referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Secretul in cuplu

Categoria: Referat Psihologie

Descriere:

Unii psihologi afirma ca nu secretele împărtăşite dăunează relaţiei, ci cele neîmpărtăşite. Exprimarea problemelor este o datorie morală pe care o avem faţă de partener. Într-o relaţie care funcţionează se vor găsi cu siguranţă resursele pentru a face faţă secretelor...

Varianta Printabila 


1 Secretul in cuplu

Secretul unei relaţii reuşite şi longevive stă, culmea, tocmai n doza de mister dintre cei doi parteneri. Ca să şi menţină permanent interesul unul faţă de celălalt, cel mai bine e ca iubiţii să nu şi dezvăluie toate secretele, ci să şi mai păstreze ceva ca pe o mică comoară personală. Acum insa trăim ntr-o epocă a concubinajului şi a mariajelor n care partenerii şi unesc destinele chiar  de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni . De aceea, n cele mai multe situaţii, “doza de mister” nu şi mai are rostul n cuplurile moderne.
Binenteles  se confirma faptul  că unele informaţii trebuie să rămnă private, mai ales dacă suntem siguri că partenerul sau partenera va reacţiona ntr-un mod impulsiv, ostil sau chiar violent la aflarea adevărului. Iar o relaţie n care unul dintre parteneri aruncă insulte, iar celălalt le suportă şi este n permanenţă respins nu are şanse de reuşită. Mai devreme sau mai trziu, cuplul se va destrăma.. Pe cealalta parte exista varianta urmatoare:că  partenerul care ascunde ceva şi se hotărăşte să nu şi mpărtăşească secretele cu partenerul sau cu partenera  are şi mai mult de suferit. n primul rnd, a ascunde informaţii persoanei iubite nseamnă a fugi de probleme. n plus, o persoană care are secrete se dă de gol manifestnd un nivel crescut de stres, iritabilitate, anxietate. Cel care are ceva de ascuns  este mai mereu pe gnduri, iar ntr-un cuplu n care cei doi parteneri se iubesc cu adevărat şi se cunosc foarte bine, acest lucru nu poate să scape neobservat. n plus, n cazul n care partenerul sau partenera simte că ceva este n neregulă, se creează un cerc vicios: mai nti există un secret, apoi, cnd el sau ea ne ntreabă care e problema, minţim că nu s-a ntmplat nimic. Iar n final, totul răbufneşte fie ntr-o ceartă, fie, şi mai rău, n ruperea relaţiei, care iniţial părea durabilă.
In concluzie rezulta că nu e bine nici să ne punem inima pe masă şi să dezvăluim toate secretele, dar nici să le ţinem ascunse, rezultatul fiind n mare acelaşi. Rămne la latitudinea fiecăruia dintre noi ce e de făcut.
Dar daca Partenerul  sau partenera ne dovedeste faptul care l-a promis in fata altarului si att timp ct ne cunoaştem bine partenerul şi avem o relaţie de cuplu autentică, vom şti cnd şi mai ales cum să ne mărturisim secretele. Iar după ce am scăpat de povara adevărului ascuns, relaţia de cuplu nu se va rupe, ci dimpotrivă, va fi şi mai solidă.
Comunicarea ntr-un cuplu nu nseamnă neapărat dezvăluirea de secrete mai mari sau mai mici, ci mpărtăşirea acelor informaţii care sunt necesare relaţiei. Este esenţial ca ntr-o relaţie de cuplu să existe comuniune (spirituală, materială, afectivă), respect şi nţelegere, flexibilitate, toleranţă, capacitatea celor doi parteneri de a şti cnd să spună da şi cnd să spună nu. ntr-un cuplu care funcţionează bine nu putem vorbi despre secrete, ci poate de o necesitate imperioasă de intimidare. Secretele nsă nu şi au locul ntr-un cuplu sănătos. Importante sunt formularea mesajului, găsirea unui moment propice pentru a enunţa mesajul şi claritatea acestuia. Mesajul poate fi perceput diferit, n funcţie de starea de spirit att a comunicatorului, ct şi a celui care receptează mesajul. Trebuie ales un moment n care ambii parteneri sunt relaxaţi. n plus, partenerii trebuie să se asigure că mesajul nu este distorsionat. El trebuie să fie clar, la subiect, precis şi corect perceput
O multime de oamenii spun că trebuie să ştii ce secrete să i mpărtăşeşti partenerului /partenerei şi pe care să le ţii doar pentru tine. Pentru că, dacă i spui persoanei iubite ceva ce ştii că nu ar vrea să audă, e clar că ţi-ai semnat singur actele de divorţ.Unii psihologi afirma ca Nu secretele mpărtăşite dăunează relaţiei, ci cele nempărtăşite. Exprimarea problemelor este o datorie morală pe care o avem faţă de partener. ntr-o relaţie care funcţionează se vor găsi cu siguranţă resursele pentru a face faţă secretelor
Există cupluri n care unul dintre parteneri este mai rezervat n dezvăluirea secretelor, mai ales dacă acestea fac parte din trecutul lui/ei. Iar celălalt este extrem de curios să afle cum a fost viaţa persoanei iubite nainte. mpărtăşirea istoriei este n relaţie cu tipul de personalitate a partenerilorn plus, aceste secrete nu au legătură cu sinceritatea şi transparenţa ntr-un cuplu, cunoscut fiind faptul că dragostea este cea mai importantă, că trăirea afectivă prezentă este cea mai puternică şi, desigur, ultima. Cele dinainte sunt doar fum şi nimic mai mult.
Ascunderea unei relaţii extraconjugale este cel mai des motiv de destrămare a unui cuplu. Studiile psihologice arată că infidelitatea este duşmanul sigur al cuplului indiferent de cţi ani au stat mpreună cei doi parteneri. Infidelitatea este o greseala de-a noastra ,intr-o relatie caracteristica de baza trebuind sa fie  onestitatea relaţiei de cuplu, mai ales că societatea modernă ne permite să ne căsătorim cu cine vrem şi cnd vrem.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica