referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Reforma in tarile Europei centrale si de Est

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Astfel în domeniul dreptului constituÅ£ional, reformele au trebuit să asigure o schimbare fundamentală a sistemului politic, în particular prin eliminarea rolului conducător al partidului comunist ÅŸi înlocuirea lui cu un sistem de separare a puterilor care să realizeze democraÅ£ia ÅŸi supremaÅ£ia legii. De asemenea este necesară să se redefinească funcÅ£iile ÅŸi limitele de autoritate pentru fiecare instituÅ£ie publică. Printre reformele necesare s-a numărat ÅŸi aceea de a asigura garanÅ£iile constituÅ£ionale care să permită comunităţilor locale să-ÅŸi rezolve problemele ÅŸi, mai ales, să aibă posibilitate financiară de a rezolva aceste probleme...

Varianta Printabila 


1

REFORMA LEGISLATIVA IN TARILE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST

 

 

 

            Schimbările radicale ce au survenit pe plan politic, economic şi social n centrul şi estul Europei au inclus şi o reformă fundamentală a sistemului legislativ n fiecare din ţările acestei regiuni.

            S-a observat, n cei aproape 9 ani de tranziţie, că schimbările cadrului legislativ nu vor putea singure să conducă la o transformare totală a sistemului politic şi economic.

            Noţiunea de "reformă legislativă" este nconjurată de o aură de progres şi modernizare a sistemului legislativ. Pentru ţările din centrul şi estul Europei, această noţiune semnifică: ntoarcerea n Europa, instaurarea democraţiei şi a supremaţiei legii şi condiţiile esenţiale pentru funcţionarea unei economii de piaţă libere.

            Măsurile de reformă au trebuit de aceea să păstreze ca obiectiv două lucruri: să fie adaptate spre a mplini scopul propus şi anume de stabilire a unei conduceri bazate pe lege, a unei economii de piaţă, participarea n procesul de integrare europeană şi de asemenea să contribuie la efectiva realizare a acestor obiective.

            n acelaşi timp, paşii intermediari n vederea realizării acestor cerinţe, trebuie să conţină reglementări şi măsuri compensatorii care să diminueze problemele economice şi sociale cauzate de procesul de transformare.

            n ceea ce priveşte cadrul legislativ n ţările de tranziţie la nceputul procesului de reformă s-a observat că este necesară crearea unui spaţiu liber capabil să ducă la dezvoltarea ntreprinderilor private.

            Ct priveşte armonizarea legislativă cu dreptul comunitar, ea nu a fost la nceput o prioritate a procesului de reformă, dar ea va fi cu siguranţă o provocare la adresa organelor legiuitoare din ţările central şi est europene.

            Anumiţi politicieni au avut falsa impresie că pot dezvolta o economie de piaţă şi atrage capital străin doar prin simpla promulgare a unor pachete de legi.

 Realitatea a dovedit nsă contrariul.

Riscul real n ziua de azi este că  n timp ce legislaţia prevede condiţiile esenţiale necesare, aplicarea ei poate să nu funcţioneze satisfăcător n practică. 

n plus faţă de crearea noii legislaţii este important să se dezvolte structurile administrative şi judiciare adecvate, precum şi instituţii n sectoarele private şi de afaceri care să fie capabile să asigure aplicarea efectivă a noilor legi create.

Conform Cărţii Albe este necesar să se creeze instituţiile care să fie capabile să implementeze dreptul comunitar şi care să funcţioneze cu un personal de un nivel comparabil cu acela care lucrează n instituţiile statelor membre ale Uniunii Europene. 

Pentru ndeplinirea acestui obiectiv fiecare ţară din centrul şi estul Europei trebuie să-şi stabilească un set de priorităţi şi care, mai ales, trebuie ndeplinit cu stricteţe.

n ciuda diferenţei n ceea ce priveşte nceputul procesului de reformă, fostele ţări comuniste au trebuit şi trebuie să străbată aceeaşi paşi spre democraţie şi economie de piaţă, evident cu anumite particularităţi care ţin de specificul fiecărei ţări.

Astfel n domeniul dreptului constituţional, reformele au trebuit să asigure o schimbare fundamentală a sistemului politic, n particular prin eliminarea rolului conducător al partidului comunist şi nlocuirea lui cu un sistem de separare a puterilor care să realizeze democraţia şi supremaţia legii. De asemenea este necesară să se redefinească funcţiile şi limitele de autoritate pentru fiecare instituţie publică. Printre reformele necesare s-a numărat şi aceea de a asigura garanţiile constituţionale care să permită comunităţilor locale să-şi rezolve problemele şi, mai ales, să aibă posibilitate financiară de a rezolva aceste probleme.

1

Mai mult, n noile baze legislative au trebuit să fie incluse reglementări care să schimbe relaţia stat - individ, precum şi relaţia dintre stat şi sectorul de afaceri.

Pentru a se putea realiza acest lucru, a fost necesară includerea n legile fundamentale a unui catalog al drepturilor de bază, modelat după exemplul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. A fost de asemenea necesar, includerea n noile legi de pasaje care să afirme aceste drepturi şi n practică.

n sfrşit, a fost necesar să se asigure că drepturile garantate prin Constituţie nu vor fi afectate n practică de deciziile legiuitorului sau ale administraţiei publice.

n domeniul dreptului civil, dreptul de proprietate aşa cum apărea el n regimul comunist, a trebuit să fie abrogat, iar privilegiile acordate formelor de proprietate socialistă, de stat sau cooperatistă au trebui să fie abolite. Mai mult, n ţările care nu aveau o lege specială privind proprietatea asupra pămntului, aceasta a trebuit să fie creată.

Legea privind contractele a trebuit să fie eliberată de numeroasele restricţii care erau conforme sistemului economic socialist, iar libertăţii de voinţă  a trebuit să fie restabilit.

Reforma legislativă n domeniul proprietăţii intelectuale şi industriale a contribuit, de asemenea, n mod semnificativ la stabilirea unor baze care să orienteze sistemul legislativ spre o piaţă liberă.

            Legislaţia socialistă n acest domeniu se caracteriza prin faptul că dreptul de proprietate sau exploatare a invenţiei intrau automat n patrimoniul statului, n timp ce inventatorul primea o remuneraţie, de cele mai multe ori foarte mică şi numai cu anumite condiţii. O adevărată protecţie a patentului a trebuit să fie introdusă care să prevadă pentru inventatori un drept exclusiv asupra creaţiei sale.

            n mod particular, sunt necesare reforme radicale n aria legislaţiei cu privire la serviciile financiare. Activităţile băncilor centrale au trebuit să fie separate de acelea ale băncilor comerciale şi un cadru legal a trebuit să fie dezvoltat pentru nfiinţarea şi funcţionarea băncilor private. Aceasta a inclus şi crearea unui cadru legal şi a unor infrastructuri corespunzătoare pentru aplicarea unui sistem de supraveghere a activităţilor bancare.

n domeniul judiciar, principiul de bază al separaţiei puterile trebuie să fie asigurate prin totală independenţă a justiţiei. Aici s-a impus, n primul rnd, modificarea legii care reglementa statutul judecătorilor. Mai mult, condiţiile legale au trebuit să creeze profesiunea liberă a avocaţilor şi să prevadă autonomia acesteia n ceea ce priveşte propria organizare şi funcţionare. De asemenea sistemul arbitrajului statutului a trebuit să fie nlocuit cu un sistem independent al jurisdicţiei comerciale.

n sfrşit, dar nu n ultimul rnd, a trebuit să fie creat un sistem al tribunalelor administrative, sau includerea acestor instanţe n sistemul instanţelor de drept comun care să permită cetăţenilor să se protejeze n cazul cnd statul sau autorităţile administrative le-ar ncălca drepturile.

Dezvoltarea economiei de piaţă a necesitat crearea cadrului adecvat pentru ndeplinirea procedurilor legale privind falimentul care să ducă la eliminarea ntreprinderilor insolvabile de pe piaţă.

Acest lucru combinat cu privatizarea graduală a ntreprinderilor de stat, cu redactarea unui legislaţii anti-trust şi cu eliminarea ct mai rapidă a monopolului de stat va duce n final la realizarea unei economii libere, n care statul să joace doar rolul de observator şi să intervină doar pentru a asigura pieţei mijloacele necesare unei autoconduceri.

 

După European by Law (1997)

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica