referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Dumnezeu.Concept filozofic

Categoria: Referat Filozofie

Descriere:

Toma d’Aquino relevă cinci modalităţi prin care afirmă că este atestată existenÅ£a lui Dumnezeu. Există în teoriile sale aceeaÅŸi logică clară, proprie filosofilor când se vrea cu orice preÅ£ a se atinge un scop. Vrea, însă a aduce concretul într-o ÅŸtiinÅ£a relativă cum este filosofia. Ori filosofia nu este matematică, ori fizică pură, ci o metafizică – este o continuă dezbatere a unor chestiuni ce devin filosofice tocmai pentru imposibilitatea lor de a căpăta o formă fixă....

Varianta Printabila 


1

Dumnezeu – concept filosofic

 

 

           

 

Ideea filosofică de Dumnezeu reuşeşte ntr-o măsură mai mult sau mai puţin precară a ascunde o explicaţie a necunoscutului n spatele unui nume.

Absolutul se va numi Dumnezeu ca expresie pură a acestei teorii; mişcătorul ntru toate, n sine nemişcat ca element de plecare, se va regăsi tot n Dumnezeu şi, actul pur, lipsit de potenţă şi de posibilitatea de a fi creat prin alipirea unor atribute de către altcineva, se va nchide deasemenea n această denumire.

Viziunea filosofică nu se vrea nici pe departe religioasă, dar nici ateistă, căci, oricum, aşa cum demonstrează Mircea Eliade, şi cei mai convinşi ateişti şi vor regăsi, sub o anumită lupă, acţiunile ntr-o practică religioasă ascunsă de simbol.

Astfel se aduce denumirea n concept, n conceptul de Dumnezeu ce  devine cu att mai ambiguu cu ct sunt luate n vedere diferitele teorii ale marilor gnditori. Se unesc mai multe ideologii, unele se bazează pe idei ale unor predecesori, dar n analiză atentă ntrebările şi au doar răspunsuri suspendate n nesiguranţă, căci n această cursă către definirea şi dovedirea existenţei unui asemenea absolut, demonstraţia se bazează pe o logică a intangibilului, proiectată din necesitate n imaterial şi chiar aruncată ntr-un joc de noroc a cărui miză se zbate ntre siguranţa şi nesiguranţa unui cştig sau a unei pierderi.

Se caută deci o existenţă n sine, o tangibilitate a inexplicabilului, a ceea ce depăşeşte omul, fie el şi dedublat (n corporal şi spiritual), ce depăşeşte limitele ştiinţificului, o existenţă (imanentă), suficientă sieşi, indiscutabilă din neştiinţă şi necesitate.

Toma d’Aquino relevă cinci modalităţi prin care afirmă că este atestată existenţa lui Dumnezeu. Există n teoriile sale aceeaşi logică clară, proprie filosofilor cnd se vrea cu orice preţ a se atinge un scop. Vrea, nsă a aduce concretul ntr-o ştiinţa relativă cum este filosofia. Ori filosofia nu este matematică, ori fizică pură, ci o metafizică – este o continuă dezbatere a unor chestiuni ce devin filosofice tocmai pentru imposibilitatea lor de a căpăta o formă fixă.

 „ Existenţa lui Dumnezeu se poate demonstra n cinci probe...” afirmă acesta n „Summa Theologica”. 

 Dar oare va fi credibilă o probă, o demonstraţie ce se deduce din contingenţă şi necesitate ?

Blaise Pascal, n „ Cugetări”, supune totul riscului unui pariu cu şanse egale de cştig sau de pierdere cu privire la ideea de existenţă sau inexistenţă a unui Dumnezeu, ntr-un comentariu uşor ironic, pentru ca n „ Memorial” să găsim un text cu o mărturisire ce se ncadrează n gndirea mistică, adepţii acestei viziuni afirmnd că existenţa lui Dumnezeu se impune constrngator n stări de o factură cu totul deosebită, cum este extazul, stare nsoţită de sentimentul unei certitudini superioare, de iluminare. 

De acest concept de Dumnezeu se leagă şi moralitatea, legată aici mai puternic de religie, dnd naştere unui judecător suprem a tot ceea ce ntreprindem şi, n afara religiei ca judecător suprem al propriei conştiinte (Immanuel Kant – „Metafizica moravurilor”).

 

Se pare că, de-alungul timpului şi, ca referire specială, a istoriei filosofice, ntrebările ce nglobează conceptul de Dumnezeu au rămas aceleaşi la bază, nsă răspunsurile continuă să pună la ncercare şi să răscolească conştiinţa unor minţi ilustre, dndu-le variante ce fie se apropie una de cealaltă, fie se ndreaptă către un pol opus şi, deşi este lege a fizicii că polii opuşi se atrag, dau naştere unor polemici puternice. 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica