referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Internet si intranet

Categoria: Referat Informatica

Descriere:

Multe persoane cred că Internet-ul este un loc unde se discută numai despre informatică, unde se întâlnesc numai pasionaÅ£ii de calculatoare ÅŸi că informaÅ£iile la care au acces sub forma unor abrevieri criptice pe care numai specialiÅŸtii le pot înÅ£elege. Această impresie este total greÅŸită. UÅŸurinÅ£a cu care se pot distribui informaÅ£ii, dar mai ales cu care orice utilizator, poate avea acces la informaÅ£ii, a făcut din Internet un mediu preferat...

Varianta Printabila 


1

                    Internet si intranet


        CE ESTE INTERNET-UL?
    Multe persoane cred că Internet-ul este un loc unde se discută numai despre informatică, unde se ntlnesc numai pasionaţii de calculatoare şi că informaţiile la care au acces sub forma unor abrevieri criptice pe care numai specialiştii le pot nţelege. Această impresie este total greşită. Uşurinţa cu care se pot distribui informaţii, dar mai ales cu care orice utilizator, poate avea acces la informaţii, a făcut din Internet un mediu preferat.
    Structura Internet-ului a făcut posibilă nu numai distribuirea de informaţii „statice”, ci şi existenţa serviciilor. De exemplu, pe baza unei cărţi de credit, se pot face toate rezervările pentru petrecerea concediului de odihnă ntr-o frumoasă ţară din lume şi se poate plăti utiliznd calculatorul de acasă.
        Prin urmare Internet-ul este:
    o cale de comunicare foarte rapidă şi atractivă ntre oamenii acestei lumi;
    modalitatea prin care oamenii aflaţi oriunde pe Glob pot comunica şi schimba informaţii cu uşurinţă;
    oferta „de toate pentru toţi” remarcndu-se prin uşurinţa cu care orice utilizator, fie el şi novice n informatică poate avea acces la informaţii;
    Internet-ul este reţea de reţele. O reţea este un grup de calculatoare care au fost conectate astfel nct să poată comunica ntre ele ( să facă schimb de informaţii ). Ele şi pot transmite mesaje unul altuia şi pot folosi n comun informaţiile sub formă de fişiere.
    Internet-ul asigură legătura ntre peste 21000 de astfel de reţele şi n permanenţă, la acestea se adaugă tot mai multe.
    Unele din reţele sunt administrate de instituţii guvernamentale, altele de universităţi, firme, biblioteci, şcoli.
    Reţelele pot fi de mai multe tipuri:
    LAN ( Local Area Network ) – calculatoarele sunt plasate n interiorul aceleiaşi clădiri sau campus universitar.
    MAN ( Metrropolitan Area Network) – reţea extinsă la nivelul unui oraş.
    WAN ( Wide Area Network) – reţea naţională
    Internet-ul este o interconectare de LAN-uri, MAN-uri şi WAN-uri, prin legături rapide ( satelit, circuite, comunicaţie digitală ).
    Pentru a beneficia de facilităţile Internet-ului, un utilizator trebuie să conecteze calculatorul la una din subreţelele precizate mai sus. In acest mod calculatorul devine nod in Internet si utiliznd protocolul TCP/IP va putea folosi diverse programe cu rol de client pentru a putea transfera informaţii de la alte calculatoare cu rol de server conectate la rndul lor, la Internet.
        CINE ADMINISTRAZĂ INTERNET-UL?
    NIMENI !!! nu exista vreo companie care sa impună o serie de reguli. Singurele reguli care guvernează Internet-ul sunt cele ale bunului simt.
Exista totuşi o societate a utilizatorilor numita ISOC (INTERNET SOCIETY), care are obligaţia sa gestioneze din punct de vedere tehnic Internetul si sa standardizeze tehnologia folosită.

        CUM VĂ CONECTAŢI LA INTERNET?    
    Exista patru moduri principale de conectare la Internet :
a)    Legătura permanenta (permanent connection). Sunt folosite de marile organizaţii de genul : universităţi, scoli, corporaţii. Cheltuielile pentru instalarea si funcţionarea unei astfel de legături dedicate sunt de mii de dolari.
b)    Legătura directa prin modem (dial-in direct connection). Acest gen de legături este cel mai bun, după legătura permanentă. Este accesibil persoanelor individuale, si firmelor mici, deoarece cheltuielile pentru instalare si funcţionare sunt aproximative 50 dolari. Deoarece este un serviciu „dial-in”, aveţi nevoie de un modem şi va trebui să formaţi un număr de telefon pe care vi-l indică furnizorul de servicii.
c)    Legătura prin modem şi terminal ( dial-up terminal connection ). Acest gen de legătură va permite conectarea prin modem la furnizorul de servicii şi, după stabilirea legăturii, calculatorul dvs. funcţionează ca un terminal.
1 SERVICII DISPONIBILE N INTERNET
    Comunicarea şi schimbul de informaţii n Internet se realizează prin „servicii” ce permit exploatarea şi căutarea de informaţii aflate n această uriaşă reţea. Pentru oricare dintre servicii există un calculator care solicită informaţii – un client al serviciului respectiv – de la un alt calculator care furnizează informaţiile, numit server. Fiecare calculator legat n reţea, poate fi att client ct şi server.

        FACTORII CARE DETERMINĂ AGLOMERAREA REŢELEI INTERNET SUNT:
    Asaltul neprofesioniştilor, care n condiţiile unor costuri scăzute de acces manifestă un comportament iraţional şi neeconomic, avnd ca efect „poluarea” Internet-ului.
    Inexistenţa unor soluţii tehnice de acces care să facă o diferenţiere a serviciilor solicitate si aşa să permită acordarea priorităţii diferenţiate de servicii.

        SOFT PENTRU INTERNET
    Un browser pentru reţeaua world wide web. Browserele existente sunt INTERNET EXPLORER, MOZAIC si INTERNET ASSISTANT, produse ale firmei Microsoft, Netscape, etc.
    Program pentru citirea mesajelor grupurilor de dialog UseNet – Newsz - press, Free agent, etc.

                           INTRANET-UL   

    INTRANET-UL nseamnă utilizarea tehnologiilor INTERNET in vederea legăturii intr-un tot unitar e resurselor informaţionale ale unei organizaţii. Intranet-ul deriva din Internet : este o reţea de calculatoare bazate pe protocoale Internet. INTRANET-ul este răspunsul momentan pentru nevoile legate de gestiunea informaţiilor si lucrul n grup al unei organizaţii. Intranet-ul facilitează comunicarea ntre oamenii unei organizaţii, concretizndu-se in infrastructura tehnologică necesară, unei bune si eficiente colaborări.
    Similitudinea dintre cele două concepte INTERNET si INTRANET face dificilă trasarea unei graniţe de demarcaţie. Totuşi cea mai importanta diferenţă se află nu att la nivel tehnologic, cat mai ales la cel semantic. INTERNET - ul este zona informaţiilor publice, iar INTRANET-ul este cu predilecţie zona informaţiilor cu caracter privat.

    Avantajele INTRANET-ului derivă din :
    Utilizarea browser – „răsfoitor” ca interfaţa cu utilizatorul .
    „Dizolvarea” distanţelor geografice.
    Costul scăzut de menţinere si ntreţinere a unui sistem INTRANET.
    Informaţia disponibila in cadrul unui sistem INTRANET este bine organizată si controlată, ea va avea totdeauna un „stăpn” .
    Asigurarea securităţii informaţiilor gestionate (n special securitatea accesului) .
    Este uşor de nvăţat, utilizatorul parcurge o singură dată curba de nvăţare a specificaţiilor unei interfeţe (meniuri, bare de instrumente, casete de dialog).    
        
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica