referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Nufarul alb

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Bobocii florali ies de sub apa in prima decada a lunii iunie. Florile albe mari in diametru de 15 centimetri isi desfac petalele dimineata pe la orele 7-8,dezgolindu-si incetisor multitudinea de stamine si pistilul solitar de culoare galbena ,emanand o aroma imbatatoare pe tot parcursul zilei, iar spre racirea aerului isi inchid din nou petalele. Si asa, zi de zi, cu exceptia zilelor innourate si ploioase...

Varianta Printabila 


1

                                                                                     

                      Nufarul alb

     In apele Moldovei se intalneste foarte rar nufarul alb ‘Nymphaea alba L.’. Este o planta ierboasa perena. Planta poseda o radacina puternica cu o multime de ramificatii orizontale cu ajutorul carora se fixeaza bine de fundul bazinelor cu apa stagnanta si in cursul inferior al raurilor Nistru si Prut la adancimea de pana la 4 metri.

   Primavara la suprafata apei apar mai intai frunzele cojoase de forma ovala ce ating dimensiuni de pana la 30-40 centimetri. Petiolul cu grosimea de 1,5 centimetri si frunzele plutitoare contin un tesut spongios bine dezvoltat care le mentine permanent pe oglinda apei.

  Bobocii florali ies de sub apa in prima decada a lunii iunie. Florile albe mari in diametru de 15 centimetri isi desfac petalele dimineata pe la orele 7-8,dezgolindu-si incetisor multitudinea de stamine si pistilul solitar de culoare galbena ,emanand o aroma imbatatoare pe tot parcursul zilei, iar spre racirea aerului isi inchid din nou petalele. Si asa, zi de zi, cu exceptia zilelor innourate si ploioase.

 

Primele flori apar la inceputul lunii iunie, iar ultimele in septembrie. Fructul de culoare verde, are forma de sfera si este acoperit cu o coaja cicatrizata. Fructul copt se lasa la fundul bazinului, invelisul putrezeste eliminand semintele care se ridica la suprafata apei. Pestii, pasarile si curentii acvatici raspandesc semintele la mari distante. Este o planta medicinala, de mare valoare. Radacinile si florile contin substante tanante, glucoza, uleiuri eterice, alcaloidul nimfein si amidon. Preparatele extrase din radacini au actiuni antiinflamatorii si calmante.

  

Infuziile din flori erau larg folosite in medicina populara pentru potolirea setei, ca somnifere, iar cele din frunze contra galbinarilor.

  

Radacinile fiind fierte in bere constituie un remediu efectiv pentru intarirea parului. In vremurile de rastriste radacinile nufarului erau folosite in alimentatie.

  

Aceasta planta minunata se afla in continuu pericol si este pe cale de disparitie daca nu se controleaza poluarea si exploatarea de orice fel a apelor.

 

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica