referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Eufrat

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Fluviul are aproximativ 2.780 kilometri. Se formează la confulenÅ£a a două râuri, Kara (Eufratul apusean), care izvorăşte din PodiÅŸul Armeniei din estul Turciei, la nord de Erzurum ÅŸi Murat (Eufratul răsăritean), care izvorăşte dintr-o zonă aflată la sud-vest de Muntele Ararat, la nord de Lacul Van. Cursul superior al râului este caracterizat de canioane ÅŸi defilee. Râurile Kabur ÅŸi Balih se varsă în Eufrat în Siria răsăriteană...

Varianta Printabila 


1 EUFRATEtimologia numelui
Numele Eufrat ar putea proveni din Ufratu n persana veche, sau din avestană *hu-perethuua, nsemnnd "potrivit pentru traversat" (din hu-, nsemnnd "bun", şi peretu, nsemnnd "vad")[1]. O altă origine ar putea fi kurdă, n această limbă, fere nseamnă "lat", re nseamnă "apă curgătoare" iar hat, "curgătoare", astfel fererehat ar nsemna "apă curgătoare lată". Numele kurd actual, Ferat, este poate o contracţie a numelui mai vechi. Totuşi, etimologia indo-europeană a numelui este disputată din cauza numelor sumeriene şi akkadiene, repectiv Buranun şi Pu-rat-tu; Buranun fiind atestat ntr-o inscripţie,a regelui Gudea (secolul al XXII-lea .Hr.). Pare astfel probabil că numele n persana veche a apărut prin etimologie populară, pe baza numelui pre-iranian al rului.
Cursul Eufratului
Fluviul are aproximativ 2.780 kilometri. Se formează la confulenţa a două ruri, Kara (Eufratul apusean), care izvorăşte din Podişul Armeniei din estul Turciei, la nord de Erzurum şi Murat (Eufratul răsăritean), care izvorăşte dintr-o zonă aflată la sud-vest de Muntele Ararat, la nord de Lacul Van. Cursul superior al rului este caracterizat de canioane şi defilee. Rurile Kabur şi Balih se varsă n Eufrat n Siria răsăriteană
Ambele fluvii izvorăsc din Turcia. n cursul inferior, n Eufrat nu se mai varsă niciun alt ru. La nord de Basra, n sudul Irakului, fluviul se uneşte cu Tigrul, formnd Şatt al-Arab, care la rndul său curge n Golful Persic.
La Basra, rul se mpărţea n multe canale, formnd o zonă mlăştinoasă ntinsă, dar mlaştinile au fost drenate de guvernul lui Saddam Hussein n anii 1990 pentru a-i izgonii pe arabii mlaştinilor. După Invazia Irakului, politica de drenare a mlaştinilor a fost oprită, dar rămne de văzut dacă mlaştinile vor reapărea.
Eufratul este navigabil cu ajutorul unor bărci pentru ape puţin adnci, cu ajutorul cărora se poate ajunge pnă la oraşul irakian Hit, aflat la 1.930 kilometri n amonte de gura de vărsare şi la o altitudine de doar 53 metri deasupra nivelului mării. Mai sus de Hit, nsă, datorită repezişurilor şi barajelor naturale, rul nu poate fi folosit pentru navigaţia comercială. Inundaţiile sale anuale, cauzate de topirea zăpezilor din munţii din Turcia de nord-est, este parţial controlată de baraje şi lacuri de acumulare n regiunea cursului superior. Un canal de 885 kilometri leagă Eufratul de Tigru pentru a servi drept rută pentru barjele fluviale.

Eufratul n Biblie

Un ru numit Eufrat este unul din cele patru ape care curg din Grădina Edenului conform Genezei 2:14. Este al patrulea ru, după Pishon, Gihon, şi Tigru, care se formează din rul care curge din grădină. Rul cu acelaşi nume reprezenta una din limitele ţării promise de Dumnezeu lui Avraam şi descendenţilor săi (Isaac, Iacob, etc). n Biblia evreiască, el este numit simplu "Rul" (ha-nahar).
Cuvntul Eufrat este o traducere a expresiei "mpinge nainte" sau "Mergi nainte". Mereu s-a presupus că nseamnă "ru" dar aceasta nu este spusă n mod explicit. Literal, se traduce prin "mersul nainte al lichidului". Rul Eufrat a fost numit pronind de la acest cuvnt, "a merge nainte".
n Apocalipsă, apare o profeţie conform căreia n viitorul apropiat Eufratul va seca naintea Bătăliei Armaghedonului.

Eufratul n istorie
Eufratul a furnizat apa care a condus la nflorirea primei civilizaţii n Sumer, n preajma mileniului al IV-lea .e.n. Multe oraşe antice importante erau localizate pe ru sau n apropierea acestuia, inclusiv Mari, Sippar, Nippur, Shuruppak, Uruk, Ur şi Eridu. Valea Eufratului a constituit inima imperiilor Babilonului şi Asiriei. Timp de mai multe secole, rul a format limita răsăriteană a zonei controlate efectiv de egipteni şi de Imperiul Roman şi limita apuseană a Imperiului Persan.
De asemenea, Bătălia de la Karbala a avut loc pe malul rului Eufrat, unde a fost martirizat Imam Hussein, mpreună cu familia şi prietenii lui.

STOIAN IULIA CARMEN

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica