1

CE ESTE CĀMPUL MAGNETIC?

 

 

 

Cāmpul magnetic este zona din jurul unui magnet īn care acţionează forţa magnetică. Obiectele magnetice plasate īntr-un asemenea  cāmp vor fi atrase sau respinse de către magnet. Dacă punem pilitura de fier (aşchii mici de fier) lāngă un magnet, ea se va orienta după forma cāmpului magnetic, alcătuind o imagine a acestuia. Īn fapt, fiecare bucăţică de fier devine mic magnet. Mini-magneţii arată cāt de tare sunt atraşi de către fiecare porţiune a magnetului mare.

 

CUM SE FACE UN ELECTROMAGNET?

Cānd un fir conductor este parcurs de curent electic, ia naştere un cāmp magnetic. Dacă firul  este īnfăşurat pe un miez  de fier, bobina realizată din fiul conducător este numită ’’solenoid’’.

 

CUM FUNCŢIONEAZĂ BUSOLA?

Pămāntul are un nucleu de fier topit şi constituie el īnsuşi un magnet uriaş. Cāmpul magnetic se comportă asemenea unui magnet-bară situat īn lungul axei terestre. Busola conţine un ac magnetic care se poate roti liber. Indiferent de poziţia busolei, acul se va roti aşa īncāt să indice direcţia către Polul Nord. Rotind busola astfel īncāt ca punctul notat ’’N’’ (nord), să se afle īn diecţia acului, putem găsi şi alte direcţii.

 

CE SUNT POLII UNUI MAGNET?

Ca si pămāntul, fiecare magnet are un pol nord si un pol sud. Un magnet ce se poate roti liber se va orienta cu polul său nord către Polul Nord terestru. Polul Sud al magnetului va fi atras către Polul Sud al Pămāntului. Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, Polul Nord al planetei are, de fapt, un pol sud, de aceea polul nord al unui magnet se orientează īn direcţia respectivă. Ca regulă generală: polii au aceleaşi nume se resping reciproc, iar polii cu nume diferite se atrag.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro