1 Peştera Urşilor

Cea mai spectaculoasă din punct de vedere fosilifer. Se găseşte la marginea satului Chişinău, comuna Pietroasa, judeţul Bihor.
Peştera a fost descoperită īn anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran īn timpul lucrărilor de exploatare a calcarului īn cariera de la Chişinău. Īn puţul deschis a coborāt minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pānă la Sala Mare. Prima exploatare completă a fost realizată la 20 septembrie 1975 de către cercul de speologi amatori “Speodava” din oraşul dr. Petru Groza. La16 iunie 1980, peştera intra  īn circuitul turistic al ţării ca cea dintāi cavitate subterană amenajată la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscāndu-se valoarea excepţională a peşterii, cercetătorii geologi din Bucureşti şi Cluj-Napoca, īn colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, mineri din Maramureş, muncitori din oraşul dr. Petru Groza şi din Oradea, un specialist īn corpuri de iluminat din Timişoara au colaborat şi au realizat, la Peştera Urşilor amenajările turistice, luānd īn acelaşi timp măsuri specifice de protecţie.
La intrarea īn peşteră s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cuprizānd casa de bilete, sala de aşteptare, un muzeu speologic şi ghişeu cu obiecte artizanale, cărţi. Galeriile peşterii au formă aproape rectilinie sunt dispuse pe două etaje, īnsumānd o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m şi este amenajat pt. circulaţia turistică, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervaţie ştiinţifică Traseul turistic propiu-zis oferă vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinară gamă de formaţiuni stalactitice şi stalagmitice, variate ca mărime şi forme, baldachine şi gururi. Formaţiuni stalactitice cum sunt aici,aşa numitele baldachine, ce pot fi īntālnite īn puţine peşteri din lume dau un aspect fermecător peşterii. Atmosfera de basm este īntregită de stalagmitele fosile, extrem de dantelate şi avānd grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picături alimentare, de stalactitele de tip “macaroane” ori de depunerile numite “vermiculaţii”, printre cele mai frumoase aflate īn peşterile din Romānia.
Diversitatea stalagmitelor sub formă de statuete, pagode animale-fabuloase- lasă cāmp liber imaginaţiei fiecărui vizitator. “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Urşilor”, “Portalul”, “Pagodele”, “Lacul cu nuferi” sunt numai cāteva din frumuseţile create de natură din peşteră.
Vizita īncepe īn Galeria Urşilor sau Galeria Oaselor, care adăposteşte 1500 de piese 140 de cranii şi numeroase culcuşuri ale ursului de peşteră. Pe pereţii acestor  galerii se observă zgārieturi adānci lăsate de labele urşilor, a căror dispariţie misterioasă s-ar datora, după unele presupuneri, īncălzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat ieşirile peşterii. Acest urs a dispărut cu mai bine de 15000 ani īn urmă, atingea frecvent 3 m lungime.
La capătul galeriei următoare, “Emil Racoviţă” se află un schelet īntreg de urs expus, īn poziţia īn care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale dispărute īn urmă cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capră neagră, ibexul, leul şi hiena de peşteră) descoperite aici, suscită interesul specialiştilor. Galeria  “Emil Racoviţă” este o galerie  īmpodobită cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apă, mii de stalactite. Galeria are pereţii distantaţi la 10 –15 m  iar bolta ei se situează la peste 10 m īnălţime.
A treia galerie ce poate fi vizitată este Galeria Lumānărilor, unde te īntāmpină o adevărată pădure de stalagmite de un alb imaculat şi neatins de māna omului. La capătul acestei galerii, poteca turistică īşi face cu greu loc prin desimea concreţiunilor şi, prelungită cu un tunel articial, lung de 16m, răzbate īn cele din urmă la suprafaţă, īncheind astfel traseul vizitabil al peşterii. Traseul subteran este parcurs  īn 45 minute. Temperatura īn peşteră oscilează tot anul īn jur de 10 grade.        

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro