referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Vulturul

Categoria: Referat Biologie

Descriere:
Vultur este numele comun pentru un numar de pasari de prada diurne, din familia carora fac parte pe langa vulturi si soimii si ulii. Vulturii nu sunt intotdeauna cele mai mari pasari din aceasta familie, unii soimi fiind uneori mai mari. Vulturul auriu este raspandit in majoritatea emisferei nordice. Este o pasare ce a fost privita, inca din timpuri stravechi ca un simbol al curajului si al puterii, datorita marimii sale, capacitatilor sale de zbor si mai ales datorita locurilor inaccesibile in care isi face cuibul, de obicei pe crestele salbatice ale muntilor.

Varianta Printabila 


Vulturul

      Vultur este numele comun pentru un numar de pasari de prada diurne , din familia carora fac parte pe langa vulturi si soimii si ulii . Vulturii nu sunt intotdeauna cele mai mari pasari din aceasta familie , unii soimi fiind uneori mai mari .

Vulturul auriu si speciile inrudite cu el

 

      Vulturul auriu este raspandit in majoritatea emisferei nordice . Este o pasare ce a fost    privita , inca din timpuri stravechi ca un simbol al curajului si al puterii , datorita marimii sale , capacitatilor sale de zbor si mai ales datorita locurilor inaccesibile in care isi face cuibul , de obicei pe crestele salbatice ale muntilor . In mitologia romana  vulturul este asociat principalei zeitati , Jupiter . Era emblema legiunilor romane , franceze in timpul dinastiei Bonaparte , a imperiilor germane , ruse si austro – ungare .
Vulturul auriu poate fi gasit aproape pretutindeni in zona euro – asiatica , in afara de Franta si de vecinii din N – E acesteia . In America de Nord poate fi gasit pana la granita cu Mexicul , dar cel mai des poate fi vazut in V  S.U.A si in Canada . Femelele ating o lungime de aproape 1 m si au o anvergura a aripilor  de aproape 2 m . Masculii sunt mai mici si acest lucru este ceva comun la pasarile de prada . O caracteristica a genului este prezenta penelor pe picioare , la majoritatea speciilor de vulturi partea joasa  a picioarelor fiind lipsita de pene . Penajul corpului este maroniu inchis , cu o dunga aurie distincta pe spatele capului si al gatului , de unde si numele speciei . Coada adultilor este maronie , iar cea a pasarilor tinere este alba , terminandu-se cu o pana de culoare maro – inchis .
Majoritatea cuiburilor sunt construite pe varfurile stancilor , insa in unele zone copacii inalti si cu o coroana bogata sunt preferati . Cuibul este mare , incapator , fiind facut din ramuri si bete . Acelasi cuib este folosit de la an la an si pasarile adauga treptat alte bete , astfel incat cuibul poate ajunge la un diametru de 1,8 m si la o inaltime de 1,5 m . Numarul obisnuit de oua depuse este 1 sau 2 , iar uneori 3 . Ele au numeroase pete cu diferite nuante de maro . Hrana acestor pasari  este compusa in principal din mamifere , de la soareci de camp pana la caprioare . In perioada in care sunt nascuti puii sunt preferate ca hrana pasarile , pentru carnea lor frageda . Atunci cand hrana vie lipseste , vulturii se hranesc si cu lesuri .
Exista 8 specii de vultur auriu in zona euro – asiatica . Cele mai mici specii sunt vulturul mic patat , care are o anvergura a aripilor de 1,5 m si care migreaza din centrul Europei pana in Africa de S si vulturul incaltat din tarile mediteraneene . Vulturul lui Bonelli poate fi gasit in Spania si Grecia . Cel mai impunator vultur din familia vulturului auriu este cel australian , de culoare neagra , cu o anvergura a aripilor de 2,5 m .

    Vulturii de mare

      Vulturii de mare nu se inrudesc cu vulturul auriu , ci cu alte specii de vulturi . Ciocul lor este mai lung si mai greu decat cel al vulturului auriu , iar la adulti este de o culoare galben deschis . Partea de jos a picioarelor este lipsita de pene , ca la majoritatea pasarilor de prada . Ei populeaza regiunile de coasta si vecinatatile lacurilor si paraielor si se hranesc in special cu pesti . Vulturul plesuv , pasarea nationala a S.U.A face parte din acest grup de vulturi . Poate fi gasit in special in N Americii de Nord , de la Alaska si pana in Florida , cele mai mari exemplare provenind di partea nordica a acestor regiuni . Dupa sezonul de imperechere pasarile din N migreaza spre S . Denumirea de vultur plesuv nu implica o lipsa a penelor , dar vine de la un cuvant invechit care inseamna “ insemnat cu alb “ . Pasarilor tinere din aceasta specie le lipsesc penele albe de pe cap si coada de la adulti , trebuind sa aiba 4 sau 5 ani pentru a le avea . In comparatie cu alti vulturi , vulturul plesuv este un vanator si pescar stangaci , iar prada  sa consta in special din  pestii care intra in apele putin adanci pentru a – si depune icrele . Are obiceiul de a fura prada pasarilor mai mici , urmarindu-le pana ce acestea o scapa .
Varianta euro – asiatica a vulturului plesuv este vulurul de mare cu coada alba , care din cand in cand ajunge si in Alaska . Penajul este de un gri pronuntat , iar capul sau are o culoare galbuie si nu alba .
Cel mai mare membru al acestui grup este vulturul lui Steller , care populeaza zonele de coasta din N – E Asiei si din cand unele insule din Alaska . Este un vultur de culoare neagra cu o coada despicata , adultii avand si o pata alba pe umeri .

Vulturul cu creasta si alti vulturi

Unele din cele mai mari pasari de prada sunt vulturii tropicali . Dintre acestia cel mai puternic este vulturul – harpa , care cantareste aproximativ 4,8 Kg . Ca locuitor al padurilor virgine din S Mexicului si pana in N Argentinei a devenit o specie pe cale de disparitie . Spatele sau este negru , iar partea de jos a corpului este alba cu o dunga neagra pe piept . Capul este de un gri deschis si este incoronat de o creasta dubla . Varianta    euro – asiatica a speciei este vulturul filipinez sau vulturul mancator de maimute , pasarea nationala din Filipine , care acum poate fi gasita doar in cateva regiuni montane de pe unele insule mai mari .
Un grup de vulturi de marime mica sau medie din zonele tropicale si subtropicale din Eurasia si Africa sunt numiti vulturii soim . Majoritatea au creste lungi si inguste . Crestele stufoase sunt caracteristice vulturului sarpe din Asia tropicala , care dupa cum o sugereaza si numele , se hraneste in special cu reptile . una din cele mai stranii specii de vulturi este cea care traieste in Africa tropicala . Silueta sa in timpul zborului este unica , avand aripi mari si o coada extrem de mica . Spre deosebire de alti vulturi se hraneste in special cu lesuri

         Vulturii depun putine oua ; majoritatea speciilor depun 2 oua . Cu toate ca vulturul auriu mascul cloceste ouale , la majoritatea vulturilor rolul masculului este sa vaneze pentru a face rost de hrana , pe care o aduce femelei la cuib ,  ea hranind puii . Femela sta in apropierea cuibului pana apar penele puilor , cand incepe sa vaneze si ea , scazand astfel din atributiile tatalui . Dupa ce puii au crescut , ei raman pe langa cuib pentru o alta perioada de timp in care sunt hraniti de parinti . La unele specii tinerii vulturi devin independenti destul de repede , pe cand la alte specii acest lucru se intampla destul de greu .
Deoarece vulturii au nevoie de un teritoriu intins pentru a se dezvolta si pentru a – si creste putinii pui , distrugerea si limitarea habitatului lor de viata  a dus la amenintarea cu disparitia unor specii , chiar si acolo unde legile impotriva vanatorii sunt foarte aspre .

 

       Clasificarea stiintifica

     Vulturii apartin familiei Accipitridae  , din ordinul Falconiformelor . Vulturul auriu poarta denumirea de Aquila chrysaetos , vulturul mic patat de Aquila pomarina , vulturul incaltat de Hiraaetus pennatus , Vulturul lui Bonelli de hieraaetus fasciatus , iar vulturul cu coada despicat de Aquila audax . Vulturul plesuv  este clasificat ca Haliaeetus leucoceophalus , vulturul de mare cu coada alba ca Haliaeetus albicilla si vulturul lui Steller ca Haliaeetus pelagicus . Vulturul harpa este clasificat ca Harpia harpyja , vulturul filipinez ca Pithecophaga jefferyi , iar vulturul african ca Terathopius ecaudatus .

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica