referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Romania.Coordonate europene

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

este o Å£ară dunăreană: marele fluviu limitează sau străbate teritoriul României pe aproape două cincimi din lungimea sa; în plus, Dunărea colectează aproape toate cursurile de apă de pe teritoriul ţării ÅŸi este o cale navigabilă de mare însemnătate;...

Varianta Printabila 


1 ROMNIA.COORDONATE EUROPENE
( Poziţia geografică, consecinţe social-economice, alte coordonate )    Romnia este o ţară europeană de mărime mijlocie, cu un relief variat şi proporţional dispus, o climă temperată şi o reţea hidrografică bogată. Suprafaţa ţării noastre este de 238 391 km.
COORDONATE MATEMATICE
Ţara noastră este situată n emisfera nordică, la intersecţia paralelei de 45 latitudine nordică cu meridianul de 25 longitudine estică. Aceasta nseamnă că Romnia se află :
-    n latitudine: la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord, poziţie care i conferă un climat temperat;
-    n longitudine: n emisfera estică a planetei, la jumătatea distanţei ntre punctele extreme ale Europei, care sunt ţărmul atlantic al Peninsulei Iberice şi Munţii Urali, ultimii delimitnd continentul european de Asia.
O asemenea poziţie geografică are o seria de consecinţe pentru ţara noastră, ntre care:
-    un climat temperat, dar cu interferenţa celorlalte caracteristici climatice de pe continent;
-    ntrepătrunderea pădurii, specifică Europei Vestice şi Nordice, cu stepa, caracteristică Europei Estice.
AŞEZAREA GEOGRAFICĂ
    Pe continentul european, Romnia este situată aproximativ n mijloc, la distanţă egală de extremităţile vestică şi estică. n schimb, ţara noastră este mai aproape de Marea Mediterană, din sudul Europei, dect de Oceanul Arctic, aflat n nordul acesteia.
    Aşezarea geografică a Romniei este definită, de asemenea, prin trei elemente naturale de importanţa europeană:
a) este o ţară carpatică: Romnia concentrează pe teritoriul său două treimi din lanţul munţilor Carpaţi;
b) este o ţară dunăreană: marele fluviu limitează sau străbate teritoriul Romniei pe aproape două cincimi din lungimea sa; n plus, Dunărea colectează aproape toate cursurile de apă de pe teritoriul ţării şi este o cale navigabilă de mare nsemnătate;
c) este o ţară pontică: are o deschidere de 234 km la Marea Neagră, care asigură legătura cu Oceanul Planetar şi, totodată, cu foarte multe ţări ale lumii.
    Romnia nu este o ţară balcanică propriu-zisă, aşadar nu face parte din Peninsula Balcanică, aşa cum afirmă unele surse. n schimb, Romnia este strns legată de acest spaţiu geografic prin ntreaga sa istorie, prin relaţiile de colaborare şi de prietenie cu ţările din regiune.
COORDONATELE GEOECONOMICE
    La răscrucea dintre mileniile al II-lea şi al III-lea ţara noastră se află situată pe traseul  sau la intersecţia unor axe economice foarte importante:
-    axa VEST-EST, care leagă Europa Occidentală ( dezvoltată tehnologic ) de spaţiul ex-soviectic ( bogat n resurse minerale )
-    la intersecţia axei mărilor ( Marea Mediterană – Marea Neagră – Marea Caspică ) cu axa fluviilor şi canalelor ( Rhin – Main – Dunăre, care leagă Marea Nordului cu Marea Neagră ).

SO8 Constantin Şerban Aleşd
Cărbunaru Adrian
Clasa a VIII-a A

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica