referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Magneti

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Câmpul magnetic este zona din jurul unui magnet în care acÅ£ionează forÅ£a magnetică. Obiectele magnetice plasate într-un asemenea câmp vor fi atrase sau respinse de către magnet. Dacă punem pilitura de fier (aÅŸchii mici de fier) lângă un magnet, ea se va orienta după forma câmpului magnetic, alcătuind o imagine a acestuia. În fapt, fiecare bucăţică de fier devine mic magnet. Mini-magneÅ£ii arată cât de tare sunt atraÅŸi de către fiecare porÅ£iune a magnetului mare....

Varianta Printabila 


1

CE ESTE CMPUL MAGNETIC?

 

 

 

Cmpul magnetic este zona din jurul unui magnet n care acţionează forţa magnetică. Obiectele magnetice plasate ntr-un asemenea  cmp vor fi atrase sau respinse de către magnet. Dacă punem pilitura de fier (aşchii mici de fier) lngă un magnet, ea se va orienta după forma cmpului magnetic, alcătuind o imagine a acestuia. n fapt, fiecare bucăţică de fier devine mic magnet. Mini-magneţii arată ct de tare sunt atraşi de către fiecare porţiune a magnetului mare.

 

CUM SE FACE UN ELECTROMAGNET?

Cnd un fir conductor este parcurs de curent electic, ia naştere un cmp magnetic. Dacă firul  este nfăşurat pe un miez  de fier, bobina realizată din fiul conducător este numită ’’solenoid’’.

 

CUM FUNCŢIONEAZĂ BUSOLA?

Pămntul are un nucleu de fier topit şi constituie el nsuşi un magnet uriaş. Cmpul magnetic se comportă asemenea unui magnet-bară situat n lungul axei terestre. Busola conţine un ac magnetic care se poate roti liber. Indiferent de poziţia busolei, acul se va roti aşa nct să indice direcţia către Polul Nord. Rotind busola astfel nct ca punctul notat ’’N’’ (nord), să se afle n diecţia acului, putem găsi şi alte direcţii.

 

CE SUNT POLII UNUI MAGNET?

Ca si pămntul, fiecare magnet are un pol nord si un pol sud. Un magnet ce se poate roti liber se va orienta cu polul său nord către Polul Nord terestru. Polul Sud al magnetului va fi atras către Polul Sud al Pămntului. Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, Polul Nord al planetei are, de fapt, un pol sud, de aceea polul nord al unui magnet se orientează n direcţia respectivă. Ca regulă generală: polii au aceleaşi nume se resping reciproc, iar polii cu nume diferite se atrag.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica