1                         
Thailanda


    Regatul Thailandei este o ţară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaezia la sud, şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest. Thailanda mai este cunoscută şi ca Siam, care a fost denumirea oficială a ţării până în 11 mai 1949. Cuvântul Thai  înseamnă “liber” în limba thailandeză. Este de asemenea numele poporului thailandez. Unii locuitori, în special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de Siam.
Istoria

Originea Thailandei este legată în mod tradiţional de scurta existenţă a regatului Sukhothai fondat in 1238, după care, mai marele regat                    STEAGUL Azutthaya a luat fiinţă la mijocul secolului XIV. Cultura thailandeză                                   a fost influenţată, in cea mai mare parte, de China şi India. Contactul cu diversele puteri europene a început în secolul  XVI dar, în ciuda presiunii continue, Thailanda este singura ţară din sud-estul Asiei care nu a fost niciodată ocupată de vreo putere europeană, totuşi influenţa vestului, inclusiv ameninţarea cu forţa, a condus la multe reforme in secolul XIX.
.Pe 26 decembrie 2004 coasta vestica a Thailandei a fost devastată de un val tsunami de 10 metri înălţime ce a urmat cutremurului din Oceanul indian în anul 2004, producând peste 5.000 de victime în Thailanda, jumătate dintre acestea fiind turişti.
                                                                                                                                 STEMA
                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                    
Geografie
Thailanda este aşezată pe câteva districte georgafice, în mare parte corespunzând cu grupurile provinciale. Nordul ţării este muntos cu cel mai înalt punct Doi Inthanon la 2.576 m. Nord-estul este format din Platoul Khorat, mărginit la est de râul Mekong. Centrul ţării este dominat de valea râului Chao Phraya care se scurge în Golful Thailandei. Sudul este format din istmul ingust Kra care se lărgeşte în Peninsula Malay.  Thailanda este divizată în 75 de provincii , grupate în 5 grupe de provincii şi Bangkok drept capitală. Fiecare provincie este împărţită în mici districte – în 2000 erau 795 de districte , 81 subdistricte  şi 50 de districte ale Bangkokului . Cu toate acestea, unele părţi ale provinciilor învecinate cu Bangkok sunt considerate ca fiind parte a Marelui Bangkok . Aceste provincii cuprind Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakhon Pathom, Samut Sakhon. Numele fiecărei capitale a provinciilor  este acelaşi ca şi denumirea provinciei.

                                                                                                                                                                                                                             Climatul local este tropical şi caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald şi înorat de la mijlocul lui mai până în septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie până la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este intotdeauna cald si umed. Orasele principale, pe lângă capitala Bangkok sunt Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Chiang Mai, şi Songkhla.                           Populaţia Thailandei este dominată de etnicii thialandezi şi laoţieni, ultimii concentraţi în regiunea nord-estică Isan formând aproximativ o treime din populaţie. Există, de asemeni, o mare comunitate de chinezi-tailandezi care a jucat în istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: malay, în sud, mon, khmer şi diferite triburi hill                                                                                                     .


Curiozităţi
•     Bucătăria thailandeză abundă de gusturi fundamentale: dulce, pipărat, acru şi sărat
•    Calendarul oficial în Thailanda se bazează pe Era budistă, care este cu 543 de ani înaintea calendarului vestic. De exemplu, anul 2006 este acelaşi cu anul 2549 EB(era budistă)                           
•    Este ilegal să insulţi familia regală sau să calci pe o imagine a regelui.
•    Muay Thai, sau boxul thailandez, este sportul naţional în Thailanda şi arta marţială nativă. A devenit popular în toată lumea în anii 90. Stiluri de arte marţiale similare există şi în alte ţări din sud-estul Asiei.
•    Salutul standard în Thailanda este un gest similar cu rugăciunea, numit wai. Tabu-urile includ atingerea capului cuiva sau aratarea cu piciorul, deoarece capul este considerat cea mai înaltă parte a corpului, iar piciorul cea mai joasă. A păşi peste cineva sau peste mâncare este considerat drept o insultă extremă. Cărţile sau alte documente sunt respectate ca nişte obiecte seculare, de aceea nu este permis să freci o carte de masă sau s-o faci să alunece pe masă sau să o pui pe jos.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro