referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Martin Luther King

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Reformarea protestantă din Germania a fost începută de Martin Luther în 1517. El a încercat să reformeze Biserica Catolică medievala, dar datorită rezistenÅ£ei de care a dat dovadă, ea a fost împarÅ£ită în structura actuală...

Varianta Printabila 


1 Martin Luther
(1483-1546)

    Reformarea protestantă din Germania a fost ncepută de Martin Luther n 1517. El a ncercat să reformeze Biserica Catolică medievala, dar datorită rezistenţei de care a dat dovadă, ea a fost mparţită n structura actuală.

    Luther s-a născut n Eisleben, Saxonia pe data de 10 noiembrie 1483, părinţii lui fiind Hans and Margaret Ziegler Luther. Dupa puţin timp familia lui s-a mutat n Mansfeld, unde Hans (tatăl lui) a lucrat ca miner. Tnărul Luther a studiat la Magdeburg şi Eisenach nainte să se nscrie la Universitatea Erfurt. n 1505 ndrumat de tatăl lui a nceput să studieze dreptul dar şi-a nceput viaţa religioasă devenind un călugăr Augustinian. Luther a devenit un mare teolog. El şi-a luat doctoratul n teologie n anul 1512 şi a devenit profesor al literaturii biblice la Universitatea Wittenberg.

    Seriozitatea cu care Luther cu care şi-a susţinut vocaţia sa religioasă l-a condus la o criză personală gravă: se intreba cum este posibil sa reconcilieze  cerinţele legii lui Dumnezeu cu inabilitatea omului de a o urma. El a găsit raspunsul său in Noul Testament: Dumnezeu avnd in subordinea lui pe Iisus Christos a reconciliat omenirea către EL. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare stricta a legiilor si a obligatilor religioase ci un raspuns al credintei care era acceptat de Dumnezeu. Aceasta credinta trebuia sa fie bazata pe dragoste nu frica.

    Aceasta credinta a lui Luther l-a facut sa intre in conflict cu Biserica Catolica 1517. Papa Leo al X-lea pentru a strange fonduri pentru construirea bisericii Sfanta Peter’s Basilica din Roma, a vandut indulgente oamenilor. Aceste indulgente erau folosite pentru iertarea pactelor contra cost. Luther era impotriva acestora.

    Pe data de 31 Octombrie 1517 Luther a afisat pe usa bisericii din Wittenberg o lista de 95 de teze si propozitii. Ele interziceau comertul cu indulgente. Aceste teze au circulat repede prin Germania şi au cauzat o mare controversa.
    Papa a ordonat ca Luther sa apara in fata Cardinalului Cajetan din Augsburg. Cardinalul I-a cerut sa retraga tot ce a zis. Luther  a zis ca face acest lucru doar daca I se dovedeste in biblie ca el greseste.

    In 1521 papa, prin Bula de excomunicare impotriva lui Luther a cerut imparatului Carol V sa-l execute. In loc sa faca ce I-a zis acesta a convocat un concil pentru examinarea lui Luther. Dieta I-a cerut sa-si retraga declaratiile, dar el a refuzat si a fost declarat ca fiind in afara legii.

    Cu ajutorul prietenului lui, guvernatorul din Saxonia, care l-a ascuns in castelul Wartburg, castel care se afla langa Eisenach. Cat timp a stat acolo el a inceput sa traduca Noul Testament in Germana.

    In sfarsit preocuparea imparatului principala era razboiul cu Franta, si astfel el s-a reintors la munca sa de la Wittenberg. El incercand sa corecteze religia nuprea a avut succes. In anul 1524 multi tarani din Germania au folosit acest pretext pentru a se revolta.

    In anul 1525 Luther s-a insurat cu o fosta calugarita Katharina von Bora. Acest lucru demonstreaza ca el era improtriva celibatarului la preoti. Restul vietii si l-a petrecut scriind, ţinnd predici şi organiznd reforma bisericii n Saxonia. El a murit pe data de 12 febroarie 1546 la Eisleben – care a fost si locul lui de nastere.
                        

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica