referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

De veghe in lanul de secara

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Prima apariÅ£ie a lui J.D.Salinger în limba romana a avut loc, in 1964, sub egida Editurii pentru Literatură Universală. „De veghe în lanul de secară” („The catcher in the Rye”),este tradusă de Regata Catrinca Ralea ÅŸi de Lucian Bratu, cu o prefaÅ£a de Silvian Iosifescu. Salinger a mai scris ÅŸi alte cărÅ£i de succes cum ar fi: ,,Seymour”, ,,Fanny ÅŸi Zooey”, ,,Nouă povestiri”, sau ,,Dulgheri, înălÅ£aÅ£i grinda acoperiÅŸului”...

Varianta Printabila 


1 De veghe n lanul de secară
                                                                                 De J. D. Salinger
~ Rezumat ~

    Prima apariţie a lui J.D.Salinger n limba romana a avut loc, in 1964, sub egida Editurii pentru Literatură Universală. „De veghe n lanul de secară” („The catcher in the Rye”),este tradusă de Regata Catrinca Ralea şi de Lucian Bratu, cu o prefaţa de Silvian Iosifescu. Salinger a mai scris şi alte cărţi de succes cum ar fi: ,,Seymour”, ,,Fanny şi Zooey”, ,,Nouă povestiri”, sau ,,Dulgheri, nălţaţi grinda acoperişului”.
    Tema familiei este prezentă ncă din primele pagini ale acestei operei literare, cnd autorul face o scurtă prezentare a personajului principal, un adolescent, pe nume Holden Caulfield, care provine dintr-o familie modestă, nu prea numeroasă, cu patru copii, unul mai mare pe nume D.B., scriitor la Hollywood, care acum se prostituează, Holden, unul mai mic, Allie, care a murit de leucemie cu ceva timp n urmă şi o soră n clasa a 4-a pe nume Phoebe.
Acesta povesteşte ultimele lui zile petrecute la Pencey, unde, deoarece era corigent la trei materii din patru, urma să fie exmatriculat nainte de vacanţa de Crăciun, nsă nu pentru prima oară deoarece el a mai nvaţat şi la alte şcoli precum Whooton şi Elkton Hills.
Povestea ncepe ntr-o smbătă, cu patru zile nainte de plecarea la New York, pe cnd stătea pe vrful unui deal din apropierea stadionului, urmărind un meci de fotbal dintre Pencey si Saxon Hall.
Unul din motivele pentru care nu s-a dus este şi faptul că el trebuia ca inainte de plecare să-şi ia rămas bun de la Domnul Spencer, profesorul lui de istorie. După o discuţie moralizatoare despre teza lui la acastă materie şi despre motivul pentru care a fost lăsat corigent, Holden se ntoarce la Pencey, n camera sa, unde l găseşte pe vecinul său de palier pe nume Ackley. Vorbeste cu Stradlater, colegul său de cameră, despre fata cu care acesta se ntlnea, pe nume Jane Gallagher şi pe care Holden o cunoştea, dar nu o mai văzuse de mult timp. El se hotărăşte să plece la New York pentru a petrece cteva zile  inainte de ntoarcerea acasă, unde ştia că o să fie certat de părinţi. Aceştia ar fi aflat de isprava lui Holden abia miercuri cnd vor primi o scrisoare de la director.
După ce ajunge la New York se cazează la un hotel amărt unde cunoaşte la bar trei fete pe seama cărora se distreză aproape toată noaptea deoarece erau „proaste şi urte” . Apoi pleacă pentru a-şi petrece seara la un cabaret. Neavnd nimic de făcut deorece era singur şi deprimat, ncepe să bea şi să fumeze pnă cnd se ntlneşte cu o prietenă de-a lui D.B.. Voind să scape de ea se ntoarce la hotel, insa cu o prostituată de pe urma căreia mănncă din nou bătaie şi rămne fără o parte din bani (10 dolari).
A doua zi şi dă ntlnire cu o veche prietenă pe nume Sally pe care o duce la o piesă de teatru n care jucau actorii ei preferaţi dar pe care Holden nu-i putea suferi. Apoi  se duc la patinuar, unde, dupa ce obosesc intră ntr-un bar şi ncearcă să o convingă să meargă cu el ntr-o excursie ca să scape pentru totdeauna de acea lume nenorocită, dar discuţia celor doi se termină cu o ceartă .
Ieşind din patinuar, pleacă să mănnce şi deoarece nu avea cu ce să-şi umple timpul şi sună un fost coleg de la Whooton pentru a se ntlni. După ce au purtat cteva discuţii prietenul sau pleacă, iar Holden rămne singur si ncepe să bea pnă se mbată. O sună iar pe Sally şi după o scurtă convorbire se duce la baie unde se bagă cu capul n apă spernd să se mai trezească.

1 Cnd şi-a revenit a plecat spre Cental Park spernd că va vedea raţele de pe lac şi că va putea răspunde la ntrebare care l frămnta de ceva vreme ( „Oare unde se duc raţele cnd vine iarna ?„ ), dar nu a găsit nici o raţă şi, aşezndu-se pe o bancă, a nceput să se gndească la moartea sa, la nmormntare şi la toată lumea care va veni să-l vadă.
Cum stătea şi reflecta la toate aceste lucruri s-a hotărt să se ducă acasă ca să-o mai vadă pe Phoebe măcar o dată nainte să moară deoarece i se făcea milă amintindu-şi ct de mult ţinea la el. Cnd a ajuns acasă a avut noroc că liftierul de noapte era nou şi nu-l cunoştea, aşa că, ajuns n faţa apartamentului, s-a strecurat n casă cu mare grijă Intrat n camera n care dormea Phoebe nu o trezeşte imediat, ci stă un timp pentru a se uita la ea cum doarme.
După ce s-au mbrăţişat şi după ce au vorbit puţin, sora lui şi-a dat seama că a fost dat afară din nou şi n-a mai vrut să vorbească cu Holden pentru că şi făcea griji că iar o să-l certe părinţii. nsă au reluat discuţiile puţin mai trziu după ce a reuşit să o convingă pe Pheobe că nu o să paţească nimic. Discuţiile au fost ntrerupte deoarece auzind uşa de la intrare şi-au dat seama că s-au ntors părinţii de la petrecere. După trecerea pericolului Holden a mprumutat cţiva dolari de la Phoebe şi a fugit la Domnul Antolini, fostul lui profesor de engleză, unde şi-a petrecut o parte din noapte pnă cnd s-a trezit cu mna profesorului pe fruntea sa şi s-a speriat, gndindu-se la ce fel de om ar putea fi acesta şi a plecat la gară unde şi lăsase bagajele şi unde şi-a petrecut restul nopţii dormind pe o bancă.
Dimineaţa, citind un articol dintr-o revistă uitată pe bancă, şi imaginează că ar fi bolnav de cancer şi gndindu-se din nou la moarte a nceput să se plimbe şi să-şi facă planuri pentru o posibilă  plecare departe, la marginea unei păduri, unde să-şi constuiască o cabană, să muncească la o benzinărie şi să nu mai calce pe acasă. Cu acest gnd  a plecat spre şcoala unde nvăţa Phoebe să-i lase un mesaj pentru a se ntlni să-şi ia rămas bun. n timp ce o aştepta n faţa muzeului i-a venit rău şi a leşinat, o altă dovadă că starea lui de sănătate nu era tocmai bună. n cele din urmă apăru Phoebe care căra după ea un geamantan  spernd că fratele său va fi de acord să o ia şi pe ea. Holden s-a hotărt n cele din urmă că ar fi mai bine să rămnă aşa că au mers mpreună la blci, după care s-au ndreptat spre acasă.
ntors printre ai săi,Holden se mbolnaveşte, iar părinţii l conving să se ducă din nou la şcoală in anul următor. n acest timp a venit fratele său, D.B., de la Hollywood să-l viziteze, iar familia a fost rentregită pentru sărbătoarea de Crăciun .
Scris la persoana nti, romanul scriitorului american contemporan J.D. Salinger reproduce confesiunea unui adolescent inadaptat. Experienţele pe care le parcurge Holden n aceste zile sunt privite de personaj cu un amestec de decepţie şi detaşare.
Această operă literară poate fi ncadrată in două teme literare diferite: tema familiei n care ne sunt detaliate relaţiile dintre personajul principal, Holden Caulfield familia şi prietenii săi şi tema călătoriei n care, sunt prezentate drumul si peripeţiile prin care va trece Holden  cnd se ntoarce la New York, unde petrece cteva zile pe care le are la dispoziţie pnă la momentul n care va ajunge acasa si le va spune părinţilor vestea cea rea.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica