referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Contractul de leasing

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

AnaliÅŸtii comerÅ£ului internaÅ£ional au scos în evidenţă faptul că leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest domeniu. InsistenÅ£a asupra acestui tip de contract este explicată de mai mulÅ£i autori prin pragmatismul ÅŸi eficacitatea lor...

Varianta Printabila 


1 Contractul de leasing

Analiştii comerţului internaţional au scos n evidenţă faptul că leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare n acest domeniu. Insistenţa asupra acestui tip de contract este explicată de mai mulţi autori prin pragmatismul şi eficacitatea lor.
Leasing-ul a apărut pentru prima dată n Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, să pătrundă şi n alte ţări, ndeosebi n Europa .
n S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code şi prin Uniform Commercial Code . n Marea Britanie , Franţa  şi Belgia  s-au elaborat reglementări, care definesc relaţiile contractuale pe bază de leasing şi precizează operaţiunile pe care le include.
Leasing-ul a fost determinat, n apariţia sa de cauze obiective. Astfel, n S.U.A., n Marea Britanie şi n alte ţări erau ntmpinate greutăţi n finanţarea afacerilor, ca urmare a rigidităţii formelor şi procedeelor existente. Oamenii de afaceri simţeau nevoia dotării societăţilor lor comerciale cu echipamente moderne, n condiţiile n care utilajele din dotare se nvecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpărării unor bunuri de la vnzător n scopul nchirierii lor acelor clienţi care aveau nevoie de ele a apărut ca o formulă salvatoare şi eficientă.
Leasing-ul a fost definit ca fiind o operaţiune juridică prin care o persoană cumpăra un bun spre a-l nchiria unei alte persoane.
Obiectul contractului de leasing l constituie nchirierea temporară a bunurilor de investiţii, a bunurilor imobiliare, a serviciilor. Cel mai frecvent se nchiriază maşini şi utilaje.
Elementele definitorii ale contractului de leasing sunt cumpărarea unor bunuri n scopul nchirierii lor; nchirierea acestor bunuri n scopul unei redevenţe locative; folosirea acestor bunuri de către client n scopuri profesionale; latitudinea clientului să achiziţioneze bunul respectiv la sfrşitul locaţiunii.
n contractul de leasing sunt implicate mai multe părţi, şi anume:
    cumpărătorul – persoana care cumpără bunul pentru a-l nchiria;
    vnzătorul – persoana care vinde bunul şi care poate fi chiar producătorul acestui bun;
    clientul – persoana care are nevoie şi, deci, solicită maşina sau utilajul respectiv n locaţie.
Prin intermediul acestui contract, cumpărătorul obţine beneficii importante , vnzătorul are o piaţă asigurată pentru produsele sale , iar clientul are posibilitatea să-şi procure maşinile şi utilajele fără investiţii prea mari. Mai mult, el realizează reducerea cheltuielilor de producţie şi de credite pentru plăţi.
Din cele prezentate mai sus reiese că putem defini leasing-ul  ca fiind acea operaţiune juridică prin care o persoană fizică sau juridică (o societate specializată) cumpără un anumit bun (de regulă maşini şi utilaje) n vederea nchirierii unei alte persoane (o societate care utilizează bunul respectiv).
Profesorul Tudor R. Popescu observa, n cadrul acestei operaţiuni, că “locatarul are iniţiativa afacerii, vnzătorul o permite, creditorul o facilitează şi toţi mpreună, acţionnd n interes propriu, acţionează n acelaşi timp şi n folosul celorlalţi”. La rndul său, profesorul Ioan Macovei detaliază modul n care operaţiunile de leasing “prezintă avantaje pentru toate părţile interesate”.
Natura juridică a leasing-ului
După cum am văzut, leasing-ul este o formă de finanţare cu termen, o operaţiune de credit-bail, care se caracterizează prin faptul că obiectul contractului se referă la un echipament care urmează să fie folosit numai n scopuri profesionale . Bunurile sunt cumpărate de către locator numai pentru a fi date n locaţie. Durata locaţiei trebuie să corespundă duratei economice de utilizare a maşinilor sau echipamentelor respective . Ratele chiriei sunt fixate astfel nct să permită amortizarea valorii bunurilor . Utilizatorul are latitudinea să opteze pentru achiziţionarea bunului la un preţ care să corespundă valorii sale reziduale.
Leasing-ul este o operaţiune care cuprinde:
    un contract de vnzare-cumpărare;
    un contract de locaţiune;
    un contract de mandat;
    un contract prealabil privind promisiunea de vnzare pe care o face cumpărătorul, care valorează drept vnzare din momentul n care sunt concretizate toate elementele esenţiale ale vnzării.
Leasing-ul mai cuprinde, de asemenea, promisiunea bilaterală de locaţie din partea finanţatorului şi a utilizatorului, preexistenţa contractului de locaţiune, care va avea valoare de contract numai atunci cnd se vor concretiza toate elementele contractului de locaţie. n acelaşi timp, este inclusă o stipulaţie pentru altul, n baza căreia utilizatorul poate acţiona n garanţie pe vnzătorul bunului.
Aşadar, contractul de locaţiune din cadrul operaţiunii de leasing este sinalagmatic perfect, consensual şi intuitu personae. Locatorul nu se obligă dect n consideraţia calităţilor persoanei sau a garanţiilor pe care le oferă intreprinderea utilizatoare.
Rolul finanţatorului este de a finanţa afacerea, neavnd vreo influenţă asupra mersului acesteia, ceea ce ngăduie acestuia să cedeze contractul său, dacă circumstanţele o cer .
n acelaşi timp, leasing-ul are trăsăturile caracteristice ale unui contract de adeziune, deoarece la ncheierea sa utilizatorul nu are posibilitatea să aducă modificări clauzelor stipulate.
n concluzie, leasing-ul este – prin natura sa juridică şi prin trăsăturile enunţate – un contract complex, reprezentnd o mbinare a mai multor tehnici juridice, ntr-un cadru unitar.
Principalele forme ale leasing-ului
Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate şi folosite n funcţie de posibilităţile de finanţare ale furnizorului, de limitele pieţei, gradul de organizare şi desfacere a produselor la export.
    după obiectul său, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. n relaţiile comerciale internaţionale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru că se referă la echipamente industriale, oferind garanţia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dnd posibilitatea utilizatorului să achiziţioneze echipamentul la expirarea termenului de locaţie. Leasing-ul mobiliar reprezintă opţiunea cea mai frecventă n relaţiile comerciale internaţionale şi din motive financiare.
    n raport de implicarea părţilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cnd perfectarea contractului are loc ntre furnizor şi client, iar indirect este atunci cnd este realizat prin intermediul unei societăţi specializate.
    după conţinutul ratelor leasing-ul este financiar sau operaţional. Leasing-ul financiar se caracterizează prin aceea că n perioada de bază a nchirierii este recuperat preţul de export, costurile auxiliare şi se obţine un anumit beneficiu. Leasing-ul operaţional este caracterizat prin aceia că n perioada de bază se obţine numai o parte din preţul de export.

1     după procedurile de calcul al ratelor, leasing-ul este net sau brut. Leasing-ul net este acela n care ratele cuprind preţul net de vnzare al echipamentului şi beneficiul realizat din utilizarea bunului respectiv. Leasing-ul brut, care mai este cunoscut şi sub denumirea de full-service leasing, este acela n care ratele includ: preţul net de vnzare al bunurilor nchiriate; cheltuielile efectuate pentru ntreţinerea şi reparaţiile echipamentelor, maşinilor sau utilajelor nchiriate; beneficiile realizate pe parcursul utilizării lor.
    după durata nchirierii, leasing-ul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Leasing-ul pe termen scurt implică nchirierea echipamentelor pe baza mai multor contracte de o durată mai redusă. Leasing-ul pe termen lung este acela n care se ncheie un singur contract pentru ntreaga perioadă.
    mai sunt ntlnite: leasing-ul experimental, leasing-ul ordinatoarelor, renting-ul şi lease-back-ul. Leasing-ul experimental se caracterizează prin nchirierea bunurilor pe o perioadă scurtă de două sau de trei luni, n mod experimental. Leasing-ul ordinatoarelor se caracterizează prin finanţarea şi comercializarea calculatoarelor şi a altor echipamente. Această formă de leasing mai este cunoscută şi sub denumirea de time sharing. Renting-ul sau hire şi dovedesc utilitatea, mai ales, n cazul mijloacelor de transport. Fiind un mijloc de finanţare deosebit de ingenios, lease-back-ul este utilizat ntr-o măsură tot mai mare. Prin lease-back, proprietarul, fără să piardă echipamentul care i serveşte onorarii comenzilor, obţine capital n scopul dezvoltării activităţilor sale economice.
Efectele contractului de leasing
n contractul de leasing, obligaţiile vnzătorului sunt:
    să livreze un echipament de calitate, adică n stare de funcţionare;
    să asigure asistenţa tehnică a personalului care l va exploata;
    să asigure piesele de schimb necesare reparaţiilor ;
    să efectueze reparaţiile echipamentului nchiriat, n măsura n care defecţiunile nu sunt din culpa utilizatorului .
Utilizatorul (beneficiarul) are obligaţia:
    să plătească ratele chiriei, la termenele şi condiţiile stipulate n contract;
    să exploateze bunul nchiriat prin respectarea instrucţiunilor tehnice;
    să nu efectueze modificări n construcţia echipamentului nchiriat; n cazul n care asemenea modificări sunt necesare, utilizatorul are obligaţia să solicite acordul societăţii de leasing;
    să conserve bunul n stare de funcţionare ;
    să asigure echipamentul nchiriat n folosul societăţii de leasing.
Societatea de leasing are, la rndul ei, cteva obligaţii a căror aducere la ndeplinire se ntemeiază pe clauzele stipulate n contract. Astfel, societatea de leasing are obligaţia să nlocuiască bunul avariat. De asemenea, societatea de leasing poate nlocui echipamentul nvechit, uzat sau depăşit. Această nlocuire implică perceperea unei chirii majorate.
Societatea de leasing are dreptul să controleze modul n care este exploatat echipamentul de către beneficiar. n acelaşi timp, este ndrituită să vndă echipamentul locatarului n condiţiile examinate n subcapitolele anterioare.
Dacă beneficiarul nu plăteşte ratele la termenele şi n condiţiile stipulate n contract societatea de leasing are dreptul să rezilieze de plin drept contractul, iar clientul are obligaţia: să restituie echipamentul; să suporte cheltuielile aferente; să plătescă ratele restante ale chiriilor. Mai mult, beneficiarul este obligat să plătească o indemnizaţie forfetară de reziliere, care reprezintă ratele restante viitoare. Toate acestea pun n evidenţă existenţa unor condiţii severe impuse de instituţia finanţatoare beneficiarului. Toate aceste măsuri au caracter sancţionator, de pedepsire a utilizatorului.
Finanţatorul primeşte bunul napoi, avnd posibilitatea să-l renchirieze unei alte persoane sau să-l vndă, n timp ce primeşte şi plata integrală a tuturor ratelor, calculate n raport cu viaţa economică a echipamentului respectiv.
Cu toată severitatea acestor măsuri n privinţa beneficiarului, instanţele arbitrale s-au pronunţat constant n favoarea creditorului, argumentul evocat fiind că, n felul acesta utilizatorul, primul interesat n ncheierea unui contract de leasing, trebuie să respecte cu scrupulozitate toate clauzele contractului, deoarece numai n cazul unui asemenea comportament, au de cştigat toate părţile implicate, iar afacerea se derulează cu succes.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica