referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Sticla termica

Categoria: Referat Chimie

Descriere:

Plăcile sînt tăiate din foi obÅ£inute prin metoda laminării periodice sau continuă de asemenea în forme ÅŸi se ÅŸlefuiesc. După condiÅ£iile de exploatare ele trebuie să suporte tensiuni mecanice ÅŸi impactul termic ÅŸi acÅ£iunea chimică a apei fierbinÅ£i ÅŸi a locurilor de presiune...

Varianta Printabila 


untitled

 

TEMA: Producerea articolelor din sticlă termice

 

Sticla termică face parte din grupa sticlelor tehnice, n dependenţă de utilizare sticlelor tehnice se pot clasifica după cum urmează:

1)      sticle termo-rezistente cu o temperatură de nmuiere naltă şi rezistenţă termomecanică sporită. Deasemenea sticla termorezistentă cu coeficientul dilatării termice mică (sticlă n foi rezistentă la foc şi sticla cuarţoasă şi fibre sticloase rezistente la foc – sitale).

2)      Articole de rezistenţă chimică naltă

3)      Articole cu proprietăţi optice speciale

4)      Articole cu proprietăţi electrice speciale

5)      Articole cu rezistenţă mecanică micşorată

Pentru autoclave ce lucrează la temperaturi nalte şi presiuni n condiţiile diferenţierii temperaturilor trebuie sticlă n foi de rezistenţă termică naltă. Pentru aceste scopuri se utilizează plăci din sticlă cu următoarea componenţă:

Sticla rezistentă „pirex” cu conţinut n %

SiO2 – 80,2%

B2O3 – 11,6%

Al2O3 + TiO2 + Fe2O3 – 2,4%

SO3 – 0,15%

CaO – 0,3%

MgO – 0,1%

K2O – 1%

Na2O – 4,1%

As2O3 – 0,25%

coeficientul liniar de dilatare termică – 36x10 la a 7, presiunea de lucru – 6Mpa

Sticla cu zerconii

SiO – 61%

Al2O3 + TiO2 + Fe2O3 – 1,5%

CaO – 5%

K2O – 2,5%

Na2O – 11%

ZnO2 – 19%

Coeficientul de dilatare termică – 7,5x10 la a 7

Presiunea de lucru mai mare dect 10 Mpa

Plăcile snt tăiate din foi obţinute prin metoda laminării periodice sau continuă de asemenea n forme şi se şlefuiesc. După condiţiile de exploatare ele trebuie să suporte tensiuni mecanice şi impactul termic şi acţiunea chimică a apei fierbinţi şi a locurilor de presiune.

Pentru presiunile pnă la 4 MPa snt utilizabile sticlele puţin cristaline pentru presiuni de pnă la 6 MPa – sticlele alumoborosilicatice. Pentru presiuni de circa 10 MPa – sticle borosilicatice cu conţinut nalt de bioxid de siliciu şi pentru presiuni mai mari de 10 MPa – sticle cu conţinut nalt de zirconiu. Şarja pentru sticlele termorezistente se prepară cu conţinut mare de Zr se introduce cu concentrat de zirconiu iar nisipul este preventiv măcinat n mori vibrante. Masa de sticlă se topeşte n băi periodice cu bazinul căptuşit din grinzi de cuarţ, n cuptoare cu creuzele şi n cuptoare cu băi cu acţiune continuă de dimensiuni mici. Sticlele pirex se topesc la 1580 – 1630 grade C, sticlele cu conţinut nalt de zirconiu la 1500 grade C, sticlele borosilicatice şi cu conţinut nalt de zirconiu se prelucrează prin presare manuală la 1400 – 1420 grade C. După presare sticlele borosilicatice se răcesc cu aer rece şi snt călite n mod obişnuit. n sticlele termorezistente nu snt admise bule gazoase, incluziuni şi fibre răsucite, finnd că n jurul lor apar tensiuni care duc la fisurarea articolelor n timpul călirii. Devierile de la dimensiunile nu trebuie să depăşească 0,5 mm. Sticlele termostabile trebuie să reziste la o ncălzire rapidă cu duri pnă la temperatura mai sus de 300 grade C.

 

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica