referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Carol I

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Regele Carol s-a născut la 7 aprilie 1839 ÅŸi este al doilea fiu al PrinÅ£ului Carol Anton de Hohenzollern - Sigmaringen ÅŸi al soÅ£iei sale, prinÅ£esa Iosefina. Domnitor (1866-1881) ÅŸi rege al României (1881-1914) a decedat la 27 septembrie 1914...

Varianta Printabila 


1
Bibliografie:- Opera:  Comandanţi Militari
    - Autori: C. Căzănişteanu • V. Zodian • A. Pandea
    - Editura: Ştiinţifică şi Enciclopedică
               - Ediţia: 1983    Regele Carol s-a născut la 7 aprilie 1839 şi este al doilea fiu al Prinţului Carol Anton de Hohenzollern - Sigmaringen şi al soţiei sale, prinţesa Iosefina. Domnitor (1866-1881) şi rege al Romniei (1881-1914) a decedat la 27 septembrie 1914.
    A efectuat stagiul militar n Garda regală prusiană, participnd ca voluntar la războiul purtat mpotriva Danemarcei (1864).
    După abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), guvernul provizoriu de la Bucureşti i-a oferit, cu consimţămntul Parlamentului Romniei, act ce a primit recunoaşterea oficială a Imperiului Otoman la 11 octombrie 1866. Sub domnia lui s-au efectuat o serie de reforme care au contribuit la dezvoltarea ţării, ndeosebi n domeniile administrativ şi al apărării. Carol a dus mai departe acţiunea de modernizare a puterii armate şi de organizare a sistemului defensiv naţional, iniţiată de Alexandru Ioan Cuza.
    Carol a acordat o atenţie specială nzestrării unităţilor cu mijloace de luptă corespunzătoare. Infanteria a fost dotată cu puşti, artileria cu tunuri de cmp, s-a generalizat pregătirea genistică n rndul trupelor terestre. Instrucţia a urmat reguli din armata europeană, nmulţindu-se taberele de pregătire şi manevrele anuale, cu participarea unor efective din componentele sistemului militar naţional.


      La izbucnirea Războiului turco – srbo – muntenegrean (1876), Carol a luptat pentru expectativa, favorabilă popoarelor balcanice ridicate la luptă mpotriva suzeranităţi Porţii. A sprijinit ncheierea convenţiei cu Rusia de la Bucureşti la 4 aprilie 1877 şi a luat masuri de alertare a trupelor pentru a respinge o eventuală invazie otomana. La 29 aprilie – 11 mai 1877 a sancţionat poziţia guvernului de proclamare a stării de război  cu puterea suzerană, primul act politic si militar al Războiului de neantrnare din 1877-1878. După declaraţia de independenţă de la 9-21 mai 1877 a dispus intensificarea pregătirilor de luptă. El a dezbătut problemele cooperării militare si politice cu ţarul Aleksandr II (1855-1881). A pledat pentru acceptarea punctelor de vedere din planul romn de operaţii. Aceste propuneri erau cu att mai ntemeiate, cu ct armata romna şi dovedise capacitatea combativa n acţiunile de protejare a frontierelor in anul 1877, asigurnd n acelaşi timp trupelor imperiale deplasarea n securitate spre Dunăre.
    Carol a răspuns favorabil cererilor insistente de ajutor venite din partea ducelui Nicolae.
    După tratativele guvernamentale de la 6-18 august 1877, Carol şi comandamentul romn, mpreună cu Armata de Operaţii, au trecut la sud de Dunăre, concentrndu-se n mprejurimile Plevnei.
    Domnitorul Romniei a luat comanda Armatei de vest, formată din 38 000 ostaşi romni şi 52 100 ostaşi ruşi, şi a coordonat operaţiile de ncercuire şi nimicire a grupării otomane, comandată de Osman Paşa.
După cucerirea Plevnei, Carol a revenit n ţară cu o parte din armată, lăsnd pe front 3 divizii pentru a lichida rezistenţele otomane de la Vidin şi Belogradcik. Carol s-a pronunţat pentru păstrarea integrităţii ţării şi apărarea independenţei n preliminariile Congresului de pace de la Berlin din 1878.
    Carol a avut un rol foarte important n construirea centurii ntărite a Bucureştilor şi a liniei defensive fortificate Focşani - Nămoloasa - Galaţi.
Pe plan intern nsă nerezolvarea problemei agrare, a generat vii nemulţumiri ţărăneşti, ce au culminat cu răscoalele din 1888 şi 1907, faţă de care Carol a adoptat o atitudine dură de reprimare violentă.
n politica externă, s-a orientat, n perioada următoare, spre cooperarea cu Germania şi Austro-Ungaria, care a ncheiat un tratat secret de alianţă 1883. A sancţionat participarea Romniei, alături de Serbia, Grecia şi Turcia la cel de-al doilea război balcanic din 1914.

Carol, deşi „fidel” alianţei din 1883, s-a supus hotărrii Consiliului de coroană din 21 iulie – 3 august 1914 şi a consimţit, n conformitate cu interesele superioare ale ţării, să accepte adoptarea de către Romnia a unei poziţii de neutralitate armată.
Militar de carieră, a contribuit la succesele armatei romne din 1877-1878, la modernizarea sistemului naţional de apărare şi a armatei.
    Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica