referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Varstele omului

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Despre vârstă se poate vorbii mult.acest subiect cunoaÅŸte o amploare ÅŸi o întindere care o au doar putine subiecte. Vârsta poate fi analizată dintr-un unghi psihologic cu o abordare în care se studiază dezvoltarea personală, stadiile de vârstă ÅŸi relaÅ£iile dintre copilărie, cu fericirile ÅŸi durerile ei, în contrast cu maturitatea ÅŸi împlinirea personală. De asemenea vârsta mai poate fi analizată ÅŸi din punct de vedere al sănătăţii.

Varianta Printabila 


1   
VIRSTELE OMULUI


Despre vrstă se poate vorbii mult.acest subiect cunoaşte o amploare şi o ntindere care o au doar putine subiecte. Vrsta  poate fi analizată dintr-un unghi psihologic cu o abordare n care se studiază dezvoltarea personală, stadiile de vrstă şi relaţiile dintre copilărie, cu fericirile şi durerile ei, n contrast cu maturitatea şi mplinirea personală. De asemenea vrsta mai poate fi analizată şi din punct de vedere al sănătăţii. mbătrnirea poate apărea mai devreme la unele persoane dect la altele. Motivele sunt multiple, nutriţia  ori toxinele care se găsesc in aer sunt doar două exemple. Aceste abordări pot fi considerate simpliste deoarece sunt la ndemna tuturor n cărţi, studii.       
    O abordare mai profundă ar fi una care ar explica transformările care se petrec pe măsură ce se naintează in vrstă, ar explica tinereţea, maturitatea, bătrneţea şi greşelile, căinţa, iertarea şi nţelepciunea(dobndită de prea multe ori prea trziu).
    Pnă la urmă tinereţea e o greşeală, o perioadă n care se trăieşte clipa de acum! Cea de ieri ori cea de mine este insesizabilă, nu are o importanţă majoră. Maturitatea e o luptă, e momentul cnd se trăieşte pentru ziua de mine. Cruditatea şi nedreptatea lumii devin din ce in ce mai vizibile, mai profunde pe măsură ce se ajunge la bătrneţe. Aceasta e un regret, o perioadă de meditaţie la ce a fost mai puţin la ce va fi. De asemenea pe măsură ce se naintează n vrstă se dobndeşte un simţ acut al valorii timpului. Tinerii trăiesc la limită fiecare clipă, fără să se gndească la repercusiuni, fără regrete, pe cnd bătrnii pun timpul sub semnul nostalgiei, iradiind semnificaţi fiecărui moment, realiznd rapiditatea şi uşurinţa cu care se succed secundele.
Cum spunea Shakespeare ” Ţesătura vieţii este făcută din fire amestecate, bune şi rele dimpreună”, bucuria se ntrepătrunde cu tristeţea, lupta dintre cele două evidenţiind tonul vibrant al fiecărei clipe. Şi deşi putem lupta pentru fericire nu vom putea elimina total lucrurile rele şi greşite din viaţă. Fiecare moment trebuie acceptat aşa cum este, fără regrete, fără acea dorinţă inutilă de a schimba ceva, pentru că orict de ntunecată este noaptea, există măcar o stea, există lumină, trebuie doar să avem putere să o vedem.
Oricum “nu ne este dat nouă să stăpnim toate marginile lumii, ci să facem ceea ce este n noi n anii care ne sunt hărăziţi, reteznd de la rădăcină răul din cmpurile pe care le cunoaştem, astfel cei care vor trăi după noi să poată avea un pămnt curat pe care să-l lucreze. Ceea ce ei vor avea nu ne este dat nouă să conducem.”(J.R.R. Tolkien)
Odată cu trecerea timpului se acumulează o anumită experienţă, cum se spune: cel mai bun dintre profeţii viitorului e trecutul. Dar ce trebuie să se facă pentru a se stăpnii această artă a profeţiilor? n primul rnd trebuie să se nveţe din greşeli, de preferinţă din greşelile altora. Apoi este important exerciţiul, trebuie să se aplice teoria, nu este de ajuns doar să se ştie spune. Şcoala, relativ, acceptă doar cunoaşterea unor anumite lucruri, fără a testa şi abilitatea elevilor de a le aplica. Pnă la urmă examenele probează cunoştinţele şi nu capacitatea. Favorizează pe cel care poate memora pagini ntregi, repete papagaliceşte orice manual din orice subiect, şi defavorizează omul capabil care cunoaşte doar subiectul său.            
Unul din paşii importanţi spre nţelepciune este alegerea dintre bine şi rău, deoarece nu există teren neutru n Univers. Fiecare centimetru pătrat, fiecare fracţiune de secundă este cerută de Dumnezeu ori de Satan. Probabil că singura stare de libertate se găseşte exact la jumătatea distanţei dintre Dumnezeu şi diavol, fără să aparţină nici unei părţi. Dar această libertate se va destrăma, este necesară o decizie. Aceasta decizie nu presupune neapărat alegerea dintre Dumnezeu şi diavol, ci dintre bine şi rău, dintre lumină şi ntuneric.

1 B. Russell are o opinie care pune sub semnul ntrebării nţelepciunea şi experienţa acumulate n viaţă, astfel: ”dacă diavolul este cel care i determină pe tineri să se distreze, nu e oare acelaşi personaj cel care-i convinge pe bătrni să le condamne distracţia? Şi nu e ea oare condamnarea o simplă formă de excitare adecvată vrstei naintate? Şi nu e ea oare un drog care trebuie luat, ca oricare altul n doze din ce n ce mai puternice pentru a produce efectul dorit? ”Şi pnă la urmă ce opreşte această dependenţă, moartea, acel fum negru n care dispare flacăra vieţii?  

      
Aşa a fost.
O nebunie presărată cu minuni.
Un nceput de viaţă incandescent.
Adolescenţa mea e un şirag de perle născute din               durere.
Eu n-am trecut prin anii aceia ca adierea unui vnt de primăvară.
Eu am fost viu.
Eu am trăit la snge fiecare clipă.
Iată de ce, acum cnd urmăresc un soare, care coboară liniştit n lumea de dincolo de orizont, mă duce gndul n imperiul meu de amintiri şi nţeleg că sunt un om bogat.
De aceea nu mă pot abţine să afirm: “Fericiţi cei ce au ce să-şi aducă aminte”.


                Gheorghe Vlceanu        
BIBLEOGRAFIE


1.    Gheorghe Vlceanu “Adolescenţii veacului trecut”
2.    J.R.R. Tolkien “The Lord of the Rings- The
                        Return of the King”
3.    M. Scott Peck “Psihologia minciunii”
4.    Cugetări ENGLEZE

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica