referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Basmul

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Basmul este o creaţie populară în proză de mari dimensiuni în care se povestesc întâmplări cu caracter fantastic la care iau parte personaje cu însuşiri supranaturale reprezentând forţele binelui şi ale răului. Creaţia ... este un basm şi are trăsături prin care se deosebeşte de alte specii literare...

Varianta Printabila 


1 Basmul

Basmul este o creaţie populară n proză de mari dimensiuni n care se povestesc ntmplări cu caracter fantastic la care iau parte personaje cu nsuşiri supranaturale reprezentnd forţele binelui şi ale răului.
Creaţia ... este un basm şi are trăsături prin care se deosebeşte de alte specii literare.
1.    Basmul are o structură tradiţională: ntotdeauna se povestesc anumite ntmplări la care iau parte aceleaşi tipuri de personaje.
2.    ntmplările se petrec ntotdeauna demult, ntr-o mpărăţie.
3.    Orice basm are o formulă tipică, de nceput, „a fost odată ca niciodată...”, ce marchează intrarea ntr-o lume fabuloasă n care totul este posibil.
4.    Orice basm ncepe cu o lipsă: ...
5.    Apariţia eroului este precedată ntotdeauna de alte ncercări nereuşite: ...
6.    Personajul principal al basmului este ntotdeauna un tnăr cu nsuşiri deosebite pe care nu le dezvăluie de la nceput. El pleacă ntr-o călătorie iniţiatică, pe parcursul căreia ntlneşte nişte obstacole pe care le depăşeşte rnd pe rnd.
7.    Acţiunea basmului se petrece ntotdeauna pe două tărmuri: n lumea noastră şi pe tărmul celălalt unde totul este posibil.
8.     Forţele binelui se nfruntă ntotdeauna cu forţele răului, aparent mai puternice şi mai numeroase, pe care le nvinge, demonstrndu-se astfel ncrederea omului din popor n victoria binelui.
9.    Personajul de basm are nişte ajutoare: unele aparţin lumii reale, altele aparţin lumii fantastice. El are ntotdeauna de ndeplinit o misiune. mplinirea ei nu nseamnă sfrşitul ntmplărilor.
10.    Trăsătura definitorie basmului constă n prezenţa elementelor fantastice. Apar astfel ntmplări fantastice, personaje fantastice, personaje umane cu nsuşiri supranaturale şi obiecte fantastice.
11.    n orice basm apare falsul erou sau impostorul: ...
12.    Adevărul iese ntotdeauna la ivială, vinovaţii sunt pedepsiţi şi totul se termină cu o nuntă.
n ceea ce priveşte constructia basmului, trebuie menţionată gradarea acţiunii care creşte treptat n intensitate.
Basmul povesteşte nişte peripeţii fantastice din care se desprinde concepţia de viaţă a poporului. Basmul este n acelaşi timp poezia dorinţelor mplinite pentru că tot ce nu este posibil n lumea reală devine realizabil n basm.
Stilul se caracterizează prin oralitate, realizată prin mai multe mijloace artistice: cuvinte şi expresii populare(...), regionalisme(...), propoziţii interogative şi exlamative(...) şi dialoguri(ntre ... şi ...).
Basmul se ncheie cu o formulă tipică, ..., ce marchează ieşirea din lumea fantastică.
Este utilizat limbajul popular n variant lui solemnă. Limba basmului se caracterzează prin energia şi simplitatea expresivităţii.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica