1                 Ludovic al XIV-lea

          Ludovic al XIV-lea a dominat scena europeană în vremea sa. Autoritatea “Regelui Soare”, palatul din Versailles şi războaiele  sale au completat măreţia uluitoare, dar costisitoare, a acestuia.
Ludovic al XIV-lea s-a născut când Franţa devenise în locul Spaniei cea mai mare putere europeană. Acestă forţă moştenită
l-a ajutat pe Ludivic să devină cel mai mare şi cel mai admirat rege al vremii. El a urcat pe tron în 1643, la vârsta de 4 ani, cu câteva zile înainte ca armata franceză să-i învingă pe spanioli, odinioară invincibili, la Rocroi. În 1648, Războiul de 30 de ani s-a încheiat în favoarea Franţei, însă războiul cu Franţa a continuat.
           Între 1648 şi 1653, Franţa a fost zguduită de o serie de războaie civile cunoscute sub numele de Fronde. Cauza lor erau resentimentele nobilimii şi ale altor grupuri faţă de monarhia centralizată, care le răpise acestora o mare parte din putere. În această perioadă agitată, tânărul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili şi a crescut cu gândul de deveni adevăratul stăpân al statului. Mai târziu, Ludovic declara: “Statul? Statul sunt eu.” El a patronat o lungă perioadă arta şi literatura, care îl slăvea ca “Regele Soare”.
           Una din realizările cele mai importante ale lu Ludovic a fost construirea unui palat imens la Versailles, care găzduia întreaga curte regală. Ludovic a domnit în acest palat înconjurat de o splendoare ceremoniala care-I accentua măreţia. Însă, Versailles avea şi scopuri politice. Era departe de Paris, astfel locitorii acestuia nu mai puteau ameninţa monarhia, cum făcuseră în timpul frondelor. Prin atragerea marilor nobili la curte şi încurajarea acestora de a concura pentru atenţii şi favoruri din partea regelui, Ludovic îi ţinea su supraveghere şi le înăbuşea ambiţiile politice. Pe măsură ce prestigiul lui Ludovic creştea, Versailles devenea un model pentru palatele Europei, iar clasele prilegiate de pretutindeni au adoptat limba şi cultura franceză.
          În 1688 trupele lui Ludovic au invadat Palatinatul din Germania. Pentru a se opune expansiunii franceze, a luat naştere o alianţă europeană. În Războiul Ligii de la Augsburg (1689-1697), armata franceză şi-a dovedit măiestria, însă opt de luptă nu au adus nici un rezultat clar, Franţa suferind imens.
          Un conflict şi mai devastator a urmat după patru ani. După îndelung-aşteptata moarte a regelui spaniol Carol al II-lea, care nu avea moştenitori, habsburgii austrieci şi burbonii – dinastia lui Ludovic – au devenit principalii pretendenţi la tron. Fostele înţelegeri teritoriale au fost încălcate iar Ludovic a decis să rişte acceptând moştenirea spaniolă în numele nepotului său, Filip de Anjou. Aceasta a generat o nouă coaliţie europeană şi a declanşat războiul pentru succesiune în Spania (1701-1714).
          De această dată, Franţa a suferit înfrângeri grave, fiind pe punctul de a fi cucerită. În cele din urmă dezacordurile dintre aliaţi au dus la înţelegeri în urma cărora Filip devenea regele Spaniei, deşi posesiunile europene ale Spaniei au trecut la habsburgii austrieci. Preţul a fost mare, deoarece războiul a ruinat Franţa, iar o putere rivală – Marea Britanie – şi-a făcut apariţia. Însă ludovic nu era preocupat de consecinţe. Regele Soare a murit în 1715, la vârsta de 76 de ani.

                         Date importante:

1643 - Încoronarea lui Ludovic al XIV-lea
1648 - Sfârşitul războiului de 30 de ani
1659 - Sfârşitul războiului franco-spaniol
1667-1668 - Războiul de devoluţie
1672-1678 - Războiul împotriva olandezilor
1681 - Ludovic se mută cu întreaga curte la Vesailles
1685 - Revocarea  Edictului din Nantes
1688 - Invazia franceză asupra Palatinatului
1689-1697 - Războiul Ligii de la Augsburg
1701-1714 - Războiul pentru succesiune în Spania
1715 - Moartea lui Ludovic al XIV-lea


Cele mai ok referate!
www.referateok.ro