untitled

 

TEMA: Producerea articolelor din sticlă termice

 

Sticla termică face parte din grupa sticlelor tehnice, īn dependenţă de utilizare sticlelor tehnice se pot clasifica după cum urmează:

1)      sticle termo-rezistente cu o temperatură de īnmuiere īnaltă şi rezistenţă termomecanică sporită. Deasemenea sticla termorezistentă cu coeficientul dilatării termice mică (sticlă īn foi rezistentă la foc şi sticla cuarţoasă şi fibre sticloase rezistente la foc – sitale).

2)      Articole de rezistenţă chimică īnaltă

3)      Articole cu proprietăţi optice speciale

4)      Articole cu proprietăţi electrice speciale

5)      Articole cu rezistenţă mecanică micşorată

Pentru autoclave ce lucrează la temperaturi īnalte şi presiuni īn condiţiile diferenţierii temperaturilor trebuie sticlă īn foi de rezistenţă termică īnaltă. Pentru aceste scopuri se utilizează plăci din sticlă cu următoarea componenţă:

Sticla rezistentă „pirex” cu conţinut īn %

SiO2 – 80,2%

B2O3 – 11,6%

Al2O3 + TiO2 + Fe2O3 – 2,4%

SO3 – 0,15%

CaO – 0,3%

MgO – 0,1%

K2O – 1%

Na2O – 4,1%

As2O3 – 0,25%

coeficientul liniar de dilatare termică – 36x10 la a 7, presiunea de lucru – 6Mpa

Sticla cu zerconii

SiO – 61%

Al2O3 + TiO2 + Fe2O3 – 1,5%

CaO – 5%

K2O – 2,5%

Na2O – 11%

ZnO2 – 19%

Coeficientul de dilatare termică – 7,5x10 la a 7

Presiunea de lucru mai mare decīt 10 Mpa

Plăcile sīnt tăiate din foi obţinute prin metoda laminării periodice sau continuă de asemenea īn forme şi se şlefuiesc. După condiţiile de exploatare ele trebuie să suporte tensiuni mecanice şi impactul termic şi acţiunea chimică a apei fierbinţi şi a locurilor de presiune.

Pentru presiunile pīnă la 4 MPa sīnt utilizabile sticlele puţin cristaline pentru presiuni de pīnă la 6 MPa – sticlele alumoborosilicatice. Pentru presiuni de circa 10 MPa – sticle borosilicatice cu conţinut īnalt de bioxid de siliciu şi pentru presiuni mai mari de 10 MPa – sticle cu conţinut īnalt de zirconiu. Şarja pentru sticlele termorezistente se prepară cu conţinut mare de Zr se introduce cu concentrat de zirconiu iar nisipul este preventiv măcinat īn mori vibrante. Masa de sticlă se topeşte īn băi periodice cu bazinul căptuşit din grinzi de cuarţ, īn cuptoare cu creuzele şi īn cuptoare cu băi cu acţiune continuă de dimensiuni mici. Sticlele pirex se topesc la 1580 – 1630 grade C, sticlele cu conţinut īnalt de zirconiu la 1500 grade C, sticlele borosilicatice şi cu conţinut īnalt de zirconiu se prelucrează prin presare manuală la 1400 – 1420 grade C. După presare sticlele borosilicatice se răcesc cu aer rece şi sīnt călite īn mod obişnuit. Īn sticlele termorezistente nu sīnt admise bule gazoase, incluziuni şi fibre răsucite, finnd că īn jurul lor apar tensiuni care duc la fisurarea articolelor īn timpul călirii. Devierile de la dimensiunile nu trebuie să depăşească 0,5 mm. Sticlele termostabile trebuie să reziste la o īncălzire rapidă cu duri pīnă la temperatura mai sus de 300 grade C.

 

 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro