referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Lumea antica

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

In secolul 3 î.H. se construiau morminte sapate in stanca in care s-au gasit statui, mumii si obiectele personale ale celui decedat. Mormintele erau acoperite cu lespezi. Din suprapunerea lespezilor au aparut piramidele. Piramida reprezinta forma cea mai stabila, iar dimensiunile ei sa-u stabilit in urma unor calculele matematice...

 

Varianta Printabila 


Lumea antica

 

EGIPTUL ANTIC

 

         În secolul 3 î.H. se construiau morminte săpate în stăncă în care s-au găsit statui , mumii şi obiectele personale ale celui decedat.Mormintele erau acoperite cu lespezi . Din suprapunerea lespezilor au apărut piramidele . Piramida reprezintă forma cea mai stabilă , iar dimensiunile ei sa-u stabilit în urma unor calculele matematice .
Templele erau săpate în stâncă sau clădite din piatră . Au un drum mărginit de şiruri de statui . La intrare sunt puşi sfincşi ( lei cu cap de om ) . Poarta de intrare este străjuită de turnuri înalte de cetate , iar tavanul templului este suţinut de coloane . Coloanele sunt înalte dominând omul şi sunt asemuite cu copacii . Au bază , fus , şi capitel . Capitelul este împodobit cu frunze de lotus , de palmier , boboci de flori , iar pe fusul coloanei se găsesc texte hieroglife . Statuile sunt realizate pentru a sluji cultul morţilor , din granit şi din bazalt . Ele reprezintă faraoni şi se dă o mare atenţie reprezentării feţei , privirii . Din această categorie sunt statuile numite scribii . Bazorelieful reprezintă săparea contururilor unui desen realizat pe suprafaţa construcţiilor . Se folosesc linii simplificate şi mai puţine detalii . Pictura se realiza pe zid de culoare deschisă , cu culori luminoase : roşu , galben , verde şi contururi de culoare închisă . Mărimea personajelor era în funcţie de rangul lor .

GRECIA ANTICÃ

        Omul este măsura tuturor lucrurilor . În perioada 2000-1500 î.H. în Insula Creta din Marea Egee s-a dezvoltat o civilizaţie deosebită . Centrul acestei civilizaţii se afla la Cnossos unde exista un palat deosebit . Acesta avea peste 1000 de încăperi ; curţi interioare destinste jocurilor sportive , sau luptelor cu taurii şi ateliere meşteşugăreşti . Pereţii erau pictaţi cu culori viu colorate ce înfăţişau scene de vânătoare , petreceri , animale ; vasele de ceramică găsite au forme şi dimensiuni variate .
Templele au fost construie în perioada e apogeu a artei greceşti când înflorise viaţa economică şi se dezvoltase teatrul , ştiinţa şi literatura . Apar trei tipuri de coloane : dorice , ionice şi corintice . Capitelul doric este alcătuit din forme geometrice simple . Capitelul ionic are nişte coarne de berbec , iar capitelul corintic este decorat cu frunze .

                                                 -1-

Acropola : templul Eveteion-coriatide
templul Partenon
La interiorul constructiei se gasesc statui din bronz , marmura sau lemn acoperite cu fildes si pietre pretioase .
SCULPTURA .
Discobolul lui Myron , Venus din Mito .
Frontonul este un triunghi format de doua pante ale acoperisului . Friza se afla sub streasina , are un relief sculptat si este alcatuit dintr-o suprafata continua sau niste placute alaturate .Vasele de ceramica sunt colorate in culori vii , la inceput ,iar spre sfarsitul perioadei antice fondul este de culoare inchisa pe care se contureaza personajele .

CHINA ANTICA

       S-au pastrat vestigii din secolele II - I  i.H. Cel mai important esta Zidul Chinezesc , care are o latime de 10 m. si lungime de 3000 de km. A fost folosit ca drum comercial dar si ca zid de aparare .Palatele si templele ( pagode ) aveau picturi si decoratiuni de jad si de fildes . In secolul IV - V  s-au facut statuiete din lut ars ce reprezinta personaje de la Curtea Imperiala: pictura pe matase . Culorile erau delicate si uneori se foloseste tus negru . Subiectele sunt peisaje , pasari , animale , flori .

INDIA
   
Arta Indiei antice :

 • a aparut in secolul  III  i.H.
 • primele vestigii importante in secolul  I  i.H. pana in secolul  IV  d.H.
 • constructiile inchinate zeilor erau in forma de movila - piramide
 • ornamente din piatra , sunt inconjurate cu un gard ce are patru parti corespunzatoare punctelor cardinale
 • portile sunt alcatuite dinpiatra ce are reliefuri infatisand scene din legende
 •          Structura :

 • personajul cel mai reprezentat in sculptura este Buddha-intemeietorul budismului
 • arta indiana a influentat arta chineza , vietnameza , cambogiana .
 •  

  ROMA ANTICA

         Etruscii construiau temple si palate bine proportionate , solide , impodobite cu statui din pamant ars , sculpturi din bronz si picturi . Ei sunt primii care introduc bolta in arhitectura . Urmasii lor , romanii au construit sosele din piatra , poduri trainice , temple , stadioane . Constructiile erau inalte si preiau bolta de la etrusci . Folosesc coloane cu rol decorativ lipindu-le de suprafata peretelui . Capitelurile coloanelor sunt corintice . Planul constructiilor este adeseori rotund sau oval . Colosseumul din Roma a fost un stadioon rotund avand bolti etajate si tribune . Phantenonul de forma rotunda are cupola circulara si intrarea la Phantenon este asemanatoare unui templu grecesc . Forumul lui Traian este un ansamblu construit de Apolodor din Damasc . Acesta cuprinde o piata dreptunghiulara acoperita cu marmura alba si intrarea se face pe o poarta sub forma de arc , in centru se afla columna . Pe laturile pietei se afla sculpuri .

   

  CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII ANTICE

           Cea mai mare parte este disparuta . Reprezinta creatiile cele mai importante ale antichitatii . Sunt impresionante ca dimensiuni si realizare tehnica .

 • Piramida lui Keops este singura care mai exista ; s-au folosit 2.300.000 blocuri de piatra a cate 2.5 tone fiecare ; fetele piramidei sunt placate cu blocuri de granit slefuite ; latura bazei este de 230 m. , si inaltimea de 146 m.
 • Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite de Semiramida ( regina Babilonului ) . Palatul se afla langa palatul regelui Nabucodonosor .
 • Colosul din Rhodos este o statuie de 32 m. din bronz ; se afla la intrarea in portul Rhodos  ; a fost realizata de sculptorul Chares ; a fost ridicat de locuitorii orasului in sec III i.H. si a disparut in urma unui cutremur in secolul III .
 • Farul din Alecsandria a fost construit in secolul III i.H. si folosea corabiilorce intrau in port ; avea o inaltime de 130 m. constriut din marmura alba ; adisparut intre secolele XII-XIV din cauza unor cutremure succesive .
 • Mausoleul din Halicarnos era mormantul lui Mausol ; a fost inceput de Mausol si terminat de sotia sa Artemisa .
 • Statuia lui Zeus din Olimp a fost construita de sculporul Fidias ; era din lemn acoperit cu aur , fildes si se afla in templul din Olimpice cu o inaltime de 12 m. so il reprezenta pe Zeus pe  tron si a fost distrus in secolul IV .
 • Templul zeitei Artemis din Efes afost constuit in secolele VII-IV i.H. in stil ionic avand 127 coloane ; afost distrus in perioada IV-VI d.H:
 • Referat oferit de www.ReferateOk.ro
  Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
  Horoscop
  Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
  referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica