referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Creion - Tudor Arghezi

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Titlul
Gradina se contureaza ca un spaÅ£iu privilegiat pentru poet, in care acesta poate scrie uimit de frumuseÅ£ea fara seaman a naturii. Sub vraja naturii "creionul" său alearga mai repede pe hartie, poetul schiÅ£eaza încercand sa "creioneze" cu gingasie minunile universului din preajma sa...

Varianta Printabila 


1 Creion
de Tudor Arghezi

comentariu prelucrare de
Alexandra-Andreea STANESCU, Cls. a VI-a A
Scoala Generala nr. 3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti
Febr. 2003


Tema
Poezia "Creion" face parte din volumul "Stihuri noi", n care Tudor Arghezi descrie cu ncantare un tablou din natura respirand liniste si lumina, frumusete si echilibru.
Titlul
Gradina se contureaza ca un spaţiu privilegiat pentru poet, in care acesta poate scrie uimit de frumuseţea fara seaman a naturii. Sub vraja naturii "creionul" său alearga mai repede pe hartie, poetul schiţeaza ncercand sa "creioneze" cu gingasie minunile universului din preajma sa.
Universul poeziei
Spaţiul prinde contur sub forma unei gradini miraculoase ("In gradina-n care scriu”), care şi revarsa tainele sub privirea ncntată a poetului. Sub lumina blandă a soarelui ("Cerne aur argintiu"), florile s-au trezit, iar fluturii colorati au nceput sa zboare asemenea unor flori plutitoare. Aceasta oaza de liniste si frumuseţe prinde viaţa, se nsufleţeste sub lumina soarelui.
Astrul, personificat, "cerne aur argintiu" din "tipsia" sa incandescentă ("ca de jar") "spanzurata-ntr-un arţar". Lese n evidentă metafora de o mare plasticitate "aur argintiu" asociata cu un epitet sugerand razele aurii ale soarelui. Cea de-a doua metafora "tipsie ca de jar", in care se topeste o comparaţie ("ca de jar"), aduce un plus de stralucire tabloului, n care soarele apare ca un disc incan-descent agaţat parca de crengile unui arţar. Florile apar si ele personificate, 'trezite" de lumina stralucitoare a diminetii.
Universul gradinii este schitat prin cateva elemente plastice: "artarul", "florile",
"razoarele". n acest spatiu vrajit, printr-o metafora de o mare prospeţime imagistica, fluturii ncep sa zboare mprumutand ceva din culoarea si gingasia florilor gradinii.
Tabloul prinde viaţa, miscarea jucausa a fluturilor insufleţeste razoarele gradinii ntr-o explozie de culoare.
Prozodia
Versul scurt, de 7 silabe, creeaza prin rima mperecheata si ritmul trohaic o atmosfera caldă si luminoasa de dulce armonie, n care ncantarea poetului vibreaza n fiecare stih. Diversitatea rimelor prin asocierea n general a unor parti
de vorbire diferite ("mi-s" - "deschis"), ("razoare" - "zboare"), ("scriu"-"argintiu")
realizeaza unele inflexiuni n tonalitate melodioasa a poeziei sporite de anumite inversiuni ale topicii cu rol expresiv: "Cerne aur argintiu / 0 tipsie ca de jar"; "Florile trezite mi-s".
SufletuI poetului se simte linistit si nctat, despovarat de griji, patrunzand n
spaţiul poeziei sub vraja naturii miraculoase, datatoare de viaţa si de speranţa.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica