referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Lacul Sfanta Ana

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Zona-inclusiv Tinovul Mohoş din craterul vulcanic vecin,cu numeroase rarităţi botanice de pe vremea glaciaţiunii(roua cerului,o plantă carnivoră)-este legată cu poteci turistice marcate de staţiunea Tuşnad Băi,respectiv cu Băile Balvanyos...

Varianta Printabila 


1                                       Lacul Sfnta Ana

 

 

 Lacul Sfanta Ana este un lac de origine vulcanică,fiind singurul lac din Europa Centrală care s-a păstrat intact. Este situat n Masivul Ciumatul Mare din Munţii Harghitei,de pe stnga Oltului,n apropiere de Tuşnad. Lacul este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins,denumit Ciomatu(sau,după alte surse,Ciomadu),din masivul vulcanic Puciosu,locul celei mai recente erupţii vulcanice n Carpaţi şi n Europa de Est,care a avut loc acum cteva zeci de mii de ani(probabil mai recent de acum 42.000 ani). Lacul Sf. Ana se află la o altitudine de 946 m.De formă aproape circulară,similar cu o paletă de pictor,are o lungime de 620 m si o lăţime maximă de 460 m,o suprafaţa de 19.50 ha şi o adncime maximă de 7 m.

Lacul şi completează apele numai din precipitaţii,neavnd izvoare.

Apa-fiind o apă aproape distilată-este extrem de curată,mineralizaţia fiind de 0.002%,lacul este considerat cel mai curat din lume,dar din lipsa sărurilor minerale apa nu este potabilă.Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează şi emanaţiilor mofetice prin fundul lacului si prin pereţii craterului.

Prima hartă bartimetrică a fost ntocmită n anul 1909,atunci lacul avea o adncime de 8.3 metri.In anul 1896 s-a stabilit o adncime de 12 m.Deci ntre anii 1869 si 1955,lacul s-a colmatat simţitor reducndu-şi adncimea cu 5 m.

Pe fundul lacului exista un strat de ml cu grosimea de 1.2-2 m,provenit din spălarea versanţilor,colmatarea lacului fiind un pericol continuu pentru existenţa sa.

Lacul Sf. Ana,este o rezervaţie complexă naturală,geologică,floristică şi faunistică.

Fauna lacului este săracă,fiind reprezentată de şarpele de casă,tritonul cu creastă,plosniţa de apă,crustacee inferioare şi somonul pitic american..

 Malul lacului este un loc ideal pentru recreere,pentru scăldat n perioadele mai calde ale anului.

      Lacul se află ntr-o zonă protejată,iar camparea nu este permisă n perimetrul lacului pentru aceasta existnd o zonă amenajată la cteva sute de metrii depărtare de lac.

      Aici se află o capelă romano-catolică,purtnd hramul Sfintei Ana.

    Pelerinajul la această capelă este o tradiţie pentru aceste locuri,ncă din secolul XII.

     In anul 1654,pe malul lacului s-a ridicat o capelă de piatră,iar popularitatea zonei a făcut ca de-a lungul secolului XVII si XVIII să ajungă pe malul lacului peste 30-40 de mii de pelerini.

    Se spune că după astfel de pelerinaj,tinerii şi-au fi găsit aici partenerii de viată,femeile care aveau probleme cu sterilitatea - şi-ar fi găsit n acest mod o rezolvare a problemelor.

       In timpurile moderne,pelerinajul ncă se practica,nsă cu o intensitate mult mai scăzută,rămnnd mai mult un loc de ntlnire pentru tinerii din zonă.

       Turiştii veniţi la Lacul Sfnta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea,ei avnd la ndemnă o metodă empirică,dar exactă,oferită de muntele vulcanic:cele două fisuri formate n munte care prevestesc vremea cu precizie de sută la sută.Localnicii stiu că’’Dacă emanaţiile din fisura pişcă la nas,atunci e semn de furtună,iar dacă nu,ziua va fi nsorită,tocmai potrivită pentru drumeţii’’.Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică.In munte se desfăşoară ncă o activitate post-vulcanică,sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice.Cnd presiunea atmosferică scade,gazele,precum bioxidul de carbon şi sulful,urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros ntepător,semn că vine ploaia.

        Zona-inclusiv Tinovul Mohoş din craterul vulcanic vecin,cu numeroase rarităţi botanice de pe vremea glaciaţiunii(roua cerului,o plantă carnivoră)-este legată cu poteci turistice marcate de staţiunea Tuşnad Băi,respectiv cu Băile Balvanyos.

        Drumul de acces spre lac porneşte din localitatea Bixad din judeţul Covasna.O rută alternativă este prin Trgu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Sfnta Ana.

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica