referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Societatea in comandita simpla

Categoria: Referat Drept

Descriere:

Reuneste doua categorii de asociati: comanditatii si comanditarii. Comanditatii - au aceeasi pozitie in societate ca asociatii in nume colectiv, ei raspund nelimitat si solidar pentru întregul pasiv. Comanditarii - furnizeaza capital care formeaza capitalul social, marginindu-si riscurile la aportul lor la capitalul social.

Varianta Printabila 


Societatea în comandită simplă - SCS
reuneşte două categorii de asociaţi:

 • comanditaţii
 • comanditarii

comanditaţii - au aceeaşi poziţie în societate ca asociaţii în nume colectiv, ei răspund nelimitat şi solidar pentru întregul pasiv.
comanditarii - furnizează capital care formează capitalul social, mărginîndu-şi riscurile la aportul lor la capitalul social.
Situaţia comanditarului poate fi confundată cu a unei persoane care împrumută comanditatului bani.
Diferenţe :

 • împrumutătorul îşi recuperează întotdeauna banii pe cînd aportul comanditarului constituie aport la capitalul social devenind proprietatea societăţii.
 • împrumutătorul nu poate interveni în refacerea (modul de desfăşurare) societăţii, pe cînd comanditarul fiind asociat, are drepturi provenind din această calitate intervenind chiar şi în activitatea societăţii.

Se constituie prin contract şi statut.
Comanditarii:

 • aportul comanditarului la constituirea societăţii.
  Acesta e obligat să verse aportul subscris la constituirea societăţii, neîndeplinirea obligaţiei făcând să curgă dobânzile de la data stabilită ca termen al vărsării.
  Poate fi constituită din numerar, bunuri şi creanţe, vărsarea aportului la constituirea societăţii e singura obligaţie a comanditarului.
 • participarea comanditarilor la  administrarea societăţii.
  În afară de dreptul de a participa la împărţirea beneficiilor, comanditarul poate încheia operaţii în contul societăţii dar numai în condiţiile unei procuri speciale date de către asociaţii comanditaţi.
 • participarea la conducere.
  Comanditarul participă la numirea şi revocarea administratorilor, el poate acorda autorizarea comanditaţilor pentru operaţiile ce depăşesc limitele puterii acestora.

Comanditaţii
Le sunt aplicabile dispoziţiile legale prevăzute pentru asociaţii SNC-urilor.
Moartea unicului comanditat atrage dizolvarea societăţii dacă nu există clauză de continuare cu moştenitorii. Această clauză nu e aplicabilă dacă toţi moştenitorii sunt minori, întrucât minorii nu se pot obliga solidar şi nemărginit pentru nici un fel de datorie.

Administrarea SCS

Potrivit art. 3 din Legea nr. 31/1990, în contractul de societate trebuie să se prevadă "asociaţii care administrează şi reprezintă socitatea, cu stabilirea puterilor lor."
În cazul societăţii în comandită simplă, calitatea de administrator o pot avea numai asociaţii comanditaţi (art. 58 din Legea nr. 31/1990). Excluderea asociaţilor comanditari se explică prin caracterul limitat al răspunderii lor pentru obligaţiile sociale.
Astfel, în contractul de societate vor fi desemnaţi, ca administratori şi reprezentanţi ai societăţii, numai asociaţii comanditaţi.
Cu toate că asociaţii comanditari nu pot avea calitatea de administrator, totuşi, legea le recunoaşte posibilitatea de a încheia anumite operaţii. Potrivit art. 59 din Legea nr. 31/1990, comanditarul poate încheia operaţii în contul societăţii numai în baza unei procuri speciale pentru operaţiile determinate, dată de la reprezentanţii societăţii şi înscrisă în registrul comerţului. În cazul în care acţionează fără o astfel de procură, comanditarul devine răspunzător faţă de terţi, nelimitat şi solidar, pentru toate obligaţiile societăţii contractate de la data operaţiei încheiate de el.

 

 

 

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica