referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cercetarea faptuitorilor

Categoria: Referat Drept

Descriere:

e. Practica demonstreaza ca, la locul faptei, infractorii pot comite erori grave: renuntarea la portul manusilor si folosirea unor pahare; pierderea unor obiecte personale sau a unor corpuri delicte, autoaccidentari etc. De asemenea, în multe situatii, infractorii au fost identificati dupa urmele de manusi folosite în câmpul infractional...

Varianta Printabila 


1

Cercetarea faptuitorilor

 

          Subiect activ al infractiunii de furt sau tālharie poate fi orice persoana care īndeplineste conditiile generale ale raspunderii penale.

         Agravanta participarii la furt a doua sau mai multor persoane opereaza atunci cānd se constata prezenta tuturor participantilor la locul faptei, īn momentul savārsirii acesteia.

         Furtul savārsit de un major īmpreuna cu un minor constituie furt calificat chiar daca minorul nu raspunde penal, dar, īn acelasi timp, constituie si o agravanta prevazuta de art. 75 lit. c. C. pen. – savārsirea infractiunii de catre un infractor major īmpreuna cu un minor. Īn situatia īn care unii dintre inculpati au amenintat victima, iar altii au deposedat-o de bunuri, toti sunt coautori ai infractiunii de tālharie.

         Pentru a se retine si infractiunea de asociere īn vederea savārsirii de infractiuni, trebuie sa existe o īntovarasire de oarecare durata, īn vederea realizarii unui scop infractional comun, si nu o simpla īntelegere, īntāmplatoare si spontana.

         Pentru existenta infractiunii este suficient ca īntre faptuitori sa fi intervenit

un consens fara echivoc, privind constituirea si scopul asocierii, fapta consumāndu-

se īn momentul realizarii acestui consens.

 

1. Cauzele si īmprejurarile care au favorizat savārsirea furtului sau tālhariei

 

         Cunoasterea acestor cauze si īmprejurari permite organelor de urmarire penala realizarea actului preventiv prin alegerea celor mai eficiente metode de combatere a unor astfel de infractiuni. Amintim: insuficienta preocupare pentru folosirea sistemelor de paza si alarmare; neasigurarea cu īncuietori corespunzatoare, gratii la geamuri; neglijenta si lipsa de raspundere din partea personalului de paza; pastrarea īn locuinte sau unitati comerciale a unor sume importante de bani, valuta sau bijuterii; posibilitatea valorificarii cu usurinta a bunurilor provenite din furturi sau tālharii īn talciocuri, consignatii, case de amanet, tārguri etc., fara a exista o reglementare legala stricta etc.

 

2. Unele particularitati ale investigarii furtului si tālhariei

 

2.1. Cercetarea locului faptei

 

a. Cercetarea locului faptei este necesara si obligatorie īn toate cazurile de furt si tālharie, chiar cānd infractiunea este reclamata dupa 2–3 saptamāni (la externarea victimei tālhariei), atāt pentru stabilirea cercului de suspecti, cāt si pentru identificarea martorilor oculari.

b. Prin loc al faptei se īntelege:

locul īn care s-au aflat bunurile si valorile sustrase; itinerarul parcurs de infractor pentru a ajunge la locul faptei;  locul īn care faptuitorii s-au ascuns si au pāndit victima; itinerarul parcurs de infractor dupa comiterea faptei; locurile īn care au fost ascunse obiectele corp-delict sau obiectele si valorile provenite din savārsirea infractiunii; locurile īn care s-au ascuns infractorii pentru a scapa de urmarire.

c. Prin cercetarea sistematica a locului faptei se stabilesc date privind:

• numarul faptuitorilor;

• perioada īn care au operat;

• caile de acces ale infractorilor;

• mijloacele si metodele folosite;

• bunurile sustrase.

d. La locul faptei vor fi descoperite urme de māini si de picioare; urme ale instrumentelor de spargere folosite; urme biologice (pete de sānge, fire de par), care pot conduce la identificarea faptuitorilor; urme olfactive, care vor fi exploatate cu ajutorul cāinelui de urmarire; urme sub forma de resturi de obiecte (pilitura, rumegus, pelicula de vopsea etc.); urme care indica anumite deprinderi sau specializari ale infractorului; microurme pe īmbracamintea si corpul infractorului etc. Aceste categorii de urme vor fi cautate, fixate si ridicate inclusiv pe itinerariile folosite de infractori dupa comiterea faptei.

e. Practica demonstreaza ca, la locul faptei, infractorii pot comite erori grave: renuntarea la portul manusilor si folosirea unor pahare; pierderea unor obiecte personale sau a unor corpuri delicte, autoaccidentari etc. De asemenea, īn multe situatii, infractorii au fost identificati dupa urmele de manusi folosite īn cāmpul infractional.

f. O deosebita importanta prezinta clarificarea īmprejurarilor negative sau controversate care pot fi rezultatul unor īncercari de simulare a furtului sau tālhariei

g. Īn cazul īn care victima infractiunii de tālharie a fost supusa unor violente fizice, este obligatorie examinarea ei de catre medicul legist, pentru a stabili:

• natura si vechimea leziunilor;

• instrumentele cu care au fost cauzate;

• gravitatea leziunilor;

• daca victima putea sa-si produca singura leziunile (īn situatia īn care exista indicii

de simulare a tālhariei).

h. Īn procesul-verbal de cercetare a locului faptei vor fi consemnate, īn detaliu, toate constatarile facute, fotografiile judiciare executate, schita locului faptei etc.

 

2.2. Alte forme de furt:

a) furturi din hoteluri;

b) furturi de la garderobele salilor de spectacol;

c) furturi din stranduri sau de pe plaja;

d) furturi de bagaje sau furturi prin substituirea bunurilor cu un obiect asemanator;

e) furturi de la persoanele adormite sau īn stare de ebrietate;

f) furturi de la persoanele tratate cu cafea, ceai, prajituri, sucuri etc. īn care au fost

introduse substante ce produc adormirea victimelor, specifice īndeosebi īn trenurile de calatori;

g) furturile de animale;

h) furturile obiectelor de arta, multe la comanda, din partea unor colectionari sau

traficanti. La toate aceste forme de furt īntālnim situatii īn care infractorii, cānd sunt surprinsi asupra faptei ori sunt urmariti, recurg la forme de violenta deosebit de agresive, astfel ca furtul se transforma automat īn tālharie.

i) furtul asa-numit de identitate. „Hotii de identitate” īsi procura date de identificare, de exemplu, numerele cartilor de credit sau numerele de asigurare sociala, cu scopul de a se substitui victimelor si de a obtine anumite foloase ori de a comite unele infractiuni īn numele acestora.

1

3. Ascultarea martorilor

Practica judiciara demonstreaza ca identificarea si audierea martorilor oculari chiar cu ocazia cercetarii locului faptei sunt activitati deosebit de importante pentru investigarea furtului sau tālhariei, deoarece depozitiile lor nu au suferit alterari ca urmare a trecerii timpului sau a unor influente de natura subiectiva

Principalele probleme care trebuie clarificate cu ocazia audierii martorilor: distanta de la care au perceput fapta; conditiile atmosferice si de vizibilitate; activitatile desfasurate de faptuitori si de catre victima; semnalmentele faptuitorilor, tinuta vestimentara ori datele de identificare, daca īi cunoaste; leziunile produse victimei; caracteristicile obiectelor sustrase de la victima; mijlocul de transport folosit de infractori; posibilitatea de a recunoaste autorii faptei dupa fotografii īn eventualitatea prezentarii pentru recunoastere; raporturile pe care le au cu faptuitorii sau cu partea vatamata.

 

3.1. Ascultarea partii vatamate urmareste clarificarea urmatoarelor aspecte: caracteristicile bunurilor sau valorilor sustrase; īmprejurarile īn care s-a comis furtul sau īn care victima a fost amenintata si lovita de catre agresor; semnalmentele faptuitorului sau, daca īl cunoaste, datele de identificare; suma cu care se constituie parte civila īn proces; leziunile constatate prin acte medico-legale si pretentiile civile pe care le are; posibilitatea de a identifica faptuitorul ori bunurile de care a fost deposedata; modul īn care si-a petrecut timpul īnainte si dupa comiterea infractiunii.

         Se va tine cont, īn cazul audierii victimei unei tālharii, de tulburarea psihica prin care a trecut, datorita careia ea poate sa exagereze semnalmentele agresorului sau sa nu-si aminteasca nimic.

 

3.2. Efectuarea de perchezitii

Faptuitorului, odata identificat si prins, i se vor efectua perchezitie corporala, precum si perchezitii la domiciliu, loc de munca, ori la complici.

Cu ocazia perchezitiilor se au īn vedere atāt recuperarea prejudiciului cauzat, cāt si descoperirea unor urme si mijloace de proba, a instrumentelor folosite la savārsirea faptei ori a altor obiecte a caror detinere este interzisa de lege.

 

 

3.3. Ascultarea īnvinuitului sau inculpatului se face cu asigurarea dreptului la

aparare si cu aplicarea metodelor de tactica adecvate.

Cānd nu exista suficiente probe pentru dovedirea vinovatiei, cercetarile vor īncepe cu audierea martorilor si numai dupa aceea va fi ascultat īnvinuitul sau inculpatul

         Daca probele sunt indubitabile, se recomanda sa fie audiat

mai īntāi īnvinuitul si apoi sa fie ascultati martorii.

         Se vor consemna toate cererile de probe solicitate īn aparare, care vor fi verificate temeinic, procedāndu-se, daca situatia impune, la confruntari, reconstituiri, prezentarea pentru recunoastere etc. O atentie deosebita se va acorda verificarii alibiurilor, demonstrarii faptului ca īnvinuitul sau inculpatul se afla, la data respectiva, īn locul unde s-a reclamat comiterea furtului sau a tālhariei.

         Se cunosc erori judiciare datorate recunoasterii din grup a faptuitorului de catre martori oculari de buna credinta, ajungāndu-se la condamnari care ar fi fost evitate daca s-ar fi luat īn considerare apararea inculpatului cu privire la locul īn care se afla la data savārsirii infractiunii ce i se imputa.

 

3.4. Pe durata investigarii furtului sau tālhariei se pot efectua prezentari pentru recunoasterea de persoane sau obiecte, reconstituiri (care pot confirma si o eventuala īnscenare) sau se pot dispune constatari tehnico-stiintifice si expertize criminalistice sau medico-legale.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica