referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Thailanda

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Pe 26 decembrie 2004 coasta vestica a Thailandei a fost devastată de un val tsunami de 10 metri înălÅ£ime ce a urmat cutremurului din Oceanul indian în anul 2004, producând peste 5.000 de victime în Thailanda, jumătate dintre acestea fiind turiÅŸti...

Varianta Printabila 


1                         
Thailanda


    Regatul Thailandei este o ţară n Asia de sud-est, nvecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaezia la sud, şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest. Thailanda mai este cunoscută şi ca Siam, care a fost denumirea oficială a ţării pnă n 11 mai 1949. Cuvntul Thai  nseamnă “liber” n limba thailandeză. Este de asemenea numele poporului thailandez. Unii locuitori, n special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de Siam.
Istoria

Originea Thailandei este legată n mod tradiţional de scurta existenţă a regatului Sukhothai fondat in 1238, după care, mai marele regat                    STEAGUL Azutthaya a luat fiinţă la mijocul secolului XIV. Cultura thailandeză                                   a fost influenţată, in cea mai mare parte, de China şi India. Contactul cu diversele puteri europene a nceput n secolul  XVI dar, n ciuda presiunii continue, Thailanda este singura ţară din sud-estul Asiei care nu a fost niciodată ocupată de vreo putere europeană, totuşi influenţa vestului, inclusiv ameninţarea cu forţa, a condus la multe reforme in secolul XIX.
.Pe 26 decembrie 2004 coasta vestica a Thailandei a fost devastată de un val tsunami de 10 metri nălţime ce a urmat cutremurului din Oceanul indian n anul 2004, producnd peste 5.000 de victime n Thailanda, jumătate dintre acestea fiind turişti.
                                                                                                                                 STEMA
                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                    
Geografie
Thailanda este aşezată pe cteva districte georgafice, n mare parte corespunznd cu grupurile provinciale. Nordul ţării este muntos cu cel mai nalt punct Doi Inthanon la 2.576 m. Nord-estul este format din Platoul Khorat, mărginit la est de rul Mekong. Centrul ţării este dominat de valea rului Chao Phraya care se scurge n Golful Thailandei. Sudul este format din istmul ingust Kra care se lărgeşte n Peninsula Malay.  Thailanda este divizată n 75 de provincii , grupate n 5 grupe de provincii şi Bangkok drept capitală. Fiecare provincie este mpărţită n mici districte – n 2000 erau 795 de districte , 81 subdistricte  şi 50 de districte ale Bangkokului . Cu toate acestea, unele părţi ale provinciilor nvecinate cu Bangkok sunt considerate ca fiind parte a Marelui Bangkok . Aceste provincii cuprind Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakhon Pathom, Samut Sakhon. Numele fiecărei capitale a provinciilor  este acelaşi ca şi denumirea provinciei.

                                                                                                                                                                                                                             Climatul local este tropical şi caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald şi norat de la mijlocul lui mai pnă n septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie pnă la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este intotdeauna cald si umed. Orasele principale, pe lngă capitala Bangkok sunt Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Chiang Mai, şi Songkhla.                           Populaţia Thailandei este dominată de etnicii thialandezi şi laoţieni, ultimii concentraţi n regiunea nord-estică Isan formnd aproximativ o treime din populaţie. Există, de asemeni, o mare comunitate de chinezi-tailandezi care a jucat n istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: malay, n sud, mon, khmer şi diferite triburi hill                                                                                                     .


Curiozităţi
•     Bucătăria thailandeză abundă de gusturi fundamentale: dulce, pipărat, acru şi sărat
•    Calendarul oficial n Thailanda se bazează pe Era budistă, care este cu 543 de ani naintea calendarului vestic. De exemplu, anul 2006 este acelaşi cu anul 2549 EB(era budistă)                           
•    Este ilegal să insulţi familia regală sau să calci pe o imagine a regelui.
•    Muay Thai, sau boxul thailandez, este sportul naţional n Thailanda şi arta marţială nativă. A devenit popular n toată lumea n anii 90. Stiluri de arte marţiale similare există şi n alte ţări din sud-estul Asiei.
•    Salutul standard n Thailanda este un gest similar cu rugăciunea, numit wai. Tabu-urile includ atingerea capului cuiva sau aratarea cu piciorul, deoarece capul este considerat cea mai naltă parte a corpului, iar piciorul cea mai joasă. A păşi peste cineva sau peste mncare este considerat drept o insultă extremă. Cărţile sau alte documente sunt respectate ca nişte obiecte seculare, de aceea nu este permis să freci o carte de masă sau s-o faci să alunece pe masă sau să o pui pe jos.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica