referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Ludovic al XIV-lea

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Între 1648 ÅŸi 1653, FranÅ£a a fost zguduită de o serie de războaie civile cunoscute sub numele de Fronde. Cauza lor erau resentimentele nobilimii ÅŸi ale altor grupuri faţă de monarhia centralizată, care le răpise acestora o mare parte din putere. În această perioadă agitată, tânărul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili ÅŸi a crescut cu gândul de deveni adevăratul stăpân al...

Varianta Printabila 


1                 Ludovic al XIV-lea

          Ludovic al XIV-lea a dominat scena europeană n vremea sa. Autoritatea “Regelui Soare”, palatul din Versailles şi războaiele  sale au completat măreţia uluitoare, dar costisitoare, a acestuia.
Ludovic al XIV-lea s-a născut cnd Franţa devenise n locul Spaniei cea mai mare putere europeană. Acestă forţă moştenită
l-a ajutat pe Ludivic să devină cel mai mare şi cel mai admirat rege al vremii. El a urcat pe tron n 1643, la vrsta de 4 ani, cu cteva zile nainte ca armata franceză să-i nvingă pe spanioli, odinioară invincibili, la Rocroi. n 1648, Războiul de 30 de ani s-a ncheiat n favoarea Franţei, nsă războiul cu Franţa a continuat.
           ntre 1648 şi 1653, Franţa a fost zguduită de o serie de războaie civile cunoscute sub numele de Fronde. Cauza lor erau resentimentele nobilimii şi ale altor grupuri faţă de monarhia centralizată, care le răpise acestora o mare parte din putere. n această perioadă agitată, tnărul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili şi a crescut cu gndul de deveni adevăratul stăpn al statului. Mai trziu, Ludovic declara: “Statul? Statul sunt eu.” El a patronat o lungă perioadă arta şi literatura, care l slăvea ca “Regele Soare”.
           Una din realizările cele mai importante ale lu Ludovic a fost construirea unui palat imens la Versailles, care găzduia ntreaga curte regală. Ludovic a domnit n acest palat nconjurat de o splendoare ceremoniala care-I accentua măreţia. nsă, Versailles avea şi scopuri politice. Era departe de Paris, astfel locitorii acestuia nu mai puteau ameninţa monarhia, cum făcuseră n timpul frondelor. Prin atragerea marilor nobili la curte şi ncurajarea acestora de a concura pentru atenţii şi favoruri din partea regelui, Ludovic i ţinea su supraveghere şi le năbuşea ambiţiile politice. Pe măsură ce prestigiul lui Ludovic creştea, Versailles devenea un model pentru palatele Europei, iar clasele prilegiate de pretutindeni au adoptat limba şi cultura franceză.
          n 1688 trupele lui Ludovic au invadat Palatinatul din Germania. Pentru a se opune expansiunii franceze, a luat naştere o alianţă europeană. n Războiul Ligii de la Augsburg (1689-1697), armata franceză şi-a dovedit măiestria, nsă opt de luptă nu au adus nici un rezultat clar, Franţa suferind imens.
          Un conflict şi mai devastator a urmat după patru ani. După ndelung-aşteptata moarte a regelui spaniol Carol al II-lea, care nu avea moştenitori, habsburgii austrieci şi burbonii – dinastia lui Ludovic – au devenit principalii pretendenţi la tron. Fostele nţelegeri teritoriale au fost ncălcate iar Ludovic a decis să rişte acceptnd moştenirea spaniolă n numele nepotului său, Filip de Anjou. Aceasta a generat o nouă coaliţie europeană şi a declanşat războiul pentru succesiune n Spania (1701-1714).
          De această dată, Franţa a suferit nfrngeri grave, fiind pe punctul de a fi cucerită. n cele din urmă dezacordurile dintre aliaţi au dus la nţelegeri n urma cărora Filip devenea regele Spaniei, deşi posesiunile europene ale Spaniei au trecut la habsburgii austrieci. Preţul a fost mare, deoarece războiul a ruinat Franţa, iar o putere rivală – Marea Britanie – şi-a făcut apariţia. nsă ludovic nu era preocupat de consecinţe. Regele Soare a murit n 1715, la vrsta de 76 de ani.

                         Date importante:

1643 - ncoronarea lui Ludovic al XIV-lea
1648 - Sfrşitul războiului de 30 de ani
1659 - Sfrşitul războiului franco-spaniol
1667-1668 - Războiul de devoluţie
1672-1678 - Războiul mpotriva olandezilor
1681 - Ludovic se mută cu ntreaga curte la Vesailles
1685 - Revocarea  Edictului din Nantes
1688 - Invazia franceză asupra Palatinatului
1689-1697 - Războiul Ligii de la Augsburg
1701-1714 - Războiul pentru succesiune n Spania
1715 - Moartea lui Ludovic al XIV-lea


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica