referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Dreptate si merit Aristotel

Categoria: Referat Filozofie

Descriere:

Una dintre cele mai importante idei ce reies din acest fragment este aceea că, asemeni două lucruri diferite, nici calităţile diferite nu se pot compara. Astfel cum nu se poate compara un măr cu un caiet, nici talentul la pictură al unui om nu se poate compara cu talentul altuia la probele sportive...

Varianta Printabila 


1

Filosofie

Dreptate şi merit

 

            ARISTOTEL(384 – 322 .Hr.)

     Filosof şi savant grec, născut n Stagira. Elev al lui Platon şi, totodată critic al acestuia. Aristotel consideră că inteligibilul şi sensibilul se află n unitate ca substanţă alcătuită din materie (sensibilul) şi formă (inteligibilul)

    Opera sa acoperă toate cunoştinţele timpului, de la logica formalăla biologie, filosofie şi politică. Gndirea sa a fost deosebit de influentă n evul mediu.

   Opere principale: Oragonul (trata de logică, domeniu al cărui creator este), Metafizica, Fizica, Politica, Etica Micomahică.

 

            Oamenii de nasc diferiţi, ei diferă fie prin caracteristicile fizice, fie datorită  celor intelectuale, acestea ddu-le individualitate, astefel nu toţi sunt la fel de predispuşi unei acţiuni (ex: nu toţi pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt mulţi cei care au talent la pictură, la fel de bine cum nu toţi au caracteristicile necesare pentru a fi numiţi n funcţii de conducere ). Ceea ce vrea Aristotel să arate n acest fragment este faptul că la investirea unei persoane ntr-o funcţie (oricare ar fi aceasta) ar trebui să se ţină cont de calităţile necesare pentru funcţia respectivă şi nu de modul n care acesta se prezintă, arată, etc.

            Una dintre cele mai importante idei ce reies din acest fragment este aceea că, asemeni două lucruri diferite, nici calităţile diferite nu se pot compara. Astfel cum nu se poate compara un măr cu un caiet, nici talentul la pictură al unui om nu se poate compara cu talentul altuia la probele sportive.  Singurul mod de a face o comparaţie ntre cei doi este acela de ai compara n funcţie de calitaţile necesare pentru funcţia dorită. Astfel aşa cum n funcţie de ceea ce avem nevoie alegem ntre măr şi caiet, dacă dorim realizarea unui portret, de exemplu, cel mai bun pentru aceasta este pictorul, deşi, poate sportivul ar arăta mai bine. Se i-a n considerare talentul acestuia la pictură, deorece poate că şi sportivul poate picta , dar nu la fel de bine ca pictorul.

            Acelaţi lucru l afirmă şi Aristotel prin exemplul cu flautul, astfel mulţi oameni ar putea conduce o ţară (bine sau rău), dar cel mai bine ar conduce unul singur, acela care are calităţile necesare pentru funcţia respectivă şi anume cum precizează autorul : nobleţe, liberate, avere...

            Poate că ar puţin cam nedrept să considerăm starea materială ca o calitate necesară pentru funcţia de conducere la data actuală (pot exista oameni care să aibă celelalte calităţi dar să nu dispună de suport material), dar pentru timpul n care a trăit Aristotel aceasta era o calitate foarte importantă (de obicei numai cei care aveau avere deţineau şi studiile care ar fi necesare pentru concucerea unei ţări).

            n legătură cu libertate aceasta nu mai este un criteriu de alegere la data actuală pentru că acum toţi oamenii se nasc liberi.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica