referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Asigurarea de protectie si indemnizare - Asigurari si reasigurari

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Se determinã prin înmulÅ£irea sumei asigurate cu cota de primã ce variazã în funcÅ£ie de felul transportului. Pentru protejarea bunurilor în timpul transportului terestru se pot încheia asigurãri facultative de abonament (transportul pe calea feratã, transportul cu vehicule, prin poÅŸtã sau în transportul combinat)...

Varianta Printabila 


1

Asigurarea de protecţie şi indemnizare

 

 

Asigurarea prin cluburile de P&I are, n principiu, funcţia de preluare a rspunderii armatorilor, ntr-un context de reciprocitate.

Dup caz, la cererea cluburilor, se pot lua msuri pentru a prentmpina arestarea navelor asigurate, se pot pot procura sau emite scrisori de garanţii bancare.

Riscurile de rspundere a armatorilor n cadrul asigurrii de P&I sunt precizate prin condiţiile de asigurare, dup cum urmeaz:

rspunderea pentru coliziunea navei cu o al nav – se are n vedere c asigurarea tradiţional e limitat la din daunele provocate altei nave. Asigurarea de P&I realizeaz o acoperire a rspunderii armatorului ce depşeşte din valoarea pagubei provocate altei nave fr ca aceasta s fie asigurat de o poliţ CASCO.

rspunderea armatorului pentru daune pricinuite prin coliziunea mrfurilor sau altor bunuri transportate cu nava sa – n principiu, aceast rspundere este integrat n asigurarea de P&I pentru c abordajul cauzat din culp unei nave face ca repararea daunelor s cad n sarcina navei ce le-a cauzat.

rspunderea pentru daunele pricinuite navelor şi bunurilor aflate la bordul acestora, altfel dect prin coliziune – Daunele pricinuite de neglijenţa n exploatarea şi asigurarea navei, de acţiunile ce au loc la bordul navei: incendiu, explozie, manevre defectuoase.

rspunderea n baza controlului de alimentare cu combustibil – Aceasta este preluat n asigurarea reciproc, dar doar n limita contractelor de bunkeraj n porturi. Deci, asigurarea nu se extinde asupra riscurilor generate de alimentarea n afara porturilor.

rspunderea pentru daunele pricinuite obiectelor fixe sau plutitoare – Este preluat prin asigurarea de cluburile de P&I pentru c, conform legilor specifice şi normelor generale ale fiecrui stat, armatorul este chemat s rspund pentru daunele pricinuite instalaţiilor portuare fixe sau mobile care au aparţinut terţilor, cu condiţia ca aceste riscuti s nu fi fost preluate printr-o asigurare contractual.

rspunderea pentru ndeprtarea epavelor rezultate din naufragiu – Se preiau de asigurarea de cluburile de P&I urmtoarele elemente:

         cheltuielile aferente ridicrii, ndeprtrii, distrugerii rmşiţelor navelor avariate dac acestea cad n sarcina armatorului;

         cheltuielile impuse pentru ridicarea, ndeprtarea, distrugerea bunurilor de pe nava asigurat dac aceste cheltuieli revin armatorului;

         rspunderea armatorului faţ de terţe persoane, fizice sau juridice, derivnd din operaţiunile de ridicare a navei, ndeprtarea rmşiţelor, distrugerea resturilor navei ori bunurilor;

         rspunderea armatorului n cazul neputinţei sale de a ndeprta sau distruge epava.

rspunderea derivat din contractele de nchiriere a instalaţiilor şi utilajelor de ncrcare/descrcare – Se pot asigura de ctre armator la cluburile de P&I avnd n vedere pericolele şi riscurile ce pot afecta bunurile nchiriate, integritatea şi sntatea operatorilor.

rspunderea pentru reasigurarea protecţiei şi conservrii bunurilor transportate – Se au n vedere dou aspecte ale rspunderii:

a)      rspunderea pentru pierderea total a bunurilor;

b)      rspunderea pentru avarierea bunurilor transportate.

rspunderea pentru transportul mrfurilor n containere.

nencasarea contribuţiei mrfii la avaria comun.

alte rspunderi ale armatorului ca:

         rspunderea pentru amenzi aplicate armatorului de autoritţile portuare, vamale, de frontier, instanţele de judecat, etc;

         rspunderea pentru cheltuielile impuse n cazurile de carantin;

         rspunderea pentru unele cheltuieli de exploatare a navei (ancheta privind dispariţia navei).

De remarcat c n acţiunea lor, cluburile de P&I respect cu stricteţe principiul neamestecului n sfera asigurrilor contractuale, riscurile aferente unor asemenea asigurri nefiind preluate n asigurarea de P&I.

 

ASIGURAREA BUNURILOR N TRANSPORTURILE TERESTRE ŞI AERIENE

 

1. ASIGURAREA BUNURILOR N TRANSPORTUL TERESTRU

 

Obiectul asigurrii:

Se asigur facultativ mrfurile obişnuite ce fac obiectul transportului pe cile ferate, cu vehicule sau prin poşt. n condiţii speciale se asigur şi mrfurile perisabile, periculoase, bunurile de valoare mare (bani, documente, hrtii de valoare, obiecte preţioase, colecţii, tablouri şi animale vii).

Riscurile asigurrii:

Sunt acoperite urmtoarele riscuri:

-          incendiu, ploaie, trsnet, grindin, explozie, inundaţii, furtun, avalanşe, etc;

-          accidente ale mijloacelor de transport – ciocniri, loviri, derapri, rsturnri;

-          acte de tlhrie – spargere, scurgere/risipire sau furt al bunurilor asigurate, ca urmare a accidentului mijloacelor de transport;

-          accidente n timpul ncrcrii/descrcrii bunurilor.

Excluderi: Nu se acord despgubiri pentru:

-          pagube produse din cauza unor nsuşiri proprii bunurilor transportate;

-          pagube produse ca urmare a relei conservri, de ctre asigurat, a bunurilor transportate ca urmare a ambalrii şi transportului bunurilor n stare deteriorat;

-          pagube produse bunurilor transportate de: insecte, ger, cldur, etc;

-          pagube produse bunurilor transportate ca urmare a predrii spre expediere a unor bunuri excluse de la transport sub denumire fals, inexact, incomplet.

Suma asigurat:

La asigurearea de tip CARGO – suma poate fi format din:

-          valoarea bunurilor potrivit facturii;

-          costul transportului şi costul asigurrii dac acestea nu sunt incluse n valoarea facturii;

-          cheltuielile şi taxele vamale;

-          supraasigurarea de 10% din valoarea bunurilor, doar dac nu s-a convenit altfel, pentru acoperirea acelor cheltuieli ce nu pot fi prevzute la ncheierea asigurrii.

Prima de asigurare:

Se determin prin nmulţirea sumei asigurate cu cota de prim ce variaz n funcţie de felul transportului. Pentru protejarea bunurilor n timpul transportului terestru se pot ncheia asigurri facultative de abonament (transportul  pe calea ferat, transportul cu vehicule, prin poşt sau n transportul combinat).

Asigurarea se ncheie fr termen pentru sumele maxime stabilite de asigurtor pe un vagon de cale ferat, un autovehicul, un colet.

Dac la transport, valoarea bunurilor este mai mare dect cea prevzut n asigurarea de abonament, pentru diferenţ se poate ncheia o asigurare suplimentar.

Rspunderea societţii de asigurare:

ncepe şi nceteaz n mod diferenţiat şi specific. Ea ncepe dup intrarea n vigoare a asigurrii astfel:

         la bunurile transportate pe calea ferat – din momentul primirii bunurilor de ctre transportator, cu respectarea regulamentului de transport;

         la bunurile transportate cu vehicule – din momentul ncrcrii bunurilor n vehicule.

Rspunderea societţii de asigurri nceteaz, de asemenea, n mod diferenţiat:

         la bunurile transportate pe cile ferate – din momentul eliberrii bunurilor ctre destinatar;

         la bunurile transportate cu vehicule – din momentul descrcrii acestora din vehicule la destinaţie.

Societatea de asigurri are dreptul s verifice siruaţia real a bunurilor transportate şi s efectueze, pe aceast baz, regularizarea primelor de asigurare n funcţie de situaţia real.

Constatarea, evaluarea şi stabilirea despgubirii:

Are loc, n mod specific, dar cu ncadrarea n coordonatele mecanismului asigurrii de bunuri.

1

Constatarea pagubei are loc n urma sesizrii organelor de poliţie şi nştiinţrii societţii de asigurri cu privire la producerea pagubei asigurate.

La opţiunile de constatare particip:

-          inspectorul de daune al societţii de asigurare;

-          cruşul;

-          organele de poliţie;

-          asiguraţii sau reprezentanţii lui;

-          martorii (dup caz).

Cu acest ocazie se ntocmeşte un proces verbal de constatare a pagubei. Evaluarea pagubei are loc n funcţie de cantitatea bunurilor prejudiciate şi de preţurile de evaluare la data producerii evenimentului asigurat.

Despgubirea este, n principiu, cel mult egal cu paguba, cu condiţia s nu depşeasc suma asigurat. Plata despgubirii se efectueaz n cadrul unui termen precizat n contractul de asigurare, n principiu n termen de 30 de zile, n caz de furt sau de dispariţie a bunurilor, de la data nştiinţrii asupra cazului asigurat.

Dac, ulterior, bunurile sunt recuperate, atunci sumele pltite ca despgubiri se restituie societţii de asigurri.

 

ASIGURAREA AUTOVEHICULELOR (auto CASCO)

 

Poate fi ncheiat de persoanele fizice sau juridice cu domiciliu, sediu sau reşedinţa n Romnia.

Obiectul asigurrii:

Autovehiculele ce sunt nmatriculate conform dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice , respectiv:

-          autovehicule pentru transportul terestru de persoane;

-          autovehicule pentru transportul de bunuri;

-          autovehicule speciale pentru gospodrirea comunal;

-          tramvaiele sau alte mijloace de transport pe cale;

-          remorci auto trase de un vehicul asigurat.

Riscurile asigurrii:

Autovehiculele sunt asigurate pentru riscurile la care sunt supuse att timp ct circul, ct şi n timpul asigurrii ca:

-          accidente (ciocniri, izbiri, cderi, derapri);

-          incendiu, trsnet, explozie;

-          calamitţi naturale;

-          furt.

La asigurarea autovehiculului pentru pagubele de furt sunt cuprinse:

-          furtul autovehiculului, al unor componente sau piese;

-          pagube produse ca urmare a furtului, tentativei de furt al unor componente sau piese, sau al unor bunuri din autovehicule;

-          pagube produse ncperii n care se afla autovehiculul ca urmare a furtului prin efracţie sau a tentativei de furt.

Se mai acord despgubiri pentru:

-          cheltuieli pentru transportul autovehiculelor la atelierul de reparaţii cel mai apropiat sau la locul de adpost cel mai apropiat;

-          pagube produse autovehiculelor cu ocazia msurilor luate n timpul producerii riscului asigurat, pentru salvarea autovehiculului sau a construcţiilor unde se afl acesta;

-          cheltuielile fcute cu ocazia limitrii pagubelor.

Mecanismul asigurrii:

Asigurarea se ncheie la solicitarea posesorului autovehiculului n baza declaraţiei de asigurare şi, respectiv, a contractului de asigurare.

Perioada de asigurare este de 1 an sau 6 luni, iar pentru deţintorii de autovehicule aflate temporar n Romnia poate fi mai mic, dar minim 1 lun. Asigurarea se consider ncheiat odat cu emiterea de societatea de asigurare a contractului de asigurare şi ncasarea primei de asigurare, fiind valabil pentru autovehiculul specificat n contract.

Suma asigurat:

Asigurarea se face la suma declarat de asigurat, dar care nu trebuie s depşeasc valoarea autovehiculului la momentul ncheierii contractului.

Valoarea la data asigurrii se determin:

-          la autovehiculele romneşti – din preţul de comercializare se scade uzura;

-          la autovehiculele strine – din valoarea n valut ce se transform n lei se scade uzura.

Primele de asigurare:

Sunt anuale, fiind stabilite, dup caz, n sum fix pe tipuri şi mrci de autoturisme sau sub forma unor cote tarifare, la 100 de lei suma asigurat.

n tariful de prime se cuprind primele de asigurare anuale, n sum absolut, diferenţiat pe 12 grupe tarifare, n funcţie de capacitatea cilindric a motorului: grupa minim – 750 cm3; grupa maxim 6000 cm3.

Pentru autoturismele folosite ca taximetre sau n şcolile de conducere auto, primele de asigurare se majoreaz.

Pentru autoturismele autostaţionare şi, inclusiv remorcile tractate dup autovehicule se pot ncheia, de asemeni, asigurri cu prima de asigurare integral sau cu prima de asigurare redus cu 15%, 20%, 30%, faţ de cea prevzut n tariful de prim. Aici şi despgubirile se micşoreaz corespunztor reducerii primei de asigurare.

Primele de asigurare stabilite n cadrul societţilor de asigurare pot fi reduse şi n ipoteza aplicrii “clauzei bonus”. Mai precis, n cazul n care asigurarea se rennoieşte n urmtorii ani fr ca asiguratul s fi beneficiat de despgubirile respective, prima se micşoreaz: cu 15% (n primul an), 25% (n anul 2), 35% (n al 3-lea an), 45% (n anul şi n urmtorii ani).

Rspunderea asigurtorului:

Rspunderea societţii de asigurri ncepe dup 24 de ore de la exprimarea zilei n care s-a ncheiat contractul şi s-a achitat prima de asigurare şi nceteaz la ora 24 a ultimei zile din perioada de asigurare.

Despgubirea:

Nu poate depşi suma asigurat, cuantumul pagubei şi nici valoarea autovehiculului n momentul producerii riscului asigurat.

Dac suma asigurat este mai mare dect valoarea autovehiculului n momentul producerii riscului, despgubirea va fi egal cu cuantumul pagubei.

Dac suma asigurat este mai mic dect valoarea autovehiculului n momentul producerii riscului, despgubirea va fi calculat, reducndu-se cuantumul pagubei corespunztor raportului dintre suma asigurat şi valoarea autovehiculului la data producerii riscului asigurat.

Nu se acord despgubiri pentru:

-          pagube produse prin ntrebuinţare, funcţionare, uzare, defecte de fabricaţie;

-          pagubele produse prţilor componente de rezerv (preluate, huse, etc);

-          cheltuielile fcute pentru transformarea sau mbuntţirea autovehiculului n comparaţie cu starea dinaintea producerii evenimentului asigurat;

-          cheltuielile fcute pentru repararea unor avarii necuprinse n asigurare;

-          pagube indirecte:

         reducerea valorii autovehiculelor dup reparaţii;

         pagube produse n legtur cu utilizarea autovehiculului la concursuri sau antrenamente;

         pagube provocate cu intenţie de asigurare.

Nu se acord despgubiri dac:

-          autovehiculul nu avea certificat de nmatriculare valabil;

-          asiguratul a condus autovehiculul şi a produs accident sub influenţa buturilor alcoolice;

autovehiculul, n momentul producerii accidentului, era condus de o persoan fr perm

is de conducere valabil.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica