referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Evolutia creatoare

Categoria: Referat Filozofie

Descriere:

Idee principala: diferenta intre animal si inteligenta la om se deosebesc prin scopul spre care tind. La inteligenta animala aceasta este caracterizata de instinct (a se vedea exemplul din carte: maimuta, elefant, vulpe). Inteligenta la om e INFERENTA. Bergson isi argumenteaza acesta idee pornind de la epocile care au caracterizat umanitatea (piatra, metal, masina cu aburi). Inventile sunt cele care il caracterizeaza pe om: viata noastra graviteaza in jurul lor. Observam la Bergson o RATIONALITATE APLICATA (Bergson reduce Homo Sapiens la Homo Faber). Scopul omilui in viata: creare de unelte...

Varianta Printabila 


Evolutia creatoare
Homo faber - Henri Bergson, Evolutia creatoare

 

Idee principală: diferenţa între animal şi inteligenţa la om se deosebesc prin scopul spre care tind. La inteligenţa animala aceasta este caracterizată de instinct (a se vedea exemplul din carte: maimuţă,elefant, vulpe). Inteligenţa la om INFERENŢA.
Bergson îşi argumentează acestă idee pornind de la epocile care au caracterizat umanitatea (piatră, metal, maşina cu aburi). Invenţile sunt cele care îl caracterizează pe om: viaţa noastră gravitează în jurul lor. Observăm la Bergson o RAŢIONALITATE APLICATĂ (Bergson reduce Homo Sapiens la Homo Faber). Scopul omilui în viaţă: creare de unelte.

Henri Bergson :
-secolul XIX-XX;
-concepţie INTUIŢIONISTĂ-evoluţie creatoare-devenire neîntreruptă.
-depăşeşte EMPIRISMUL şi raţionalismul.

Existenţa întru mister şi pentru revelare
- Lucian Blaga, Geneza metaforei şi sensul culturii -

            Îl combate pe Bergson, cu toate că admite că “omul este desigur un animal înzestrat unilateral cu cea mai mare inteligenţă”. Comparaţia om - animal. Bergson nu se distinge de universul biologic, reduce omul la funcţiile lui. Îi atribue Darwin-ismul şi cnsideră că punctul de vedere al lui Bergson, prin care omul trăieşte într-un cncret şi pentru conservare, este deplasat, Blaga considerând că “omul trăieşte într-un mister şi pentru relevare.  Pentru Blaga  omul nu crează numai “necesităţile vitale” ci omul îşi va crea “o lume aparte” - creaţia de cultură. Omul are destin creator  idee şi cultură.

Lucian Blaga:
-sistem filozofic de construcţie speculativă şi metaforică, în centrul căruia se află noţiunea de mister = notă definitorie a existenţei umane.
-apare “martele anonim” (Marele Arhitect) - denumire metaforică a modului în care misterul apare intelectul uman.
-Marele Anonim = cenzură TRANSCEDENTALĂ (omul care trăieşte în mister şi vrea să accedă la revelarea lui).

Demnitatea omului - Giovani Pico della Mirandola, Despre demnitatea omului.

            Apare ideea de ARHIETIP ( = ideal perfect, ceva care tinde spre perfecţiune) pentru că supremul arhitect este Dumnezeu, crează lumea după aceste arhietipuri.
“Ceva comun, dar cu toate acestea să fie deosebit”= omul. Omul: “te-am pus în centrul lumii”, aşezare renaşcentistă, umanistă. Aici se diferenţiază de Pascal, care îşi aşeaza omul la marginea universului - raport de forţe. Dumnezeu lasă omului LIBERUL ARBITRU. Spre deosebire de Bergson şi Blaga, Pico nu atribuie omului nici o trăsătură esenţială, lăsându-i liberul arbitru, îi lasă puterea de a decădea sau de a accede=bine/rău.
Caracteristic pentru Pico, este nedesăvârşirea omului pentru că nu îi dă nici o trăsătură esenţială.

Giovani Pico della Mirandola:
-sec XV
-renaşcentist, extraordinar de erudit
-scrie teze (200)
-crează o şcoală de filozofie
-inspirat de Platon (deci de Aristotel)

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica