referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cluj

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

-este amenajat in cladirea Reduta, consturctie in stil empire (sfarsitul secolului al XVIII-lea),care a adapostit Dieta Transilvaniei(1848-1865).Aici a avut loc procesul "memorandistilor"(1894), iar in 1923 s-a desfasurat Congresul general al sindicatelor din Romania. Poseda peste 40000 piese cu privire la ocupatiile populatiei din Transilvania, piese de port popular si marturii ale diferitelor obiceiuri stravechi....

Varianta Printabila 


1

 

Cluj

 

Biserica Sfantul Mihail

-este cea mai veche constructie religioasa din oras si totodata un monument reprezentativ al situlului gotic.Biserica de tip hala, cu trei nave a fost cladita intre 1349-c.1580 Portalul intrarii principale dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea.Se pastreza fragmente din pictura interioara (secolul al XV-lea).Sacristia  are un portal valoros in stilul Renasterii germane (1528).Amvonul monumental a fost realizat in stil baroc de sculptorii germani J.Nachtigall si A.Schuhbauer(1740-1750).Turn-clopotnita construit in stil neoclasic intre anii 1836-1862.In fata bisericii se afla statuia ecvestra a lui Matei Corvin realizata de sculptorul Ioan Fadrusz in 1902.

 

 

 Muzeul de arta

-instalat in Palatul Bamfi, este un frumos edificiu in stil baroc,avand o fatada decorata cu sculpturi si statui, construite intre 1774-1785 dupa planurile arhitectului Johann Blaumann;galerie de arta moderna si contemporana romaneasca cuprinzand opere de pictori transilvaneni din secolul al XVIII-lea, panze semnate de Ioan Andreescu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Ion Jalea,Romulus Ladea si multi altii.Galeria de arta universalaprezinta picturi din scolile: germana,flamanda,italiana,rusa,olandeza,ungara etc.

 

 

Muzeul etnografic al Transilvaniei

-este amenajat in cladirea Reduta, consturctie in stil empire (sfarsitul secolului al XVIII-lea),care a adapostit Dieta Transilvaniei(1848-1865).Aici a avut loc procesul “memorandistilor”(1894), iar in 1923 s-a desfasurat Congresul general al sindicatelor din Romania. Poseda peste 40000 piese cu privire la ocupatiile populatiei din Transilvania, piese de port popular si marturii ale diferitelor obiceiuri stravechi.

 

 

 

Muzeul de istorie al Transilvaniei

 -cu un patrimoniu (peste 100000 piese)repartizat in mai multe sectii:comuna primitiva,epoca daco-romana,moderna-contemporana, lapidariu roman si lapidariu feudal.

 

 

 

 

1 Grupul statuar Scoala Ardeleana

-opera a sculptorului Romulus Ladea, infatisaza trei reprezentanti de frunte ai miscarii ideologice si culturale initiala de intelectualitatea romaneasca din Transilvania:Samuil Micu,Gheorghe Sincai si Petru Maior. Grupul se afla in apropierea Universitatii “Babes Boliyai” infintata in 1872 si organizata initial cu patru facultati(medicina,drept,litere si stiinte)

 

 

Grupul statuar Horea,Closca si Crisan

-Realizat de sculptorul Ion Vasiliu, evoca pe cei trei conducatori ai rascoalei taranesti din 1784-1785.

 

 

Statuia lui Mihai Viteazul

-opera sculptorului  Marius Butunoiu

 

 

Bastionul croitorilor

-este un vestigiu al fortificatilor construite in secolul al XV-lea si partial refacute de principele Transilvaniei  Gabriel Bethlem (1627-1629). Restaurat in 1959.In apropierea lui afost ucis, in 1601, Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, In amintirea caruia sa ridicat o statuie(1976)

 

 

Casa lui Matei Corvin

-cea mai veche constructie laica pastrata in oras.Construita in stil gotic, ea a primit trasaturi renascentiste cu prilejul unor renovari ulterioare . Aici s-a nascut Matei Corvin, care avea sa devina rege al Ungariei. Acum el adaposteste Institutul de arte plastice “Ion Andreescu.

 

 

Colectia de istorie a farmaciei

-amenanjata in casa Hintz-cladire unde a functionat prima farmacie a orasului (1573),prezinta mobilier, vase, substante si instrumente farmaceutice.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica