dezvoltarea economiei si existenta ţărilor ca formatiuni politice prestatale si existenta claselor sociale .
*Factori externi :organizarea expeditiilor de catre regalitatea maghiara impotriva invaziei tătarilor .
*Descalecatul lui Dragos: In 1352-1355 regalitatea maghiara a organizat o expeditie impotriva tatarilor la care a participat Dragos , un voievod din Maramures . Cu acest prilej in Nordul Moldovei regalitatea maghiara a infiintat o marca cu rol de aparare impotriva tatarilor . Aceasta formatiune politico-militara era condusa de Dragos , avea capitala la Baia si se afla sub suzeranitate maghiara .
*Descalecatul lui Bogdan ( din Cuhea ) : In 1363-1364 la Est de Carpati are loc o revolta a localnicilor impotriva urmasilor lui Dragos si a regalitatii maghiare . La revolta a participat si Bogdan , voievod din Maramures , care a preluat conducerea luptei si a obtinut independenta Moldovei .Statul s-a consolidat in timpul urmasilor lui Bogdan .
*Aceste doua descalecate alcatuiesc TEORIA DUBLULUI DESCALECAT .
*Petru Muşat ( 1375-1391 sec.14 ) bate moneda , a infiintat mitropolia ţării , a creat cancelaria domneasca .
*Roman I ( 1391 – 1394 sec.14 ) a unificat toate teritoriile formând Moldova Mare pana la Carpati ,  Dunare , Marea Neagra si Nistru .
*Dobrogea : s-a format in sec.14 avand ca nucleu „Ţara Cavernei” .
*Balica : se amesteca in luptele din imperiul bizantin iar Dobrotici primeste de la Bizanţ titlul de despot si unifica toate teritoriile Dobrogei .
*Ivanco :se confrunta cu pericolul otoman si de aceea intre 1388-1389 Dobrogea va intra in stapanirea Valahiei condusa de Mircea cel Bătrân .


Organizarea statelor româneşti intre sec. 14-15

*Urmarile intemeierii statelor :
•    Formarea institutiilor .
•    S-au creat conditii favorabile dezvoltarii in plan economic ,social, politic .
*Domnia este institutia politica centrala principala in Moldova si Valahia .
*Statul era condus de un mare voievod si domn singur stapanitor .
*Domnul  - este stapanul intregii tari iar singur stapanitor inseamna dependent .
     - ATRIBUTII : - militaresti .
                                   - judecatoresti .
                                   -are initiativa legislativa .
                                          -bate moneda .
*Petru Muşat si Basarab I au intemeiat Dinastia Musatinilor             ( Moldova ) si Dinastia Basarabilor ( Valahia ) .
*Statul domnesc are un rol consultativ format din mari boieri iar mai tarziu din boieri cu functii ( dregătorii ) .
*In Valahia principala dregatorie era Banul Olteniei .
*In Moldova principala dregatorie era Portarul Sucevei .
*Alte functii : - logofătul ( seful cancelariei domnesti ) .
                - vornicul ( seful curţii domnesti ) .
                - spătarul ( purtatorul de spada ) .
               - postelnicul ( seful diplomatiei ) .
               -vistierul ( finanţele ) .

*Curtea domneasca este formata din boieri si slujitorii domnului .
*In Valahia curtea domneasca este situata la Curtea de Arges .
*In Moldova curtea domneasca este situata la Suceava .
*Adunarea ţării este întrunirea in ocazii excepţionale si este formata din reprezentanti ai tuturor stărilor sociale ( boieri , cleri , ţărani , orăşeni ) .
*Armata este formata din oastea cea mică si oastea cea mare ( toti oamenii care erau capabili sa poarte arma ) .
*Biserica este principala instituţie in plan spiritual si totodată instituţia principala pe care se sprijina domnia .
*O data cu intemeierea mitropoliei in Valahia si Moldova s-a consolidat RELIGIA ORTODOXA .
*Din punct de vedere administrativ Valahia este organizata in judeţe iar Moldova in ţinuturi .
*Justiţia până in sec.16 se făcea dupa dreptul pământului , nu dupa legile scrise .
*In sec.16 apar primele legi scrise dupa modelul bizantin .

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro