referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Pestera Ursilor

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

FormaÅ£iuni stalactitice cum sunt aici,aÅŸa numitele baldachine, ce pot fi întâlnite în puÅ£ine peÅŸteri din lume dau un aspect fermecător peÅŸterii. Atmosfera de basm este întregită de stalagmitele fosile, extrem de dantelate ÅŸi având grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picături alimentare, de stalactitele de tip “macaroane” ori de depunerile numite “vermiculaÅ£ii”, printre cele mai frumoase aflate în peÅŸterile din România...

Varianta Printabila 


1 Peştera Urşilor

Cea mai spectaculoasă din punct de vedere fosilifer. Se găseşte la marginea satului Chişinău, comuna Pietroasa, judeţul Bihor.
Peştera a fost descoperită n anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran n timpul lucrărilor de exploatare a calcarului n cariera de la Chişinău. n puţul deschis a cobort minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pnă la Sala Mare. Prima exploatare completă a fost realizată la 20 septembrie 1975 de către cercul de speologi amatori “Speodava” din oraşul dr. Petru Groza. La16 iunie 1980, peştera intra  n circuitul turistic al ţării ca cea dinti cavitate subterană amenajată la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscndu-se valoarea excepţională a peşterii, cercetătorii geologi din Bucureşti şi Cluj-Napoca, n colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, mineri din Maramureş, muncitori din oraşul dr. Petru Groza şi din Oradea, un specialist n corpuri de iluminat din Timişoara au colaborat şi au realizat, la Peştera Urşilor amenajările turistice, lund n acelaşi timp măsuri specifice de protecţie.
La intrarea n peşteră s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cupriznd casa de bilete, sala de aşteptare, un muzeu speologic şi ghişeu cu obiecte artizanale, cărţi. Galeriile peşterii au formă aproape rectilinie sunt dispuse pe două etaje, nsumnd o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m şi este amenajat pt. circulaţia turistică, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervaţie ştiinţifică Traseul turistic propiu-zis oferă vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinară gamă de formaţiuni stalactitice şi stalagmitice, variate ca mărime şi forme, baldachine şi gururi. Formaţiuni stalactitice cum sunt aici,aşa numitele baldachine, ce pot fi ntlnite n puţine peşteri din lume dau un aspect fermecător peşterii. Atmosfera de basm este ntregită de stalagmitele fosile, extrem de dantelate şi avnd grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picături alimentare, de stalactitele de tip “macaroane” ori de depunerile numite “vermiculaţii”, printre cele mai frumoase aflate n peşterile din Romnia.
Diversitatea stalagmitelor sub formă de statuete, pagode animale-fabuloase- lasă cmp liber imaginaţiei fiecărui vizitator. “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Urşilor”, “Portalul”, “Pagodele”, “Lacul cu nuferi” sunt numai cteva din frumuseţile create de natură din peşteră.
Vizita ncepe n Galeria Urşilor sau Galeria Oaselor, care adăposteşte 1500 de piese 140 de cranii şi numeroase culcuşuri ale ursului de peşteră. Pe pereţii acestor  galerii se observă zgrieturi adnci lăsate de labele urşilor, a căror dispariţie misterioasă s-ar datora, după unele presupuneri, ncălzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat ieşirile peşterii. Acest urs a dispărut cu mai bine de 15000 ani n urmă, atingea frecvent 3 m lungime.
La capătul galeriei următoare, “Emil Racoviţă” se află un schelet ntreg de urs expus, n poziţia n care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale dispărute n urmă cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capră neagră, ibexul, leul şi hiena de peşteră) descoperite aici, suscită interesul specialiştilor. Galeria  “Emil Racoviţă” este o galerie  mpodobită cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apă, mii de stalactite. Galeria are pereţii distantaţi la 10 –15 m  iar bolta ei se situează la peste 10 m nălţime.
A treia galerie ce poate fi vizitată este Galeria Lumnărilor, unde te ntmpină o adevărată pădure de stalagmite de un alb imaculat şi neatins de mna omului. La capătul acestei galerii, poteca turistică şi face cu greu loc prin desimea concreţiunilor şi, prelungită cu un tunel articial, lung de 16m, răzbate n cele din urmă la suprafaţă, ncheind astfel traseul vizitabil al peşterii. Traseul subteran este parcurs  n 45 minute. Temperatura n peşteră oscilează tot anul n jur de 10 grade.        

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica