referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Adolescenta in operele marilor scriitori

Categoria: Referat Romana

Descriere:

 Un cuvânt folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvântul adolescenta vine din cuvântul latinesc “adolescere”, care înseamna a creste. Când oamenii folosesc cuvântul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile gânduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. Desi cuvintele adolescenta si pubertate au întelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — când un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult înca...

Varianta Printabila 


1

Adolescenta – stare si sursa de inspiratieUn cuvānt folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvāntul adolescenta vine din cuvāntul latinesc “adolescere”, care īnseamna a creste. Cānd oamenii folosesc cuvāntul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile gānduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. Desi cuvintele adolescenta si pubertate au īntelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — cānd un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult īnca.
Este cuprinsa, īn general, īntre 14 si 18 ani, avānd multiple aspecte particulare de la individ la individ. Adolescenta e acea perioada fantastica din viata unui om, īn care totul e posibil,īn care stelele īti stau īn palma, iar lumea asteapta sa fie cucerita de catre tine, adolescentul cu sufletul deschis si mintea limpede. Acum, interesul pentru activitatile intelectuale este inlocuit de interesul de viata. Astfel , scoala si familia devin o rutina . Parintii, vazandu-le situatia scolara , ii cearta , le fac reprosuri , dar majoritatea tinerilor se fac ca asculta si tac ostentativ . In discutiile dintre adolescenti, parintii incep sa fie considerati ca ridicoli, incapabili sa-i inteleaga . Dependenta materiala a tinerilor fata de parinti incepe sa devina motiv de discutie si o preocupare constanta. Asta pentru ca este perioada de formare a unei identitati , presarata de dorinta de independenta ce duce la indepartarea de parinti .
Fiecare a simtit acel fior de teama, cānd si-a dat seama ca īn trupul lui, aproape de copil, au aparut semnele schimbarii. Adolescentul regreta lipsa de griji a copilariei, dar se bucura ca va avea un cuvānt de spus, ca va avea responsabilitati, regreta simplitatea si sinceritatea relatiilor de prietenie dintre copii, dar se bucura de profunzimea noilor relatii care se vor crea.
In literature romana si universala, Adolescenta apare adesea, cu toate trairile si schimbarile specifice. Astfel vom aminti:
Unul dintre cei mai iubiti adolescenti prezentati īn literatura romāna, este Ionut Jder, din romanul lui Mihail Sadoveanu : "Fratii Jderi". "Desi nu era frumos, ca avea nasul cam mare, ca si tatal sau Jderul cel batrān, īl placeau toti. Chipul sau era atragator, un baietandru subtiratic, strain si orfan, un pui vrednic de parintele sau. Muierile au bagat de seama ca-i stāngaci. Surprins īn schimbarile vietii, era fara liniste, īi placeau toate zburdalniciunile.
Īn romanul "Cismigiu & Comp.", de Grigore Bajenaru, e prezentata adolescenta autorului. Acesta, elev la liceul Gh.Lazar, ne face cunostinta cu atmosfera de acolo, cu relatiile dintre elevi si profesori, cu frumusetea acelei perioade interbelice. Este o carte despre, cu si pentru adolescenti.
Shakespeare in "Romeo si Julieta", a adus cel mai frumos omagiu acestei vārste, surprinzāndu-i esenta : iubirea. El a facut din cei doi eroi simbolul iubirii adolescentine dusa pāna la sacrificiul suprem.
Pentru aceasta tema, Adolescenta, am putea folosi nestingheriti si :  
•    M. Eminescu – “Fiind baiet paduri cutreieram”,  
•    Ionel Teodoreanu – “La Medeleni”;
•    Mircea Eliade – “Romanul adolescentului miop” sau
•     o povestire de Radu Cosasu din ciclul “Supravietuiri”,  
•    Sallinger – “De veghe īn lanul de secara” ori
•    un text despre psihologia adolescentei,
•    un fragment de jurnal intim (de exemplu din opera lui Titu Maiorescu etc),
•    Mircea Eliade -  “Memorii”,  
•    Simone de Beauvoir – “Aventurile unei fete cuminti” etc.

In “Romanul adolescentului miop” ne intampina un tinar licean care-si propune sa scrie o cronica a adolescentei cum nu s-a mai scris. Lasindu-se purtat de meandrele cotidianului, imbatat de puterea pe care  i-o confera transcrierea imediata a acestora, Eliade face intr-adevar un portret autentic al adolescentei, alcatuit din jocul prieteniilor si al iubirilor, din framintarile si aspiratiile caracteristice virstei, din urmarirea incordata a fagaduielilor viitorului, din privirea necrutatoare aruncata lumii adultilor.

La Otilia Cazimir, Retrospectiv, adolescenta pare ca o etapa a fericirii insuficient pretuita:

Cand vreau sa plec, ma tii in loc cu un cuvant.
Asa se zbat copacii in furtuna:
Ca pentru fuga crengile-si aduna -
Dar radacina-i leaga de pamant.
 
De azi incolo n-am sa-l mai iubesc
Dar cand ii vad privirile pagane
Si zambetul copilaresc,
Ma jur ca n-am sa-l mai iubesc de maine!
 
Pastraza-mi mana mea intr-ale tale,
Sa stam asa, alaturi amandoi
Nu simti ce singuri am ramas pe lume
De cand iubirea nu mai e cu noi?
 

1 Azi mi-a venit cu ochii calzi si buni,
Si nu l-am intrebat de unde vine:
Pe floarea de pe marginea de drum
N-o-ntrebi de-i inflorita pentru tine.
 
Esti rau. Dar cand aud c-o spune altul.
Ma uit in jos, si strang din pumni, si tac:
Ca numai eu, in toata lumea asta,
Am dreptul sa te cert si sa te-mpac.
 
Ce demon mi te-a scos in drum?...
De-ar vrea viata azi sa ma dezlege
Si raiul ei sa mi-l deschida-acum,
Tot iadul nostru dulce l-as alege!
 
M-am resemnat: atat a fost sa fie.
Ma uit cum cade soare-n apus
Si-astept raspunsuri care n-or sa vie,
La intrebari pe care nu le-am pus.


O alta perspectiva ne aduce marele nostru poet Nichita Stanescu in poezia:

ADOLESCENTA
Tu esti cīntecul meu de izbīnda.
Peste noapte cīnd te īnfatisezi
īn firele ploii,
intru surīzīnd
sub cupolele tale de cristal,
uimit de bogatia ta
si mīngīi frīiele cailor tai
batute cu piatra de zamfir.

Eu voi īncalca
pe-un armasar alb
si-mi voi agata ploile,
cercel sunator la ureche,
sa ma auzi cīnd trec.

Priveste-mi ochii
cīt de albastri-mi sunt!
Ma gīndesc la Comuna,
la boltile-i īnalte cīt privirea.

Si cīnd rostesc numele ei de purpura
si buzele mi se roşesc,
ce de-un sarut,
atunci stiu ca s-a facut dimineata
si ma grabesc īn īntīmpinarea
soarelui.


Din aceste exemple, dar si din multe alte opere ale literaturii romane si universale putem trage concluzia ca Adolescenta este o stare de spirit, o etapa in gasirea idetitatii fiecaruia, dar si o sursa impresionanta de imspiratie pentru scriitori.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica