referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Legea lui Arhimede

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

După ce a câÅŸtigat puterea în Siracuza, Hieron a hotărât să pună într-un templu o coroană de aur pe care să o închine zeilor care l-au ajutat în obÅ£inerea victoriei. Aurarul care a confecÅ£ionat-o i-a adus o coroană minunată. La urechea regelui au ajuns însă zvonuri că aurarul ar fi furat o parte din aur ÅŸi l-ar fi înlocuit cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede să stabilească cu certitudine dacă a fost înÅŸelat sau nu...

Varianta Printabila 


1

Legea lui Arhimede

 

 

        Arhimede (287-212 .H.) s-a născut la Siracuza, n Sicilia (n acel timp era colonie grecească). El este unul dintre cei mai cunoscuţi nvăţaţi ai Greciei antice, considerat părintele mecanicii.

        ntmplarea care a condus la descoperirea legii care-i poartă numele este următoarea:

        După ce a cştigat puterea n Siracuza, Hieron a hotărt să pună ntr-un templu o coroană de aur pe care să o nchine zeilor care l-au ajutat n obţinerea victoriei. Aurarul care a confecţionat-o i-a adus o coroană minunată. La urechea regelui au ajuns nsă zvonuri că aurarul ar fi furat o parte din aur şi l-ar fi nlocuit cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede să stabilească cu certitudine dacă a fost nşelat sau nu.

        Frămntat de rezolvarea problemei, aflndu-se n cadă, Arhimede a observat că intrnd mai mult n apă, din ce n ce mai multă apă se revarsă afară. n acel moment a sărit din cadă şi a luat-o la fugă, strignd din răsputeri “Evrica!”, adică “Am descoperit!”

        Plecnd de la observaţia din baie, el a stabilit că meşterul aurar şi nsuşise o mare parte din aurul ncredinţat. Astfel s-a formulat legea care-i poartă numele lui Arhimede.

        Forţa arhimedică reprezintă rezultanta tuturor forţelor (de apăsare) cu care lichidul, datorită presiunii hidrostatice, acţionează asupra unui corp scufundat ntr-un lichid.

O altă formulare a legii lui Arhimede, mai clară, ar fi: Un corp scufundat ntr-un lichid n repaus este mpins de jos n sus cu o forţă verticală numeric egală cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.

Caracteristicile forţei arhimedice

 

-        Forţa arhimedică are direcţie verticală şi sensul de jos n sus

-        Modulul forţei arhimedice este egal cu modulul greutăţii lichidului dezlocuit de corp:

FA= Gl = ml ∙ g = ∫l ∙ Vl ∙ g

-        Punctul de aplicaţie al forţei arhimedice se numeşte centru de presiune. El coincide cu centrul de greutate al corpului dacă acesta este omogen şi complet scufundat n lichid.

1

Factori care influenţează forţa arhimedică

 

        Factorii care influenţează valoarea forţei arhimedice sunt:

-        valoarea forţei arhimedice nu depinde de adncimea la care este scufundat corpul

-        valoarea forţei arhimedice depinde de natura lichidului fiind cu att mai mare cu ct densitatea lichidului este mai mare

-        valoarea forţei arhimedice nu depinde de masa corpului scufundat dacă volumul corpului nu se modifică

-        valoarea forţei arhimedice creşte cu volumul corpului scufundat

 

Aplicaţii ale legii lui Arhimede

 

        Navele plutesc, deşi sunt confecţionate din materiale cu densitatea mult mai mare dect a apei. Datorită formei lor ele dezlocuiesc un volum foarte mare de apă (mai mare dect volumul materialelor din care este confecţionată nava).

        Submarinul este o navă care poate pluti la suprafaţa apei, dar se poate şi scufunda la diferite adncimi. El are ntre pereţii săi dubli rezervoare (numite balast-apă), care se pot umple cu apă din mare; cnd se umplu cu apă, greutatea submarinului creşte, şi el se scufundă. Pentru a reveni la suprafaţă, apa din rezervoare este evacuată cu ajutorul aerului comprimat.

        Batiscaful este un submarin mai mic, folosit pentru a cobor la adncimi foarte mari. Pentru a rezista la presiunile enorme ale apei, cabina n care se află pasagerii (vizibilă n partea inferioară) este o sferă de oţel cu pereţii foarte groşi. Restul carcasei este plină cu un lichid cu densitatea mai mică dect apa.

        Baloanele umplute cu hidrogen, lăsate libere n aer, se ridică datorită forţei arhimedice.

        Legea lui Arhimede mai are şi alte aplicaţii n lumea de zi cu zi, acestea fiind doar unele dintre ele.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica